Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 22 september
20 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 22 september

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 22 september är kalasbra med lysande viner i alla nivåer.

Arnaldo Caprais Montefalco är som vanligt ett lysande vin för rimliga pengar, Navaherreros Garnacha likaså men denna månad ansluter sig även en superpigg grenache från Australien till fyndlistan. Bland de lite exklusivare vinerna märks en Santenay från Leflaive och en Moulin a Vent. Sist och bäst och faktiskt också dyrast av alla vinerna denna vecka är Mount Eden Estate Cabernet. Se all information om röda viner i tillfälligt sortiment 22 september i tabellen längst ner.

FRANKRIKE

Santenay 1:er Cru Passetemps 2020 (91108), Olivier Leflaive, 519 kr

Tillgängligt varm och stiltypisk doft av mogna körsbär, vildhallon, jordgubbar, kanel och en försiktig ton av fat. Underbart tät och harmonisk smak med bigarråer, varma örter, precision, struktur, silkiga tanniner och en perfekt snygg ekhantering. En imponerande bra Bourgogne från Santenay till ett pris som trots nivån är mycket bra.


MOULIN a VENT La Rochelle 2020 (93048), Domaine Romanesca, 259 kr

Aromatisk med björnbär, violer, plommon, färska örter, bigarråer och härligt tät, energispäckad fin frukt med kanel, söt lakrits och fina syra. En supertrevlig Moulin a Vent som levererar över prislappen idag men kommer att ge ännu mer om ett par år och håller utan problem ytterligare tio år.


L'Authentique 2018 (95350), Château Pineraie, Cahors 219 kr

Det här är en återkommande lansering med en helt egen karaktär och en starkt lysande personlighet som är lite annorlunda varje gång. Förra årets version osade av höskulle och stall så är det inte riktigt med denna årgång men tät och syltigt varm frukt finns där och vildhallon, björnbär och lagerblad finns där. Smaken är fyllig, pigg och frisk med drottningsylt, kryddor, nougat och ceder.

ITALIEN


Montefalco Rosso 2020 (92319), Arnaldo Caprai, 159 kr

Stor mörk doft med varmt mogen frukt av plommon, violer, mörka körsbär, tjära och fat. Smaken är fyllig och rustik med choklad, kaffe, lagerblad, bra balans (om man nu gillar de rustika sagrantinotanninerna) och fin syra. Vilket underbart höstvin detta är! Servera till en mustig höstgryta med vilt och nyplockad svamp. Som vanlig blir det ett av veckans fynd.

SPANIEN


Navaherreros Garnacha 2021 (92038), Bodegas Bernabeleva, Vinos de Madrid, 199 kr

Ung och vibrerande energirik frukt med körsbär, granatäpplen, vildhallon, smultron och örter. Återigen ett supertrevligt rödbärigt energiknippe med massor av busig charm från Bernabeleva från hjärtat av Spanien. Passar till mycket men och klarar sig på egen hand med lite charkuterier men prova även till en bra pizza. Ett av veckans fyndviner.


Legaris Crianza 2020 (95004), Codorníu, Ribera del Duero,189 kr

Stor doft med plommon, mörka körsbär, kakao, piptobak och en rejäl dos rostade fat. Fylligt och laddat med mogen och spänstig frukt och massor av smak. På många sätt ett stiltypiskt Riberavin som ligger nära fyndnotering – allt finns där men med lite försiktigare ekhantering hade den utmärkta, pigga frukten i det här vinet fått lysa ännu lite mer. Detta sagt - ett mycket bra vin för pengarna och om grillen står kvar ute passar detta klockrent till hemmagjorda, grillade högrevsburgare.


Pago de Carraovejas 2020 (93108), Ribera del Duero, 399 kr

Djup, mörk moget aromatisk frukt med plommon, bigarråer, violer, kaffe och rostade fat. Härligt fyllig smak med choklad, svarta oliver, charkuterier, lagerblad och tjära.

PORTUGAL


Niepoort Nat Cool Tinto 2022 (93450), Bairrada, 159 kr

Ett ungt och frasigt piggt vin lätt körsbärsfrukt, örter, smultron och krispiga lingonsyror. Drick lätt kylt. Notera att detta kommer packat i en rejäl enlitersflaska.

USA


Mount Eden Estate Cabernet Sauvignon 2018 (93030), Santa Cruz Mountains, 999 kr

Djup, rik och fyllig frukt med klassiskt cabbiga aromer av björnbär, svarta vinbär, plommon, örter och snygga fat. Fyllig och extraktrik smak med svarta körsbär, choklad, kaffe, mineraler, bra balans och alldeles väldigt bra. För den som är på jakt efter högklassig amerikansk cabernet är målet nått om ni lyckas bärga en av dessa. Mycket pengar är det men få cabernetbaserade viner med den här adressen ger så mycket kvaliteten för under 1 000 kronor.


Willamette Valley Pinot Noir 2021 (90635), Pike Road Wines, Willamette Valley, 199 kr

Ung och pigg pinot med jordgubbar, tranbär, körsbär, nypon, muskot, mynta, fin syra och lite lakrits i eftersmaken. En trevlig och charmig pinot med sällsynt mycket druvkaraktär för förhållandevis lite pengar.

AUSTRALIEN


Canyon Grenache 2022 (92087), Dune Wine, McLaren Vale, 189 kr

Ung pigg och aromatisk grenache med härliga toner av frasiga körsbär, smultron, granatäpplen och anis. Frisk energirik smak med örter, lakritsrot, fänkål, fina syror och trots den slanka stilen finns det både en fin krispig tanninstruktur och en imponerande smakrikedom. Ett aromatiskt härligt energiknippe som får smilbanden att resa sig. FYND!

[drinklist id="107222"]