Bäst i test systembolagets beställningssortiment

Bäst i test vecka 23 – Systembolagets beställningssortiment

Favoritmarkera

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi betygsätter och recenserar.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 22 – Systembolagets beställningssortiment

Bäst i test vecka 23 Systembolagets beställningssortiment

I veckans tips ur beställningssortimentet har vi rotat fram fyra fyndviner med fyra olika ursprung. Zweigelt är inte en druva vi normalt kopplar till hög kvalitet men Österrikiska producenten Pfaffl visar hur orättvist det är. Bodegas Orben imponerar med en modern kraftfull rioja som bör provas. De två vita vinerna kommer från de klassiska regionerna Bordeaux och Mosel och är båda underbara viner med helt olika karaktärer.

Fritz Haag Riesling Feinherbst 2020 (78149), 189 kr 17 poäng (++)

Härligt ren ung riesling med elegant frukt av vita persikor, päron, citrusskal, äpplen, mineral, klingande rena syror, lätt restsötma och en underbar balans. Drick 22-27. Fritz Haag importeras av Vinovativa. Passar till en kryddstark ramen.

Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i imponerande rena viner. Haag hör också till en av de få producenterna som klarade av att köra slalom mellan alla hinder de tre extremvarma årgångarna -18 till-21 och ändå producera syrastinna, rena och karaktärsladdade viner.

Château de Rôchemorin Blanc 2016 (95209), Pessac-Léognan, 219 kr 17,5 poäng (++)

Frisk doft med krusbär, gröna äpplen, fläder, vinbär, örter och fat. Frisk ren smak med viss mognad men fortfarande ungt med pigga syror, citrus, mineraler, energi och eleganta fat. Servera till ugnsbakad torskrygg med färsk potatis, skirat smör och ärtor.

Vit Bordeaux har hamnat i någon form av radioskugga trots att det kan vara så lysande bra och dessutom fenomenalt prisvärt. Olika delar av den talrika och förgrenade familjen Lurton tillverkar vin i de flesta av världens hörn men familjens ursprung är Bordeaux och det imperium som André Lurton byggde upp innefattar en rad Bordeauxslott där Château Rochemorin hör till ett av de mer kända. Sedan André Lurtons borgång 2019 styrs familjens egendomar av sonen Jacques. Lurtons Bordeauxslott importeras sedan i maj 2022 av Vinunic.

Orben 2019 (74279), Bodegas Orben, Rioja, 265 kr 17,5 poäng (++)

Stor och ungdomligt tät doft med björnbär, violer, blommor och varma kryddor. Imponerande koncentrerad smak med mörka körsbär, engelsk lakrits, kraft, energi, eleganta fat och fina syror. En lysande ung Rioja gjord i en modern kraftfull och koncentrerad stil. Servera till grillade hemmagjorda svampburgare. Bodegas Orben importeras av The Wine Agency.

Bodegas Orben ligger i Rioja Alavesa och tar sin frukt från gamla vinstockar vid Sierra Cantabrias sluttningar. Orben är gjort nästan uteslutande av tempranillo men innehåller några procent graciano. Bodegas Orben är en del av familjeföretaget Grupo Artevino som grundades 1987 av Gonzalo Anton för att skapa ett modernare sätt att göra spanska viner. Idag är det sonen Lalo som leder verksamheten som förutom Bodegas Orben omfattar Bodegas Izadi i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i distriktet Toro.

Pfaffl Zweigelt Sandstein 2021 (76974), 179 kr 17 poäng (++)

Stram och lätt aromatisk doft med violer, krossade blåbär, blommor, körsbär örter och lite rökiga fat. Smaken bjuder på en sjungande intensitet av björnbär, rosépeppar och energiladdade körsbärssyror som ger en hyperfrisk läskande smak. En riktigt trevlig bekantskap som gör det tydligt att Zweigelt har mer potential än vi tidigare trott. Pfaffl importeras av Wicked Wine.

Pfaffl ligger i Österrikes största vinproducerande region Weinviertel. Företaget startades 1978 av Roman Pfaffl. De ursprungliga 5 hektaren har blivit 75 och det odlas en bredd av druvsorter. Grüner veltliner är den viktigaste vita druvan och Zweigelt den röda. Idag är det syskonparet Roman Josef Pfaffl och Heide Fischer som driver vingården. Pfaffl fick 2016 utmärkelsen ”European Winery of the Year 2016” av tidskriften Wine Enthusiast.

Fler nyheter i beställningssortimentet

Bästa nya vita och mousserande vinerna i fasta sortimentet

Lämna ett svar