Laddar annons
Bäst i test vecka 35 - Systembolagets beställningssortiment
30 Aug, 2022

Bäst i test vecka 35 - Systembolagets beställningssortiment

I bäst i test vecka 35 blir det fokus på några mindre etablerade områden med ursprung i Argentina, Spanien, Sydafrika och Frankrike

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 35 - Systembolagets beställningssortiment

Mendel Semillon 2019 (91297), Luján de Cuyo, Argentina, 159 kr 17 poäng (++)

Lätt aromatisk doft med citrus, blommor, äpplen, nykärnat smör och en elegant och försiktig ton av fat. Välbalansrad ren och frisk smak med citronzest, bra syra och längd. Ett härligt runt, strukturerat och balanserat vin som hoppar över fyndtröskeln med ett sjumilakliv. Det här är ett druvtypiskt och semillon är en druva jag ofta har lite svårt att bli nära vän med men det här har något extra. Servera väl kylt till pasta carbonara. Mendel Winery importeras av Handpicked Wines

Mendel Winery är ett samarbete mellan vinmakaren Roberto de la Mota och en familj från Argentina. Tillsammans producerar de viner på druvor från gamla stockar av malbec, cabernet och semillon. Odlingarna ligger i Luján de Cuyo på mellan 900 och 1 100 meters höjd. Vädret är kontinentalt med tydliga årstidsvariationer. Nederbörd i form av regn är näst intill obefintlig, med endast 200 millimeter per år. Det innebär att vinodlingarna måste bevattnas. Detta sker via ett urgammalt system som konstruerades redan på 1500-talet, där man tar vara på smältvatten från Anderna. Större delen av vingården planterades för över 70 år sedan och många rankor är fortfarande oympade. Vinframställningen är hantverksmässigt utförd med jäsning i små tankar och lagring i utvalda små franska fat.

Les Sorts Blanc 2021 (74745), Celler Mas Roig, Montsant, Spanien, 169 kr 16,5 poäng (++)

Ungt friskt och elegant med äpplen, vita persikor, citrus, grapefrukt, bivax och fat. Piggt och energiladdat med friska syror, granit, kalk, örter, mineraler, lite krispig sälta och fint integrerad ek. Servera till ugnsstekt röding med sparris och blomkålspuré. Celler Mas Roig importeras av Terrific Wines .
Celler Mas Roig är ett kvalitetsinriktat kooperativ i Monsant sydväst om Barcelona. Mas Roig har runt 200 medlemmar och kontrollerar runt 500 hektar mark där huvuddelen är planterat med garnacha men man har även carinan, monastrell och garnacha blanca.

Mommessin Fleurie 2020 (57449), Beaujolais, 219 kr 17,5 poäng (++)

Härligt solmogen rödbärig frukt med hallon, jordgubbar, rosor, körsbär och charkuterier. Smaken är len som sammet och fylld med krossade röda bär, engelsk lakrits, balans, längd, elegant syrastruktur och trolskt förförisk som en John Bauerskog. Drick vid 16-17 grader i en stor bourgognekupa. Ett välgjord vin från Fleurie och Beaujolais som kan drickas från nu till 2028. Mommessin importeras av Tryffelsvinet.

Mommessin var från början en känd negociant i Bourgogne som startades av Jean-Marie Mommessin i mitten på 1800-talet. 1932köpte Mommessin den välkända vingården Clos de Tart. 1997 såldes delar av Mommessin till Boissetgruppen som har fortsatt producera högkvalitativa Beaujolaisviner under namnet Mommessin.

Luddite Saboteur Red 2019 (79765), WO Cape South Coast, Sydafrika, 249 kr 17,5 (+)

Rund varmt mogen frukt med björnbär, violer, svartpeppar, svarta oliver och vildhallon. Stor smak med koncentrerad, varmt mogen frukt, balans och lång eftersmak med mörka körsbär och choklad. Det här vinet bjuder på en varm hemtrevlig rhônekänsla vilket kanske inte överaskar med tanke på druvblandningen: 57 % shiraz, 20% mourvèdre, 18% cabernet sauvignon och 5% grenache. Toppen till allt från grillen. Låt er inte avskräckas av flaskan som är försluten med en vanlig kapsyl. Söker man en vit kompis till Saboteur Red är Luddite Chenin Blanc för 219 kr ett bra köp. Luddite importeras av Handpicked Wines.

Niels och Penny Verburg träffades på Elsenburg Agricultural College i mitten på 80-talet. När de var klara med sina studier lämnade de Sydafrika och arbetade på vingårdar på flera ställen runt om i världen. 1995 återvände de och i början på 2000-talet köpte en gård vid Bot River. Idag har Luddite blivit ett etablerat varumärke.