Laddar annons
Bäst i test vecka 30 - Systembolagets beställningssortiment
26 Jul, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 30 - Systembolagets beställningssortiment

Bäst i test vecka 30 bjuder på fyra nya pärlor som finns i Systembolagets beställningssortiment. Spanien, Österrike och Sydafrika är ursprungen för veckans viner. För den som vill lära sig mer om hur jordmånen påverkar vinet bör prova Life From Stone.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi betygsätter och recenserar.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test - Vita viner

Birgit Eichinger Ried Zöbinger Gaisberg Riesling Erste Lage 2020 (52880), Kamptal, 319 kr, 18 poäng (++)

Aromatisk, varm doft med äpplen, gråpäron, citron, mandarin och krita. Välbalanserat med frisk, ren och mogen varm frukt med energi, mineral, citrus, elegant syra och fin sälta. Drick 22-29. Servera till ett fat med skaldjur, bröd, klassisk toast skagen och inte lika klassisk öjebyröra. Birgit Eichinger importeras av Vinovativa Vinovativa.

Paret Birgit och Christian Eichinger grundade sitt företag 1992 i regionen Kamptal i Österrike. Idag har man 14 hektar vingårdar och tillverkar runt 80 000 flaskor per år. Nationaldruvan grüner veltliner står för större delen av produktionen men även familjens rieslingviner håller världsklass vilket placerar dem bland Kamptals främsta producenter.

Life from Stone Sauvignon Blanc 2021 (81775), Western Cape, Springfield Estate, 189 kr, 17 poäng (++)

Ung spänstigt frisk aromatisk frukt med äpplen, vita vinbär, persika och citrusblommor. Smaken bjuder på en oväntat koncentrerad smak med citrus, grapefrukt, krispiga mineraler, granit, härlig syra och lång eftersmak. En pinglande ren Sydafrikansk sauvignon blanc som levererar wow-faktor långt över förväntan! Drick 22-25. Servera till färska stekta abborrfiléer med färsk potatis. Springfield Estate importeras av Johan Lidby.

Familjen Bruwer har drivit Springfield Estate sedan 1898. Idag är det fjärde generationen genom syskonen Jeannette och Abrie Bruwer som styr egendomen. Man har 180 hektar vingårdsmark där kalksten dominerar jordmånen vilket återspeglas på ett fantasiskt sätt i Life From Stone – ett tydligare exempel på vad marken pumpar upp i druvorna och som druvorna sedan för över till vinet får man leta efter.

Bäst i test - Röda viner

Into Tinto The Grape Collective 2020 (55037), Katalonien, Costers del Segre, 119 kr, 16 poäng (++)

Stor varmt mogen rödbärig doft med björnbär, vildhallon, vinbär, jordgubbar, torkade tranbär och provencalska örter. Medelfyllig tät smak med plommon, mörka körsbär, läder, lavendel, fat och bra intensitet. Ett välgjort och områdestypiskt vin med hög ”lätt-att-gilla” faktor som är klippt och skuret för grillning på sommarterrassen. Drick svalt i stor kupa. Vinet vinner på ordentlig luftning. Gjort på 35% garnacha, 30% cabernet sauvignon, 20% tempranillo och 15% syrah. Drick 22-25. Into Tinto importeras av springwine Spring Wine.

The Grape Collective är ett projekt inom Spring Wine & Spirits som i sin tur är del av Spendrups. Mer om detta finns att läsa på ”kollektivets” hemsida”: https://thegrapecollective.se. I bäst i test vecka 21 recenserade vi kollektivets riesling och spaningen då lydde att vi kommer få höra mer av dem. Och så blev det, för detta är ytterligare ett mycket prisvärt och karaktärsfullt vin från The Grape Collective.

Brezo de Grégory Pérez, 2020 (74573), Bierzo, 139 kr 16,5 poäng (++)

Stor doft med mycket karaktär av nypon, körsbär, rosépeppar, örter, blyerts och charkuterier. Ung, pigg och karaktärsfull medelfyllig smak packad med örter, blommor, silkiga tanniner, bra balans och längd. Gjort i huvudsak på druvan mencia kompletterat med en mindre del alicante bouschet. Vill man plocka fram ett spännande och druvtypiskt vin och presentera druvan mencia är detta ett utmärkt val till få pengar. Passar till charkuterier, vegetarisk lasagne med aubergine. Drick 22-25. Brezo de Grégory Pérez importeras av Quaffable wines Quaffable Wine.

Grégory Pérez är uppväxt och utbildad i Bordeaux. Innan han etablerade sig i Bierzo jobbade han på Grand-Puy-Lacoste och Cos d´Estournel. Sedan 2007 driver han Bodegas Mengoba i Bierzo och har byggt sig ett namn som en av de drivande personerna bakom utvecklingen i Bierzo. Brezo är ett instegsvin och bär inte namnet Bodegas Mengoba men det levererar mycket vin för pengarna.