Laddar annons
Bäst i test vecka 37 - imponerande vin från Grekland
13 Sep, 2023
Uppdaterad:
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 37 - imponerande vin från Grekland

I ”Bäst-i-Test” vecka 37 håller vi oss i Europa. Iberiska halvön dominerar med tre viner och Grekland kompletterar uppsättningen med ytterligare ett vin från imponerande producenten Papagiannakos.

Vinha da Francisca från Aveleda har vi skrivit om tidigare men när jag öppnade en flaska blev jag återigen superimponerad och tar därför med det igen. Om du vill läsa tidigare artiklar i vår artikelserie Bäst i test, där vi fokuserar på viner som finns i beställningssortimentet, så kan du göra det här.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Vinerna vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut.

Bäst i test vecka 37
Louriero

Aveleda Loureiro 2022 (54793), Vinho Verde, 115 kr 16 poäng (++)

Frisk rund rik frukt med äpplen, nätmelon, grillade citroner, lime, pomerans, örter, mineral, sälta, struktur och längd. Snyggt, elegant, välgjort och lättgillat och lite stramare och piggare än den tidigare årgången. På bordet till detta: färsk, panerad och smörstekt abborrfilé med gaffelmosad potatis, skirat smör och gröna ärtor.

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira (se vår röda rekommendation nedan som kommer från denna egendom) och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Aveleda importeras av Philipsson & Söderberg.


Papagiannakos Kalogeri Malagouzia 2022 (54130), Grekland. 199 kronor, 16,5 poäng (+).

Stor aromatisk och rik doft med päron, passionsfrukt, nätmelon, grillade citroner och färska örter. Välbalanserad och extraktrik smak med pomerans, mango, citronzest, bra balans, fin syra och lite havssälta. Drick 23-27. Servera till grillad bläckfisk med grekisk sallad. Domaine Papagiannakos importeras av Handpicked Wines.

Domaine Papagiannakos grundades 1919 och är belägen i regionen Attika i södra Grekland. Företaget drivs av tredje generationen Papagiannakos som har stora ambitioner att sätta Greklands viner på kartan. Vassilis Papagiannakos och hans fru Antonia började bygga upp det nuvarande vineriet 2003. Det öppnades 2007 och är designat enligt bioklimatiska principer där användandet av naturligt ljus och ventilation för att kontrollera temperaturen ger en 25 procentig energibesparing. Den mest odlade druvan är savatiano men assyrtiko och malagouz är också viktiga. Druvan malagouz var utrotningshotad i mitten på 80-talet men några entusiastiska producenter engagerade sig i druvans bevarande och den hör nu till en av de mest populära druvsorterna i Grekland.


Anza Rioja 2020 (52307), Spanien, Rioja 259 kronor 17,5 (++)

Djup doft med mörka bär, violer, charkuterier, mandlar och torkade örter. Smakrikt med bigarråer, barrskog, diskreta fat, söt lakrits, lysande balans och bra struktur. Fortfarande ungt och mår bäst av ett par års vila. Drick i stora bourgognekupor.

Diego Magaña växte upp med närhet till vinodling och vinproduktion i Navarra. Han har arbetat tillsammans med Raúl Pérez i Bierzo. 2014 drog han igång ett eget projekt i Bierzo och gör vin under sitt eget namn från flera små lotter med urgamla vinstockar. 2016 fick han tag på några gamla vingårdar där stockarna är mellan 30 och 100 år gamla. Ursprunget är den baskiska delen av Rioja, nära den välbevarade medeltida byn Laguardia. Diego har fått mycket uppmärksamhet för sina viner och ses som en av är något av en kultfigur, inte bara i Rioja utan i hela Spanien. Internationellt säljer vinerna, som görs i små serier, slut mycket snabbt. Dominio de Anza importeras av Valid Wines.
Superiore

Quinta Vale D Maria Vinha da Francisca 2015 (51862), 599 kr 18,5 (+)

Stor varmt mogen doft med mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär, rosmarin, nougat och fat. Kraftfull och bombastisk smak men samtidigt packat med härligt florala och mörkbäriga drag av björnbär, tjära, tobak, mörk choklad, barrskog och örter. Ett imponerande smakrikt vin med massor av karaktär, fortfarande ungfruktigt samtidigt som det bjuder på ett uns av mognad och faktiskt lite bordeauxlika drag i eftersmaken. Stort, pampigt och smakrikt men samtidigt tillgängligt. Servera till lammracks, grillade grönsaker och grillad portobellosvamp. Drick 23-35. Det finns ett mindre antal flaskor kvar i Sverige. Visserligen ligger detta i den övre delen i prisskalan av viner vi tar upp i ”Bäst-i-test” men det är ett synnerligen imponerande rött portugisiskt vin.