Laddar annons
Mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment - 15 september
12 Sep, 2023

Mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment - 15 september

Fredagen den 15 september dyker nästa lansering i Systembolagets tillfälliga sortiment upp. Denna artikel handlar om mousserande och vita viner. Juliusspital glänser starkast med en glimrande silvaner men det finns mer.

Utöver Juliusspital når även Le Marigny från Domaine des Aubuisières fyndstatus. När det gäller de mousserande vinerna imponerar Clouet med en lysande Champagne för under 500 kronor. Men det finns en hel del till att utforska – gå in på tabellen och läs texten!

CHAMPAGNE


André Clouet Millésime 2015 (94199), 499 kr

Ren, rund och rik doft med vinteräpplen, päron, bröd, spettekaka, mandlar och nougat. Underbart utmejslad kombination av kraft, smakrikedom och elegans med en lång välbalanserad smak med citrus, äppeltårta, kalk, mineraler och fin syra. Champagne har verkligen blivit kostsamt men André Clouet fortsätter att skapa viner som smakar som de skulle kosta betydligt mer än vad de gör. Servera till en kantarelltoast gratinerad med en rejäl mängd parmesan. Gjort på lika delar chardonnay och pinot noir.

MOUSSERANDE ENGLAND


Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut (95085), 399 kr

Stram och elegant doft med massor av citrus, päron, lime och vita blommor. Frisk, ren smak med viss mognad, kalk, fin syra, havssälta och bra balans.

MOUSSERANDE TYSKLAND


Franz Keller Kaiserstuhl Pinot Rosé Brut 2019 (90287), 289 kr

Energisprakande rosébubbel med mycket karaktär och imponerande kvalitet. Underbar kombination av rund mogen bärig frukt av smultron, hallon och tranbär med lite mer energipumpade syrliga bär som lingon och rönnbär. Mellan dessa tar mjukare frukt som melon och vinteräpplen vid och ger en mogen och lite krämig känsla. Snyggt och köpvärt!

FRANKRIKE


Chablis Premier Cru Vaillons J-M Brocard 2021 (96141), Chablis, 349 kr

Snyggt stram Chablis med krispig citrus, äpplen, livlig energi, kalk, tändsticksplån, bra balans och fin syra.


Pattes Loup Chablis Vent d'Ange Mise Tardive 2020 (92096), 369 kr

Doftrikt med päron, gula äpplen, honungsmelon, persika och blommor. Smaken är nyansrik med äpplen, citrus, krossad sten, kalk, fina mineraler och bra syra som ger en friskt balanserad lång smak. Inte en Chablis stöpt i en vanlig form men smakrik, välgjord och mycket värd att prova och trots att den är något o-chablisig i stilen finns där ändå tydliga drag av området.


Le Marigny Domaine des Aubuisières 2022 (92090), Vouvray, 179 kr

Rik rund doft med gula äpplen, melon, blommor, citrus, bivax och örter. Härligt smakrik med citronzest, pomerans, bivax, mineraler och saltvattenstänkta våta stenar. Aubuisières Le Marigny är en återkommande lansering som är lika prisvärd varje år och ett av veckans två fynd. Prova även Domaine des Aubuisières mousserande vin Vouvray Brut för 149 kronor (93006).


Bastingage Terre de L'Elu 2021 (92646), EKO, 199 kr

Rik doft med mogna äpplen, melon, passionsfrukt, citrusskal och örter. Smaken är rund och välbalanserad med vibrerande energi, massor av karaktär, rustika toner av krispiga rökiga mineraler och ren frisk syra. Lysande till grillad vit fisk serverad till ugnstekt potatis och blomkålspuré. Gjort på 100% chenin blanc och sannolikt ett vin som går att lagra ett tiotal år eller mer.

TYSKLAND


Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2022 (90358), Juliusspital, Franken, 209 kr

Stramt snyggt och ståligt rent med äpplen, citrusskal, päron, saltvattenstänkta våta stenar, klingande ren syra, kalk, mineraler, bra balans och …. och ”alldeles underbart”. Det här blir veckans vin och jag kommer hugga som en hök fredagen den 15 september för att få min del av den gulliga bulliga flaskan. Det kommer levererat från anrika Juliusspital som har starkt fokus på druvan silvaner och de svarvar fram den med en imponerande glans. På Systembolaget finns även deras grosses gewächs av samma druva som ni hittar i bifogade länk (94991). Visserligen lite dyrare men från en lysande årgång, svårkopierat bra och extremt lagringdugligt.

SPANIEN


Turonia Albariño 2021 (93042), Rias Baixas, 179 kr

Aromatiskt ung albariño med päron, lime, apelsin, melon och örter följt av en saltvattenstänkt havsbris. Trevlig välbalanserad smak med citronzest, fina mineraler, bra syra och lite sälta. Servera till friterade bläckfiskringar.

PORTUGAL


Soalheiro Primeiras Vinhas 2022 (94401), Monção e Melgaço, 199 kr

Stor och rik doft med melon, äpplen, vita blommor, persika, citrus och örter. Balanserad smak med päron, mandlar, bra syra och fina mineraler med lite sälta. Från Vinho Verde och gjort på druvan alvarinho.

[drinklist id="107066"]