
Röda viner i tillfälligt sortiment - 20 oktober
Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet 20 oktober handlar mycket om Italien där Barolo och årgången 2019 tar mycket plats – det är också bland dessa vi finner veckans mest intressanta viner.
Lanseringens starkast lysande stjärna är G.D Vajra Barolo Bricco Delle Viole – för 599 kronor får vi en fullkomligt lysande Barolo som kommer att skänka vin- och nebbiologlädje i många år framöver. Får ni inte tag i en av de 900 flaskorna så är det Vietti Castiglione eller Trediberri som gäller – samtliga från den eminenta årgången 2019.
Söker ni spänning, smakvibrationer och vinhistoria scrollar ni längst ner i artikeln och ägnar någon minut åt Roberto Henriquez Santa Cruz De Coya gjort på druvan País från 200 år gamla vinstockar.
Veckans lagringstips
Röda
G.D. Vajra, Barolo Bricco Delle Viole, 2019
Vietti, Barolo Castiglione, 2019
Mousserande
Rotari, Flavio Riserva, 2014
Vita
Juliusspital Würzburger Stein, Riesling Erste Lage, 2022

Domaine Santa Duc
(+)
Ungt och friskt med violer, björnbär, körsbär, plommon och örter. Medelfyllig smak med vildhallon, svarta oliver, lagerblad och bra körsbärssyrlighet. Fortfarande bra och prisvärt men i likhet med andra Rhôneviner från 2021 har det inte samma djup och intensitet som tidigare årgångar. Servera till hemmagjorda högrevsburgare.
Drick 23-26.
18 000 flaskor.

Côte-Rôtie
(+)
Stort och mörkbärigt med violer, björnbär, blåbär, svartpeppar, kryddor och fat. Fyllig smak med mogen frukt av svarta vinbär, mörka körsbär, choklad och rökiga fat. Servera till en viltgryta med höstens svamp. Bra och välgjort i Guigalig anda men prisökningen från 539 till 639 är i högsta laget.
Drick 23-32.
720 flaskor.

Di Fatto
(+)
Ungt, friskt och piggt bärigt med svarta vinbär, björnbär, mörka körsbär, vildhallon, örter, enbär, rökiga fat, bra koncentration och massor av busig intensitet per vinkrona. Gjort på albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon. Passar till pizza med charkuterier.
Drick 23-26.
9000 flaskor.

Barbera d'Alba Mauro Veglio
(+)
Pigg och busigt trevlig barbera med violer, hallon, björnbär, mörka körsbär, kryddor och fat. Servera till en pizza bianca med riven parmesan och trattkantareller.
Drick 23-25.
4 200 flaskor.

G.D. Vajra
(++)
Aromrik och laddad doft med violer, mörka körsbär, jordgubbar, tallskog, piptobak och kanel. Härligt komplex smak med nypon, tranbär, tjära, blodgrape, pomerans samt massor av personlighet och en underbart tilltalande frasig energi. För de som får tag i en av de 900 flaskorna är detta ett lysande köp.
Drick 23-35.
900 flaskor.

Barolo Le Coste di Monforte
(+)
Stramt, traditionellt barolotypiskt och till en början lite ogästvänligt (icke alls negativt utan stiltypiskt för många baroloviner) med blodapelsin, mörka körsbär, pomerans, te, rosor, enbär och nypon. Smaken är stram med blodgrape, tranbär, granatäpplen, tjära och fat. Helheten är mycket bra men kräver lite vila.
Drick 25-32.
1 200 flaskor.

Vietti
(+)
Ungt och aromatiskt med blommor, mörka körsbär, tranbär, pomerans, te och tjära. Smaken är komplext laddad med kryddor, blodgrape, rökiga mineraler, tobak och fat.
Drick 2023-2034.
720 flaskor.

Trediberri
(++)
Ungt och tillgängligt med spänstigt dov och lite parfymerad frukt av rosor, nypon, mörka körsbär, tjära, läder och tranbär. Stilmässigt ganska lik 2018 som också den var en lysande kombination traditionell och modern vinmakning - bra balans, längd och krispiga mineraler. Mycket barolokvalitet som kan drickas idag men går utmärkt att spara i 10-15 år.
1 440 flaskor.

Santa Cruz
(+)
Vibrerande rödbärigt och lätt floralt med vildhallon, jordgubbar, björnbär, vinbär, örter och kryddor. Smaken är elegant med tranbär och granatäpplen och bär på en sjusärdeles intressant intensitet som nästan känns elektriskt styrd och avslutas med fina smultronsyror. Ska man börja gilla druvan país är det nog här starten går. Gjort till 100% på país från 200 år gamla vinstockar. Drick lätt kylt vid 16 grader i stora kupor.
3 600 flaskor.