Laddar annons
Vitt vin i tillfälligt sortiment - 10 mars
8 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 10 mars

Lanseringen av vita viner i det tillfälliga sortimentet den tionde mars är kvalitativ med ett bra innehåll där vi hittar en australisk riesling med fyndnivå, några högklassiga chardonnayer och dessutom ett skalmacererat vin som verkligen imponerar.

All information om vitt vin i tillfälligt sortiment som lanseras 10 mars på Systembolaget hittar du i tabellen längst ner.

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 10 mars

Frankrike

Reuilly

Reuilly Les Pierres Plates 2021 (95106), Domaine de Reuilly, EKO, 149 kr

Ung, frisk, aromatiskt och ståligt rent med vita vinbär, krusbär, blommor och gråpäron. Kanske har det här vinet inte riktigt samma precisa fokus som tidigare årgångar men det är fortfarande ett välbalanserat vin som ger mycket värde för pengarna. Servera till en färsk, smörstekt abborre med ärtpesto på sommarterrassen.

Tyskland

Vitt vin i tillfälligt sortiment 10 mars

Wiltinger Alte Reben 2021 (95210), WG Nik Weis, Mosel, 198 kr

Ung frisk och sprudlade pigg moselriesling med citrus, gula äpplen, flinta, vitpeppar, mineraler och bra syra.

Österrike

Jochinger James

Jochinger Riesling Federspiel 2021 (95427), WG Josef Jamek, Wachau, 189 kr

Ung, frisk och aromatisk riesling med päron, vita persikor, äpplen, citrusskal, lite grapefrukt, kalk, mineraler, och en gnutta ressötma som gör sig påmind i eftersmaken. Lättgillat, friskt och alldeles lysande till vinkokta musslor med lite hetta.

Spanien

X

Gomariz X Albariño 2021 (95253), Coto de Gomariz, Ribeiro, 208 kr

Ung och frisk albariño med i en lite aromatiskare stil än vi har blivit vana vid. I doften hittar vi lite apelsin, mynta, fläder och krusbär men faktiskt också en lite spännande ton av bubbelgum som inte alls är negativt. I smaken är det ett runt och rikt med persika, päron, örter och fin syra. Spännande och välkommen nytolkning av albariñodruvan från lilla Ribeiro öster om Rías Baixas

USA

Sandhi Hills

Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2020 (90270), Sandhi Wines, Santa Rita Hills, 359 kr

Ung och frisk chardonnay med rökig fin frukt av äpplen, citrusskal, tändsticksplån och eleganta fat. Rund och varmt mogen frukt som ändå håller sig svalt stram med läskande citrus, örter, lysande balans och diskreta ekfattoner. Här har det hänt något och Sandhi har gjort något annorlunda årgången 2020. Det här är lenare, mer inbjudande och på det hela taget ett mer komplext vin än tidigare årgångar – SNYGGT!

Sonoma Coast Chardonnay 2020 (90324), Kutch Wines, 469 kr

Stram elegant och snygg chardonnay med citrus, limeblad, vita persikor, blommor och eleganta och försiktiga ekfat. Smaken är stram med lime, färska mandlar, mineraler, krispiga syror, sälta och lysande balans.

Australien

Vitt vin i tillfälligt sortiment 10 mars

Lodge Hill Riesling 2022 (93102), Jim Barry, Clare Valley, 159 kr

Ung och pigg riesling med lite florala toner, äpplen, päron, citrus, mineraler, bra syra, sälta och fin balans. Alltid ett mycket prisvärt vin - denna gång hela vägen till en fet FYNDstämpel.

Sydafrika

Alheit Cartology 2021 (90145), Western Cape, 319 kr

Ungt och friskt med persika, päron, lite bivax och en nätt kyss av fint balanserade fat. Smakrikt men välbalanserat med lite rökiga och krispiga mineraler, bra syra och fin sälta. Välgjort och det imponerar hur Sydafrika kan producera så eleganta viner i den här stilen som på flera sätt påminner om burgundiska chardonnayer. Här passar mycket men vinet klarar mat med stuns som grillad kyckling med ugnstekta rotsaker eller grillad vit fisk med jordsärtsskockspuré och broccoli.

Orange vin - Argentina

Orange vin

Naranjo de Pedro Gimenez 2022 (92759), Finca Feliz Tesoro, 169 kr

Här har vi ett litet karaktärsladdat paket som verkligen ger intryck på ett bra sätt. Torkade aprikoser, campari, blommor, grapefrukt, lite kantiga torra tanniner, mineraler och lite sälta i avslutet. Ett läckert vin med en helt egen karaktär – passat till sallad med grillade kycklingfiléer eller pasta med fläskfilé.

[drinklist id="104648"]