Laddar annons
Bäst i test vecka 41 - blickfånget på vermentino
11 Oct, 2023

Bäst i test vecka 41 - blickfånget på vermentino

Vermentino är en speciell och karaktärsfull druva som odlas framförallt i Italien men den är vanligt förekommande även i Frankrike där den antingen kallas rolle eller just vermentino. I Italien är den vanlig längs den Liguriska kusten där den ibland går under namnet pigato, på Sardinien och i Toscana. Den passar utmärkt som aperitif till småplock, ostar, till varmrökt lax, skaldjur och pastarätter med friska citrustoner. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörer och som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Vinerna vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut.

Cantine Lunae grundades 1966 av Paolo Bosoni som fortfarande äger och driver egendomen. Företaget kontrollerar 85 hektar vingårdar, varav 45 är deras egna och resten kommer från runt 170 odlare man har kontrakt med. I ett fragmenterat område med många små odlare är Lunae med sina 85 hektar den största. Egendomen är belägen i östra delen av Ligurien och gränsar till Toscana. DOC Colli di Luni är Liguriens huvudsakliga kvalitetsområde för viner och sträcker sig faktiskt en bit in i Toscana. Landskapet som omger vineriet är dramatiskt och vingårdarna når nästan fram till havet och sträcker sig upp i de branta bergen där de odlas på terrasser som omges av skog, olivträd och annan vegetation. Cantina Lunae importeras av Quaffable Wines.

I flera hundra år har familjen Allegrini producerat vin i Valpolicella. Idag drivs företaget av Marilisa Allegrini och hennes familj. Sean 70-talet har familjen varit drivande i att sätta Valpolicella på den internationella vinkartan. Allegrini har alltid haft en spikrak linje där kvalitet har varit ett ledord de aldrig har vikt en tum ifrån. Utöver egendomen med vingårdar runt Fumane har Allegrini också verksamhet i superheta Bolgheri med vingården Poggio al Tesero och ytterligare en vingård i Montalcino – San Polo. Solosole importeras av Vinunic.

Det här är en druva som förtjänar uppmärksamhet. Det är inte är den mest komplexa skapelsen på ”druvhimlen” men den är smakrik, den är matvänlig och den har en alldeles egen karaktär och när producenterna lyckas så finns det en fin syra att plocka fram som ger vinet en bra ryggrad. Belguardo Vermentino importeras av Vintedge.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är ”nära” förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana (som är ursprunget för dagens vin). Dessutom äger och driver man egendomen Zisola på Sicilien.

Tenuta Mervaiglia är en del av den stora egendomen Dievole, vilket betyder guds vilja, som är en urgammal gård vars historia går åtminstone tillbaka till 1090 då det finns ett kontrakt som visar att gården bytte ägare. Idag är 600 hektar av gårdens mark planterade med vinrankor. Av dessa är 150 hektar ekologiskt certifierade. Man odlar huvudsakligen Sangiovese men även andra traditionella toscanska druvor som canaiolo, ciliegiolo och colorino. Det här vinet kommer fån Dievoles egendom i Bolgheri på den toscansca kusten. Tenuta Meraviglia importeras av Iconic Wines