Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 2 september
31 Aug, 2022

Röda viner i tillfälligt sortiment - 2 september

Den andra september öppnas dörrarna för den första höstlanseringen i Systembolagets tillfälliga sortiment. Tre fynd och några riktiga höjdare finns på ”måstelistan” som toppas av en glimrande Saint-Joseph från Coursodon.

I lanseringen av röda vinet i tillfälligt sortiment 2 september går det att hitta ett antal viner som är gjorda för höstens kvällar.

Frankrike

Pauillac de Château Latour 2017 (91314), Château Latour, Pauillac, 899 kr

Storskalig bordeaux-doft med björnbär, plommon, tallskog, kaffe, choklad och integrerade fat. Här sitter allt det ska och det är energigivande klunkar med mörk härligt balanserad frukt som man bara vill ha mer av. Visserligen har det här vinet en bit kvar till den ”äkta” Latouren och det vinner ingen tävling i prisvärdhet men det är väldigt njutbart.

Domaine Faiveley Mercurey La Framboisière Monopole 2020 (94738), 339 kr

Varmt mogen, tät pinot med mörka körsbär, plommon och tro det eller ej? massor av krossade framboiser (jordgubbar). Välbalanserad, lätt rustik smak med lite kantiga tanniner, körsbär, lakrits och en bra struktur med mineraler och fat. Två år i vila sedan tittar charmen fram och 340 kronor för en Bourgogne av den här kvaliteten är ”fyndigt” bra.

Maison Cazes Sans Soufre Ajouté 2021 (92089), Côtes du Roussillon-Villages, EKO, 99 kr

Fruktig och örtig doft med jordgubbar, hallon, nässlor och kryddor. Lite spenslig frukt men dricker man det lätt nerkylt och dessutom låter det få lite luft händer det mycket i glaset. Ett klockrent sällskapsvin till matlagningen och dessutom för under hundralappen. Ursprunget är Côtes du Roussillon och det är gjort på en blandning av grenache, carignan och syrah.

Coursodon Saint-Joseph Silice 2019 (94826), 349 kr

Tät, mörk och solmogen varm frukt med violer, björnbär, mocka och kaffe. Underbart koncentrerad smak, med oliver, svartpeppar, choklad och underbart lång smak. Allt det låter ju bra men som alltid finns det en baksida – det här kräver ett par år men när de har gått kommer det här viner vara lysande. Lanserings hit!

Italien

Dolcetto d´Alba Priavino Roberto Voerzio 2020 (94039), 199 kr

Ung tät och busigt röd och mörk frukt med körsbär, tranbär, energi, tobak och mineraler. Dolcetto är egentligen inte mitt förstaval antingen är det för att Roberto Voerzio gör allt rätt eller så finns det ännu tid att ändra sig - men … det är svårt att inte bli lite glad av den här pigga skapelsen.

Franco Molino Barolo Riserva Villero 2013 (94635), 499 kr

Traditionell, lite ogin och svårflirtad Barolo med nypon, granskott, torkade körsbär och lite rökta charkuterier. Ganska så mycket precis som det ska vara men lägger man till en tryffelrisotto är allt på plats.

Di Fatto Monferrato Rosso 2018 (91187), Az. Agr Tacchino Monferrato, 159 kr

Ungt, friskt och piggt fruktigt med björnbär, mörka körsbär, vildhallon, rökiga fat, bra koncentration och massor av vin per krona. Gjort på albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon. Passar till pizza med charkuterier.

Spanien

Malleolus Emilio Moro 2019 (92470), Ribera del Duero, 319 kr

Ung mörk frukt med fyllig koncentration av björnbär, choklad, kaffe, rökta charkuterier, tallskog, lakrits, bra balans och längd i smaken. Som alltid är det här ett säkert kort när man söker en fulladdad, koncentrerad Ribera. Enda skillnaden är en prisökning på 20 kronor men allt sitter ju där ändå - även prisvärdheten.

Villa de Corullón 2020 (92338), Descendientes de J Palacios, Bierzo, 399kr

Stor doft med djup underliggande mörkt rödfruktig kraft med vildhallon, björnbär, blyerts, ceder, kryddor och örter. Djup och komplex smak med koncentration och längd.

USA

La Cuadrilla Stolpman Vineyards 2020 (93533), Ballard Canyon, 229 kr

Ung och frisk doft med björnbär, violer, vildhallon, lagerblad och skog. Lite stramt fruktigt medelfyllig, tät smak med bra balans och längd. Gjort på en blandning av 70% syrah, 15% grenache och 15% sangiovese.

Argentina

A Lisa 2021 (95527), Bodega Noemia, Patagonien, 199 kr

Lite stram men mogen frukt med violer, björnbär, tranbär, mörka körsbär och diskreta fat. En riktigt bra A Lisa från Bodegas Noemea som trots en prisökning på 30 kronor klarar av att bli ett fynd. Drick i stor kupa och lufta ordentligt, gärna flera timmar efter dekantering. För er som är fler i sällskapet släpps även en magnumflaska av detta vin.

Viña Unica Cabernet Sauvignon 2018 (94680), Ambrosia, Uco Valley, 189 kr

Stor doft med varmt mogen frukt med svarta vinbär, plommon, örter och fat. Bra fyllig frukt med mörka körsbär, kaffe, lakrits, balans och bra längd.

Sydafrika

Mullineux Syrah 2019 (90153), Swartland, 229 kr

Stor mogen doft med viol, vildhallon, svartpeppar, vingummin, rosmarin, charkuterier, lite tjära och fat. Fyllig, varmt mogen, välbalanserad och drickvänlig syrah från en av Sydafrikas och Swartlands bästa producenter.

[drinklist id="101684"]