Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 5 maj
3 May, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 5 maj

Röda viner i Systembolagets lansering i tillfälliga sortimentet 5 maj – till antalet är det få viner med god genomsnittlig kvalitet. Bäst är Brancaia och Joguet från Loire levererar återigen hög prisvärdhet.

Vid sidan om det som smäller högst vad gäller kvalitet och prisvärdhet finns det en hel del spännande inslag i lanseringen av röda viner i tillfälligt sortiment 5 maj. Titta lite extra på texten till Red Newt Cellars, en intressant cabernet franc i en druvtypisk men egen stil från USA. Ett annat utropstecken är La Dama Del Abrigo från Ver Sacrum som presenterar en nebbiolo från Argentina också denna i en helt egen och mycket personlig stil.

Röda viner i tillfälligt sortiment - 5 maj

Frankrike

Drouhin

Savigny-les Beaune Clos des Godeaux 2019 (94029), Joseph Drouhin, 419 kr

Ung, aromrik och mörkbärig pinot med bigarråer, björnbär, tranbär och mogen, koncentrerad smakrik, lite rökig frukt med bra balans och lång eftersmak. En välgjord Savigny-les-Beaune, visserligen till en förhållandevis stor peng men så är det ju Bourgogne och då kostar det. Bra idag men ännu bättre om ett par år.

Chinon

Chinon Les Petites Roches 2020 (95593), Charles Joguet, Chinon, EKO, 179 kr

Rund, rik och lite aromatisk frisk frukt med vinbär, plommon, örter, och fat. Smakrikt och koncentrerat med choklad, paprika, lakrits, viol, mineral, lite sälta och syliga körsbär i eftersmaken. Servera till vegetarisk lasagne.

Domaine des Bartelettes Mondeuse 2020 (90628), Le Vigneron Savoyard, Savoie, 179 kr

Aromatiskt och rödbärigt med frisk och lätt frukt av smultron, körsbär, granatäpplen, blodgrape och pigga, skira och bräckligt eleganta syror. Gjort på druvan mondeuse som har odlats i Savoien sedan urminnes tider. Servera till pasta carbonara eller till ostar som comté och reblochon.

Tyskland

Röda viner 5 maj

Kirschgarten Spätburgunder GG 2018 (93635), WG Knipser, Pfalz, 499 kr

Ungt, varmt mogen rödbärig frukt med vildhallon, jordgubbar, rosor, charkuterier, stadigt rökiga aromer och fat. Välbalanserad, yppig och lite bred, lång och torr eftersmak med koncentration, nypon och örter.

Italien

Brancaia Il Blu 2019 (94023), Toscana, EKO, 756 kr

PÅ TOPP IGEN! Stort, rikt och nästan lite bombastiskt med mogen mörk frukt av svarta vinbär, björnbär, violer, varma kryddor och snyggt hanterade nya fat som liksom finns i vinet - inte utanför. Smaken är rund, rik och fyllig med plommon, bigarråer, choklad, salvia, lagerblad och en härlig ton av espressokaffe. Eftersmaken är välbalanserad med sammetslena tanniner och en väl avvägd ton av ekfat. Gjord på 80% merlot, 10% cabernet sauvignon och 10% sangiovese. Med några få undantag är jag inte speciellt lättcharmad av merlot från varma områden som ofta kan få en lite kokt ton, men när det blir rätt då kan det landa och Il Blue landar och imponerar på samma sätt som flera av Brancaias toppviner gjort det senaste året. Det här är lanseringens höjdpunkt.

USA

Red News

Red Newt Cellars Cabernet Franc 2019 (9017), Finger Lakes, 199 kr

Stort och bärigt med både svarta vinbär och rödbärigare toner som tranbär, körsbär, gräs, örter, paprika och kaffe. Smakrik och lite spännande cabernet franc från Finger Lakes i New York. Passar till allt som kommer från grillen men också utmärkt till pizza.

Australien

Siluett

Innocent Bystander Pinot Noir 2021 (95331), Yarra Valley, 169 kr

Ung, pigg och tillgängligt trevligt rödbärig pinot med hallon, smultron och lite skir och frasigt lätt och körsbärssyrlig frukt. Passar till risotto med kyckling och parmesan.

Argentina

La Dama Del Abrigo Rojo Nebbiolo 2018 (94016), Ver Sacrum, Los Chacayes, 299 kr

Aromatisk med körsbär, plommon, charkuterier, tranbär, blodgrape, lagerblad, blommor och skir elegant frukt med fokus, spänst och fina lingonsyror. Servera lätt kylt till vedugnsbakad pizza.

[drinklist id="105463"]