Laddar annons
Mousserande vin från England - tips på fem viner
9 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande vin från England - tips på fem viner

Det bubblar av härligt mousserande vin i Sussex! I den här veckans Bäst i test har vi fokus på mousserande vin från Storbritannien.

En tanke bakom våra artiklar om intressanta produkter i beställningssortimentet är att belysa vilket utbud det finns och hur många högkvalitativa viner som finns tillgängliga även om de inte får chansen på Systembolagets hyllor. Utöver detta tänker i oss också att av och till sticka in något litet tema. Idag ger vi utrymme för just ett sådant tema: Mousserande vin från södra delen av England eller British Fizz som det ofta kallas på hemmamarknaden.

Världsklass - engelskt mousserande vin

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Skyhögt intresse

Intresset för kvalitativt mousserande vin i England är skyhögt. Varje år importeras runt 30 miljoner flaskor Champagne, vilket gör England till den största importören av Champagne, men få känner till att den inhemska produktionen når 10 miljoner flaskor årligen och branschorganisationer bedömer att man 2030 når 30 miljoner flaskor. I Sverige är det fortfarande ovanligt att det lanseras ett engelskt mousserande vin på Systembolaget. Men kvaliteten finns där och årgången 2018 är möjligen den bästa hittills.

Efter de recenserade vinerna hittar ni lite extra information och dessutom en några rekommendationer på pålitliga producenter. Det är en superhäftig utveckling att det görs så seriösa och imponerande bra mousserande viner i södra England. För den som funderar på att lägga ner några flaskor i sin källare kan ni räkna med bra smakmässig utdelning. Det här är lagringsdugliga viner och de kommer dessutom att vara roliga att plocka fram om några år men räkna med ganska ordentliga prishöjningar redan i september.

Mousserande vin från England i beställningssortimentet

Gusbourne Rosé Brut 2018 (93735), England, 399 kr 17,5 poäng

Stor tillgängligt varmt mogen doft med smultron, citrus, bra balans, störthäftiga syror, sälta, blodgrape, mineraler och lite jordgubbar i den välkomponerade eftersmaken. Ett välgjort och jättesnyggt rosébubbel från en av topproducenterna i södra England. Just årgången 2018 verkar ta de här vinerna till en ny nivå. Oavsett ursprung är det här i nuläget ett av de bästa mousserande rosévinerna för under 400 kr på den svenska marknaden. Drick 22-27. En cuvee gjord på: pinot meunier 46%, chardonnay 35%, pinot noir 19%. Det här vinet finns i det tillfälliga sortimentet. Gusbourne importeras av Spring Wine.

Gusbourne Brut Reserve 2018 (50017), England, 450 kr, 18 poäng

Elegant och stramt med gröna äpplen, päron, persika, sockerkaka, citrus och blommor. Härligt välbalanserad krämig smak packad med äpplen, grapefrukt, våta stenar, mineraler, sälta och underbart välbalanserade syror. Drick 22-26. En cuvee gjord på: 40% chardonnay, 33% pinot meunier, 27% pinot noir. Servera till fish and chips eller prova att göra hemmagjorda chips som ni sprayar med tryffelolja.

Wiston Estate Cuvée Brut 2015 (54254), England, 479 kr, 17,5 poäng

Elegant doft med gröna äpplen, citrus, gråpäron, spettekaka och vita blommor. Stor smak med vinteräpplen, lime, grapefrukt, kalk, hasselnötter, underbara mineraltoner med bra sälta, längd och fin balans. Drick 22-28. En cuvée gjord på: 45% pinot noir, 33% chardonnay, 22% pinot meunier. Servera till gratinerad hummer. Wiston Estate importeras av Handpicked Wines.

Nytimber Classic Cuvée (96018), England, 429 kr, 17,5 poäng

Harmonisk doft med äpplen, persikor, gråpäron, vitpeppar, blommor, bra balans, mognad, fin sälta, härliga syror med massor av mineraler och en läskande längd. Servera till rökt lax, skagen eller sushi. Drick 22-26. En cuvée gjord på 60% chardonnay; 30% pinot noir, 10% pinot meunier. Nyetimber importeras av Swedish Brand.

Rathfinny Estate Blanc de Blancs 2017 (72557), England, 395 kr 17 poäng

Ett torrt, friskt och elegant mousserande vin med ren, mogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, pomelo, nektariner, blommor, sälta och mineraler. En charmig och generös cuvée med harmonisk frukt gjort på 100% Chardonnay. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola och riven parmesan. Drick 22-28. Rathfinny importeras av Wine Affair Scandinavia.

Att tänka på:

Det är svårt att inte jämföra de här vinerna med Champagne men de är tillräckligt bra och värda att ses och bedömas för vad de är: viner med sitt eget ursprung där kvaliteten på korta trettio år har gått från nästan inget till att bli en vinproducerande område som verkligen är att räkna med.

Jag tenderar att föredra cuvéer med större andel chardonnay. Pinot noir verkar ha lite svårare att mogna och nå balans och det krävs en årgång som bjuder på exceptionellt antal soltimmar med tillhörande värme för att optimal mognad ska nås. Av det få viner vi har provat från årgången 2018 verkar det vara en årgången som lever upp till detta.

Pålitliga namn att lägga på minnet:

Nyetimber
Wiston Estate
Gusbourne
Rathfinny
Hambledon
Dermot Sugrue
Exton Park