Laddar annons
Bäst i test vecka 31 - Systembolagets beställningssortiment
3 Aug, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 31 - Systembolagets beställningssortiment

I bäst i test vecka 31 har vi skrapat fram fyra europeiska viner som är värda uppmärksamhet. De två vita vinerna ligger i den övre delen av vårt prissegment men de är med marginal värda pengarna. Den här gången handlar det om Österrike och Sicilien. De två röda hittar vi på klassisk mark i Rioja och Veneto.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett några viner i beställningssortimentet som recenserar och ger ett omdöme.

Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Vita viner

Villa dei Baroni Etna Bianco 2020 (74809), Sicilien, 299 kr 18 poäng (++)

Stramt, karaktärsladdat och elegant med vita blommor, vulkanisk aska, flinta, och citrus. Fokuserat ren frukt med grapefrukt, citruszest, flinta, rökta mineraler, klockren syra och längd. En störthäftig Etna Bianco med massor av ursprungskaraktär. Gjort på druvan carricante. Drick 22-25. Servera till ugnsstekt kyckling med örtig tomatsallad.
Villa dei Baroni importeras av The Wine Agency.

Villa dei Baroni ligger i Carranco norr om Catania. Egendomen är en gammal Siciliansk villa som idag kombinerar hotellverksamhet och vin. Vinerna som buteljeras under namnet Carranco är ett samarbete med piemonteproducenten Borgogno.

Birgit Eichinger Ried Gaisberg 1Ötw 2020 (52880), Kamptal, 319 kr 18 poäng (++)

Lätt aromatisk doft med äpplen, citrus, mandarin och krita. Välbalanserat med frisk, ren och moget varm frukt med mineral, citrus, klockren syra och fin sälta. För den funderande konsumenten innebär 1ÖTW en kvalitetsklassifikation som kan jämställas med en premier cru i Chablis. Servera till musselcarbonara. Birgit Eichinger importeras av Vinovativa.

Familjen Eichinger grundade företaget Birgit Eichinger 1992 i regionen Kamptal i Österrike. Idag har man 14 hektar vingårdar och tillverkar runt 80 000 flaskor per år. Nationaldruvan grüner veltliner står för större delen av produktionen men även familjens rieslingviner håller världsklass och bidrar till att placera Eichinger bland Kamptals främsta producenter.

Röda viner

Pies Negros 2018 (79077), Bodegas Artuke, Rioja, 179 kr 17,5 poäng (++)

Frisk och rödbärig frukt med tranbär, blåbär, björnbär, mörka körsbär och salvia. Smakrikt och välbalanserat med bra struktur, körsbär, elegant syra, fina tanniner, intensitet och bra längd. Det här vinet behöver luftning. Vänta gärna någon eller några timmar och låt vinet reagera med syre. Det blir mörkare och upplevs tätare och får ett djup med lite engelsk lakrits i eftersmaken. Drick 22-26. Servera till grillat lamm med hasselbackspotatis och svampsås. Artuke importeras av Quaffable Wines.

Artuke är ett litet familjeföretag som grundades av Roberto de Miguel Blanco 1991. Familjens vingårdar har funnits i släkten i flera generationer men det var först 1991 som man tog steget och började göra eget vin. Idag drivs verksamheten av bröderna Arturo & Kike de Miguel Blanco . Namnet Artuke är plockat från deras namn. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd i byn Baños de Ebro där Sierra Cantabria börjar resa sig. Pies Negros är en blandning av 90% tempranillo och 10% graciano . Namnet, Pies Negros, svarta fötter, kommer av att druvorna fottrampas på traditionellt sätt.

Scaia Corvina 2019 (75527), Tenuta Sant' Antonio, Veneto, 149 kr 16 poäng (+)

Elegant och frisk doft med pinglande pigg rödbärig intensitet av vildhallon, violer, salvia och timjan. Välbalanserad smak med körbär, lite rökiga mineraler, blommor, kryddor och fina syror. Klockrent till lagrade ostar men prova också till stenugnsbakad pizza. Drick 22-24. Scaia Corvina produceras av Tenuta San Antonio som importeras av Johan Lidby Vinhandel.

Egendomen Tenuta Sant' Antonio Egendomen ägs och drivs av drivs av familjen Castagnedi. Familjen har drygt 100 hektar vingårdsmark. Fram till 1995 såldes druvorna till närliggande producenter. Det var först 1995 som man började producera vin under egen etikett. Namnet Scaia kommer från den lokala dialekten och syftar på jordmånens sammansättning av kalksten och stora stenar.