Laddar annons
Vitt, mousserande och rosé i tillfälligt sortiment - 5 maj
3 May, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt, mousserande och rosé i tillfälligt sortiment - 5 maj

Lanseringen i det tillfälliga sortimentet av mousserande-, vita och roséviner 5 maj domineras, årstidsenligt av en hagelskur av rosafärgat vin med olika ursprung.

Bland de mousserande vinerna imponerar både Charles Heidsieck, som är strålande och Bodega Torelló. Bland de vita är det Dog Point Chardonnay det som troget imponerar. Veckans volymkategori är en stor samling roséviner som ska hitta sin väg ut till butikerna. Med kvalitén är det sisådär vilket går i linje med större delen av denna kategori: alltför många karaktärslösa överprissatta viner som är stöpta i ungefär samma form. Den här veckans lanseringar håller ändå en hygglig nivå – de som bjuder på mest karaktär: Longavi Glup Rosado, By Ott Rosé, Spinettas Il Rosé di Casanova, Kruger-Rumpf och Villa Wolf.

Vitt, mousserande och rosé i tillfälligt sortiment - 5 maj

Champagne

Vitt, mousserande och rosé 5 maj

Grand Vintage 2015 (92991), Moët & Chandon, 599 kr

Stor och rikt mogen doft med gula äpplen, persika, päron, rostade mandlar och vanilj. Smaken är stor och varmt mogen med vinteräpplen, brioche, nötter och nougat. En kraftig, smakrik och lite bred Champagne med lång eftersmak och bra syra.

Charles

Charles Heidsieck Vintage 2013 (92183), 929 kr

Stram, ren och fokuserad doft med vinteräpplen, grillade citroner och sockerkaka. Smakrikt men stramt med citrus, pomerans, vita mandlar, tändsticksplån, rökiga mineraler, klockren syra och massor av energi. Superbalanserat, harmoniskt och karaktärsfullt. LYSANDE!

Charles Heidsieck - champagnehuset som gör succé igen

Mousserande vin från Spanien

Vitt, mousserande och rosé 5 maj

Tradicional Brut Nature 2016 (97055), Bodega Torelló Llopart SA, EKO, 194 kr

Stort och doftrikt med citrus, grillkol, tjära, gula äpplen, persika, krossad sten och örter. Smakrikt och fokuserat med grapefrukt, gråpäron, rökiga mineraler, komplexitet, syra, sälta och hela paketet får en extra udd av den ton av gummi som dyker upp i den knastertorra eftersmaken. En mycket bra representant för organisationen Corpinnat som brutit sig ut från det mer kända CAVA.

Vita viner

Tyskland

Ozyetra

Ozyetra 2020 (93133), Von Winning, Pfalz, 1029 kr (Släpps även på magnumflaska)

Varmt mogen frukt med persika, aprikos, päron, nougat, blommor, örter och nya fat. I smaken finns citrus, pomerans, bivax, passionsfrukt och mango. Inte samma laserrena fokus som årgången 2019. Denna är lite bredare och har inte heller samma kristallklara syra som den tidigare årgången. Bra men når inte upp till den skyhöga nivån det här vinet kan nå till.

Spanien

Valdesil

Pezas da Portela 2020 (93673), Bodegas Valdesil, Valdeorras, 329 kr

Rik, lätt rökig frukt med persika, gråpäron, melon, fänkål, brödkryddor och fat. Smakrikt med varm, lite bred frukt med citrus, nötter, pomerans, syra och snygg sälta. En välgjord godello som levererar både smakrikedom och friskhet.

Australien

Paracombe Sauvignon Blanc 2022 (90366), Adelaide Hills, 159 kr

Ett aromatiskt vin med toner av vita vinbär, fläder, gula äpplen, blommor, vanilj, mandelmassa, intensitet, balans, syra, sälta, längd och värme.

Nya Zeeland

Dog Point Chardonnay 2020 (93147), Marlborough, EKO, 289 kr

Stor och stabil chardonnay med citrusskal, persika, blommor, rökiga nya fat (som kanske egentligen är lite för mycket men när det gäller Dog Point blir det alldeles utmärkt ändå) bra balans, bra syra, mineraler, sälta och längd. En väldigt trevlig chardonnay.

Argentina

Dogpoint

The Grapesmith Mediterraneo 2020 (78765), Simonsig Estate, Stellenbosch, 199 kr

Aromatiskt med gula äpplen, päron, persika, blommor, pomerans, örter och varma kryddor. Smakrikt med massor av karaktär av bivax, äpplen, citrus och rostade nötter. Servera väl kylt för att framhäva syran. Passar till en vegetarisk moussaka. Gjort på 44 % roussanne, 35 % marsanne, 11 % grenache blanc, 6 % verdelho och 4 % bourboulenc.,

Rosévin

Frankrike

Vitt, mousserande och rosé 5 maj

By.Ott Rosé 2022 (90306), Domaines Ott, Côtes de Provence, 189 kr

Rent och friskt med smultron, vit persika, melon, kalk, bra syra, mineraler och sälta. Ett välgjort rosévin från Provence som levererar karaktärsfull och områdestypisk smak och friskhet. Gjort på 58% grenache, 30% cinsault, 10% syrah och 2% mourvèdre.

Trennes

Triennes Rosé 2022 (91228), Méditerranée, 139 kr

Ett lättsamt, friskt och blommigt rosévin med trevlig frukt av smultron, vattenmelon, hallon, syra och lite sälta. Gjort på merlot, syrah, grenache och cinsault

Tyskland

Villa Wolf

Pinot Noir Rosé 2022 (92310), Villa Wolf, Pfalz, 129 kr

Lätt aromatisk och pinoigt druvtypisk doft med hallon, vinteräpplen, smultron, blodapelsin, kalk, syra, mineraler och bra balans. Gjort på 100% pinot noir.

Kruger

Pinot Noir rosé 2022 (92980), Kruger-Rumpf, Nahe, 129 kr

Lätt aromatisk doft med hallon, röda vinbär, smultron, jordgubbar, citrus, strama syror, bra balans och lite karaktärsfull känsla av en frisk krispighet. Gjort på 100% pinot noir

Italien

La Lupa

La Lupa 2021 (92625), San Fereolo, Piemonte, 229 kr

Vi börjar så här: San Fereole är väldigt speciellt. Jag har ofta svårt för de lite aparta tonerna som blir lite för stalliga, lite för rustika och lite för klumpiga. Det här vinet är inget undantag men ber man om karaktär så finns det här och lite spännande är det. San Fereoles rosé är inte långt från att kännas som ett rött vin och ingen annan rosé smakar så här. Gjort på 85% país, 10% garnacha och 5% monastrell

Vitt, mousserande och rosé 5 maj

Il Rosé di Casanova 2022 (90076), La Spinetta, Toscana, EKO, 159 kr

Doftrikt med smultron, röda vinbär, rönnbär och blodgrape, kalk, bra syra och en lätt bitterhet i eftersmaken som ger karaktär åt vinet. Bra torr eftersmak med struktur och mycket karaktär. Gjort på 100% sangiovese.

Australien

Longview

Longview Nebbiolo Rosato 2022 (93429), Longview Vineyards, Adelaide Hills, 159 kr

Ungt, friskt och piggt med granatäpplen, blodgrape, smultron, vinteräpplen, kalk och syra.

Chile

Gulp

Longavi Glup Rosado 2022 (93968), Viña Longavi, Maule, 159 kr

Aromatiskt med blommor, fläder, vildhallon, jordgubbssylt, vattenmelon, nässlor, örter, mineraler, syra och sälta. Gjort på 100% país.

[drinklist id="105463"]