Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 12 augusti
10 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 12 augusti

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 12 augusti är till antalet sparsam men trots det finns det allt från fynd till läckra skapelser med mycket prisvärdhet och karaktär.

Veckans röda fynd landar i Rhônedalen i form av Terre d'Argile signerat Domaine de la Janasse. Valiano Chianti Classico levererar också prisvärdhet från Toscana men med elegantare skrud. Men det finns mer så gå in på tabellen och läs texten för att hitta alla nyheter kring lanseringen av röda viner i tillfälligt sortiment.

Fler nyheter på Systembolaget

Röda viner i tillfälligt sortiment

Frankrike

Savigny Les Beaune Vieilles Vignes 2017 (94592), Catherine et Claude Maréchal, Beaune, 359 kr

Ung välbalanserad och elegant pinot med varmt mogen frukt, rosor, tranbär, körsbär och kryddor. Smaken bjuder på charmigt len frisk frukt med bra balans körsbärssyror och bra intensitet. Fortfarande ung och frisk men trevlig att dricka nu men kommer att ge lite mer djup om något år.

Domaine de la Janasse Terre d'Argile 2020 (90196), Côtes-du-Rhône-Villages, 194 kr

Ung djup frukt med mognad, blommor, violer, solvarm jord, lagerblad och salvia. Medelfylligt till fylligt, fortfarande mycket ungt med underbart rik frukt med vildhallon, engelsk lakrits, extrakt och djup. Lysande nu men det kommer inte att göra ont att ha kvar några flaskor till kommande års grillsäsong. En blandning av 25% grenache, 25% syrah, 25% mourvèdre och 25% carignan. Servera till allt från grillen, vegetarisk lasagne eller moussaka.

Mas du Notaire Maître 2020 (94832), Costières de Nîmes, 189 kr

Varmt mogen frukt med mörka körsbär, plommon, slån, violer, kryddpeppar och en lång balanserad eftersmak med lite torra tanniner och bra syra. Ett välgjort Rhônevin baserat på klassiska rhônetrion syrah, grenache och mourvedre.

Italien

Valiano Chianti Classico 2019 (92565), Fattoria di Valiano/Piccini, EKO, 149 kr

Ung frisk frukt med röda körsbär, granatäpplen, tranbär och blommor. Medelfyllig rödbärig smak där pigg, energirik röd körsbärsfrukt dominerar och kompletteras av violer, hallon, vingummin, balans, energi och längd. En pizza med charkuterier eller bara klassisk margherita är lysande till detta.

Cannonau Riviera Vigne Rada 2019 (93633), Cannonau di Sardegna, 199 kr

Cannonau, grenache eller garnacha – kärt barn har många namn men på Sardinien heter den här druvan enbart cannonau och är öns stolthet. I det här fallet är den stiltypisk med medelfyllig, tät och varmt mogen av frukt violer, mörka körsbär, björnbär, pomerans, lagerblad, slån och ceder.

Spanien

Remelluri Reserva 2006 (93501), Rioja, 349 kr

Klassisk Rioja med utvecklad doft av tobak, ceder, vanilj och läder. Medelfyllig, välbalanserad smak med, plommon, choklad och rökiga fat.

Argentina

J Alberto 2021 (94777), Bodega Noemia de Patagonia, Patagonien, 359 kr

Ungt, koncentrerat och mörkbärigt med violer, björnbär, kaffe, choklad och lakrits. Välgjort med bra balans, längd och fina körsbärssyror.

Sydafrika

1954 Roodekrantz Old Wines Cinsaut Single Vineyard 2021 (90600), Windmeul Winery , Paarl, 169 kr

Ung, mogen, lite speciell doft med slånbär, kåda, granbarr, läder och tobak. Smaken är medelfyllig med sirligt krispig frukt med hallon, granatäpplen, blommor, kalk och syrliga körsbär. Här krävs ett lite öppet sinne och rätt humör - det här är inte ett vin som faller i allas smak men vet man med sig att det är tiden är inne för lite experimentlusta är detta en bra början. Året 1954 på etiketten ska inte misstas för årgången. Den här gången handlar det om när vingården, som ligger i Paarl några mil norr om Kapstaden, planterades. På många sätt representerar det vinet mycket av utvecklingen i Sydafrika de senaste tio åren. Det är som man hittat fram till viner med större personlighet som signalerar både ursprung och medföljande kvalitet. Druvan cinsaut har hos flera odlare hittat ett utryck där den på egen hand levererar viner med mycket personlighet förutsatt att avkastningen hålls nere.

[drinklist id="101485"]