Laddar annons
Bäst i test vecka 38 - kvalitet från Sydafrika
19 Sep, 2023

Bäst i test vecka 38 - kvalitet från Sydafrika

I ”Bäst-i-Test” vecka 38 tar vi oss äntligen till Sydafrika. Vi gör som brukar och tar fram fyra häftiga bidrag – två röda och två vita, samtliga är guldkorn i sin respektive genre.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Vinerna vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut.

VITA VINER


Meerlust Chardonnay 2022 (59069), Sydafrika, Stellenbosch, 279 kr 17 poäng (+)

Ungt, friskt och stramt med aromatiskt florala drag, äpplen, citrus, physalis, antydan till passionsfrukt och väl anpassade fat. Smaken är välbalanserad med citronzest, persika, brödkryddor, snygga syror, krispiga mineraler och en fin sälta. Det är flera år sedan jag provade Meerlusts Chardonnay och det här är helt annorlunda än vad jag drack vid det tillfället – årgången 2022 är stramare, krispigare och har mindre toner av marzipan, nötter och tropisk frukt än tidigare årgångar. Nya vinmakeren Vim Truter tillträdde i och med skörden 2020 men vad det gäller chardonnay är det här första årgången han tagit ut svängarna och skapat ett vin i ett annat snitt än tidigare årgångar. Servera till lax med parmesantäcke, ugnsbakad lätt krossad potatis, grönsaker och skirat smör. Drick 22-27

Meerlust är en av Sydafrikas mest ikoniska och anrika vingårdar. Byggnaden uppfördes redan 1694, sedan 1757 har samma familj ägt gården. Nuvarande ägaren, Hannes, utgör åttonde generationen av familjen Myrburgh som äger gården. Meerlust ligger bara 5 km från havet och namnet betyder just ”lust, eller närhet till havet”. Meerlust äger 110 hektar mark planterade med cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. Mest känt är prestigevinet Rubicon som är en Bordeauxblend. Meerlust importeras av Tryffelsvinet.


Kloof Street Chenin Blanc 2021 (73702), Sydafrika, Swartland, 149 kr 16,5 poäng (++)

Ungt, piggt och stramt med äpplen, päron, vita blommor, granit, vinbärsblad och örter. Smaken är krispigt ren med grapefrukt, bra syra, krossad sten, krispiga mineraler och lite sälta. Det här är en lysande ung chenin blanc som ger mycket karaktär för lite pengar. Kloof Street görs av Mullineux family Wines. Det här är en producent vars viner vi verkligen velat skriva om i ”Bäst- i-Test” men problemet är att alla viner släpps i tillfälliga sortimentet och de tar slut relativt snabbt. Det vill säga alla viner utom det ni just har läst om. Kloof Street görs på frukt från olika vingårdar i Swartland som vinifieras hos Mullineux. Vinet jäser på rostfria tankar och en mindre del på ett år gamla fat. Drick 23-25.

Mullineux ägs och drivs av paret Andrea och Chris Mullineux. Båda har en gedigen bakgrund inom vinmakning både genom studier och arbete på vingårdar bland annat i USA och Frankrike. De träffades i Champagne och flyttade tillbaka till Sydafrika där de grundade Mullineux Family Wines 2007. Den främsta förebilden är Rhônedalen och druvan syrah. Totalt arbetar man med 45 hektar mark från olika lägen i Swartland. Hållbarhet är viktigt och vinmakningen präglas av att låta markens karaktär återspeglas i vinerna.

RÖDA VINER


Ernie Els Major Series Cabernet Sauvignon 2018 (74990), Sydafrika, Stellebosch, 249 kr 17 poäng (++)

Stor doft med svarta vinbär, björnbär, kakao, ceder, örter och fat. Smaken är djup och komplex med mörk stiltypiskt cabbig frukt med mörka körsbär, plommon, lakrits, choklad, bra struktur och lång eftersmak. Drick 23-29. Servera till lammracks med ugnsbakad potatis och grönsaker.


Ernie Els Proprietor's Blend 2017 (78164), Sydafrika, Stellebosch, 299 kr 17,5 poäng (+)

Stor och komplex doft med begynnande mognad, svarta vinbär, björnbär, choklad, ceder, kryddor och fat. Koncentrerad smak med cassis, mörka körsbär, mynta, muskot, granskog, kaffe och en lång smakrik och mångdimensionell eftersmak. Gjort på en blandning av 60% Cabernet sauvignon, 20% syrah, 5% merlot, 5% cabernet franc, 5% malbec, 5 % petit verdot. Drick 23-29.

Ringer namnet Ernie Els en klocka? – för golfentusiasterna är det säkert så. Els är en framgångsrik Sydafrikansk golfspelare som har legat etta på världsrankingen i flera omgångar. Vad gäller vinrankningen från samma land pekar formkurvan för Els mot toppskiktet även där. Ernie Els inledde sitt vinprojekt vid foten av berget Helderberg i Stellenbosch 2004. Fokus är röda druvor och förebilden är Bordeaux. Vinerna marknadsförs i olika serier med specifika namn kopplat till golf. Prestigevinet heter Signature och därefter kommer en serie som heter Proprietor´s Blend, följt av Major Series. I en något lägre prisklass kommer ”The Big Easy” som är Ernie Els smeknamn och syftar på hans lätta swing. Els Wines har 72 + 45 hektar vingårdar i två olika områden. Vinmakare är Louis Strydom. Ernie Els importeras av The Wine Agency.