Laddar annons
Bäst i test vecka 18 - Champagne från det lysande året 2012
2 May, 2023

Bäst i test vecka 18 - Champagne från det lysande året 2012

I ”Bäst i test” vecka 18 handlar det om Champagne och makalösa bubblor från det lysande året 2012.

Snart har ”tåget gått” och champagnerna från 2012 kommer att ersättas av nya årgångar och även om det finns flera intressanta år mellan 2012 och 2020 så finns det nog inte riktigt något som lever upp till detta. Vi har två viner som finns i beställningssortimentet och två som finns i ett fyrtiotal butiker i det fasta sortimentet men som går utmärkt att beställa till samtliga systembolagsbutiker. När jag satt och plockade ihop detta hittade jag ytterligare ett vin som får följa med trots att det från 2010, men det är så prisvärt att det får glida med på ett ”druvskal”.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Thienot

Thiénot Brut Vintage 2012 (77930) 549 kr 18 poäng (++)

Ungt, stramt och friskt med citronskal, persika, äpplen, smörstekt svamp och färska mandlar. Smaken är energiladdad med intensitet, grapefrukt, nybakt bröd, kalk, mineraler, klockren syra och lite sälta. En riktigt bra Champagne som trots att den är från 2012 fortfarande upplevs som mycket ung. Väldigt prisvärt och en av de billigaste champagnerna från 2012. Drick 23-30. Servera till stekt gös med vitvinsås och pressad potatis. Gjort på 65% pinot noir, 25% chardonnay och 10% pinot meunier. Thiénot importeras av Tryffelsvinet.

Alain Thiénot är ett relativt ungt champagnehus. Alain arbetade under många år med att köpa druvor åt champagnehusen i en slags mäklarposition. Arbetet gjorde att han fick en ingående kunskap om olika områdens specifika karaktärer. Han köpte sin första vingård redan 1976 och 1985 startades företaget. 1992 öppnades den nya vinanläggning i Taissy och idag har familjen vingårdar som omfattar runt 30 hektar. Hälften av dessa är klassade som antingen Grand Cru eller Premier Cru. Geografiskt ligger de framförallt i Ay, Le Mesnil och Avize. Vinerna är smakrika med tydliga kalktoner, fin syrastruktur och kan som unga upplevas som lite kantiga. De behöver därför lite tid i flaskan för att rundas av lite.

Lenoble

AR Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs 2012 (79546), 799 kr 19 poäng (+)

Stramt och elegant med gröna äpplen, vita persikor, citrongräs och färska mandlar. Frisk och härligt ren smak med intensitet, underbar struktur, brioche, kalk, mineraler, rena syror och en härligt lång eftersmak med ostronskal, sälta och mineraler. Jag provade det här vinet för två år sedan och blev redan då förtjust i det och köpte några flaskor. När jag började skriva den här artikeln tänkte jag att det var dags att prova det igen. Lite har hänt men briochetonerna fanns där inte förut och det som tidigare var lite ogina och hårda mineraler har rundats av och ersatts av något som ännu inte kan kallas charm men den är på väg åt det hållet. Jag gillade det här förut men nu är det på god väg att bli ett lysande vin som kommer att bli bättre i några år till. Gjort på 100% chardonnay. Drick 23-34. AR Lenoble importeras av Valid Wines.

Bäst i test vecka 18

Laurent Perrier Millésimé Brut 2012 (75308), 649 kr 18 poäng (++)

Pigg och frisk med citrusskal, vinteräpplen och antydan till begynnande mognadstoner. Smaken har en härligt ren frukt med grapefrukt, lime, kalk och lite sälta. En underbart tillgänglig och trevlig Champagne med hög ”lätt-att-gilla faktor. Gjort på 50% pinot noir och 50% chardonnay. Drick 20-30. Laurent Perrier importeras av We & Wine . Servera till suchi.

Laurent-Perrier grundades 1812 av André Michel Pierlot i Tours-Sur-Marne. Champagnehuset fick sitt nuvarande namn när änkan Mathilde Emilie Perrier, som varit gift med Eugène Laurent, tog över företaget. 1925 blev dottern Eugénie Hortense Laurent ansvarig för verksamheten men sålde 1939 till Marie-Louise Lanson de Nonancourt. Familjen de Nonancourt äger fortfarande champagnehuset. Idag styrs det av systrarna Alexandra and Stéphanie vilka utgör den tredje generationen de Nonancourt . Förutom att det är ett av de större Champagnehusen som fortfarande är i privat ägo är det också det största som styrs av enbart kvinnor. Laurent Perrier äger lite vingårdmark och arbetar istället med långsiktiga kontrakt med odlare.

Henriot

Henriot Millésimé Brut 2012 2010 (77710), 699 kr 18 poäng (++)

Stor, tillgänglig och generös doft med vinteräpplen, persika, grillade citroner, brioche och rostade mandlar. Smaken är superbalanserad med koncentrerad, lite stram frukt med nougat, äpplen, nötter, pomerans, rostat bröd, underbar syra, mineraler och lite sälta. En härlig champagne som är lätt att gilla men ändå bjuder på stram och komplex frukt. Drick 23-30. Gjort på 50% pinot noir och 50% chardonnay. Henriot importeras av Lively Wines.

Familjen Henriot har odlat druvor i Champagne sedan 1600 –talet men det var först 1808 som Apolline Henriot grundade Champagnehuset som bär familjens namn. Idag är det Gilles de Larouzière Henriot, den åttonde generationen som driver huset. Man kontrollerar ca 100 hektar vingårdar i Côte des Blancs och i byarna Le Mesnil, Oger, Chouilly, Avize och Vertus, vilka alla är högt klassade områden som ger högkvalitativ frukt. Husstilen är ren och stram med mycket citrus, kalk och ofta med inslag av grillade citroner och bröd.

Bäst i test vecka 18

Pierre Mignon Harmonie de Blancs Grand Cru 2010 (76220), 555 kr 18 poäng (++)

Frisk och generöst tillgänglig med gula äpplen, päron, persika, citrus, rostade mandlar och nötter. Smakrikt med vinteräpplen, mineraler, våta stenar, bra syra och lite sälta. 2010 är inte den starkast lysande årgången i Champagne men chardonnay odlat i rätt läge klarade sig på flera håll bra. Pierre Mignon Harmonie är gjort på 100% chardonnay från byarna Chouilly, Cramant och Avize som alla är grand cru-byar. Prisvärt, lättillgängligt och lättgillat. Drick 23-28. Pierre Mignon importeras av Sanler Wine.