Laddar annons
Bäst i test vecka 8 - Systembolagets beställningssortiment
21 Feb, 2022
Uppdaterad: 
3 Nov, 2023

Bäst i test vecka 8 - Systembolagets beställningssortiment

Med jämna mellanrum kommer vi på Vinbanken recensera och ta fram en topplista för dig som vill ta ett steg utanför vad den fysiska systembolagshyllan erbjuder.

Har man ett spirande intresse för mat och vin och man känner att man vill hitta något utöver det som står på hyllan på det lokala Systembolaget? Har man tröttnat på sitt husvin och vill testa något nytt? Eller så behöver man helt enkelt fylla den nyinköpta vinkylen? Då är Systembolagets beställningssortiment helt rätt för dig.

Om du som vinintresserad har några dagars framförhållning så erbjuder dagens marknad många alternativ. Systembolagets beställningssortiment är en veritabel guldgruva men också en knepig labyrint. Med lite stöd från Vinbankens lista ”Bäst i test” kan du beställa hem fyndviner och viner som sticker. Efter att du lagt din beställning tar det 3-8 dagar innan du har falskorna för avhämtning i din lokala butik.

Med jämna mellanrum kommer vi med andra ord recensera och ta fram relevanta topplistor över vinerna som finns i Systembolagets beställningssortiment. Under namnet ”Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment” kommer vi sedan publicera recensionerna.

10 400 viner i varierande prisklasser

I beställningssortimentet finns ungefär 10 400 viner i varierande prisklasser. Det här är viner som monopolet inte har i sitt lager och som inte har gått igenom någon inköpsprocess som Systembolaget är ansvarigt för. Det är het enkelt viner som duktiga importörer valt att ta in till Sverige och marknadsföra till restauranger och intresserade privatkunder.

Nu börjar vi på Vinbanken med en serie artiklar där vi går igenom ett antal tips från beställningssortimentet varje vecka. Vi fokuserar på viner i kategorin 120 till 350 kronor men hittar vi något alldeles speciellt utanför det spannet kan vi ta med det ändå. För de utvalda vinerna lägger vi lite extra fokus på att berätta lite om producenten bakom vinet jämfört med vi gör i våra vanliga recensioner.

Som läsare kan det vara värt att notera att vi alltid säkerställer att vinerna finns tillgängliga när vi publicerar recensionerna. De här genomgångarna har en ganska lång livscykel, även om vi inte garantera att varorna finns tillgängliga är det sannolikt att de gör det även någon eller några månader efter publikation. Det kan därför vara värt att gå tillbaka några veckor och studera tidigare recensioner.

Bäst i test vecka 8 – Systembolagets beställningssortiment

Catena Chardonnay 2020 (6612), Cüyo, Mendoza, 149 kr 16 poäng ++

Ung, välbalanserad doft med trevliga, friska toner av gula äpplen, stenfrukter, physalis och ananas. Bra eftersmak med fin syra, sälta och mineraler. Catenas Chardonnayer görs sedan 2018 med en piggare och friskare stil med mindre tropisk frukt och mer syra och sälta. Passar till en fisk- och skaldjursgryta med saffran. Catena importeras av Wineaffair Scandinavia.

Bodega Catena Zapata är en av Argentinas och Sydamerikas främsta vinproducenter. Familjens Catena äger vingårdar i de bästa lägena i Mendoza och många ligger på hög höjd. Catena har ett flertal olika viner i varierande prisklasser och man ligger alltid bland de främsta producenterna oavsett prisklass. Idag sitter den energiska dottern Laura Catena vid rodret för familjeföretaget.

Fritz Haag Riesling Trocken 2020 (51555), 189 kr 17 poäng ++

Härligt ren ung riesling med hyperelegant frukt av vita persikor, citrus, gröna äpplen, gråpäron, mineral, klingande rena syror och en underbar balans. Drick 22-27. Fritz Haag importeras av Vinovativa.

Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i rena rieslingviner. Haag hör också till en av de få producenterna som klarade av att köra slalom mellan alla hinder de tre extremvarma årgångarna -18, -19 och -20 och ändå producera syrastinna, rena och karaktärsladdade viner.

La Part des Biches 2020 (55079), Cahors, 129 kr 16 poäng ++

Ung kraftfull doft med violer, björnbär, svarta oliver, rosépeppar och lite ingefära. Första intryck är ett ungt, återhållet och laddat vin men som övergår till att kännas oväntat tillgängligt, elegant och snyggt polerat med bigarråer, kaffe, mörk choklad och slån. Ett ungt, smakrikt och välgjort vin på druvan malbec, från ursprungsområdet Cahors. La Part des Biches importeras av Vintedge.

Jean-Luc Baldés är ägaren och vinmakaren bakom den välkända Cahorsegendomen Clos Triguedina. Cahors var länge känt för sina svårtillgängliga och mörka malbecbaserade viner som gick under namnet ”det svarta vinet från Cahors”. Numera är detta fortfarande en del av sanningen men långt ifrån hela. La Part des Biches har färgen av en laddad Cahors men är smakmässigt en mer polerad variant av ett klassiskt Cahorsvin utan att släppa något av sitt ursprung. Namnet kommer av att man vid ett tillfälle inväntat en högre mognadsgrad på druvorna och väntat med skörden. När man skulle börja plocka druvorna visade det sig att rådjur under natten hade ätit en stor del av de söta och goda druvorna. Därför heter vinet ”rådjurens andel”.

LZ 2020 (54475), 135 kr 17 poäng ++

Ung och bärig doft med mörka körsbär, vildhallon, blodgrape, torr fokuserad frukt, slån, mineraler, bra balans och längd. Efter någon timme i glaset bjuder vinet på mörkare frukt, större djup, lakrits och en lång eftersmak. En modern Rioja med bra, välgjord, rik och tillgänglig frukt som klarar av några års lagring. Gjort på en blandning av garnacha, graciano och tempranillo. Servera i en stor kupa och lufta vinet ordentligt. För att verkligen locka fram frukten är bästa metoden att öppna vinet kvällen innan det ska drickas, häll över lite i en karaff, smaka lite och korka igen. Ni kommer uppleva ett annat vin dag 2 men även utan denna övning är det här ett riktigt bra vin. Drick 22-25. Passar till rustika rätter som grillat lamm med potatisgratäng. Bodegas Lanzaga importeras av Wine Affair Scandinavia.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Bodega Lanzaga gör LZ och det är Telmos satsning i byn Lanciego i Rioja Alavesa.

Wine & Soul Manoella 2019 (70492), 179 kr 17 poäng ++

Varmt mogen kraftig doft med björnbär, lagerblad, kryddor, choklad och en lätt rökighet. Stor fyllig smak mörka körsbär, engelsk lakrits, läder, vahlronachoklad, blodgrape, fat och mogna runda tanniner. Ett klockrent fynd som klarar några års lagring och passar till allt grillat faktiskt också till en kraftig vit fisk serverad med rödvinsås och grillade portobellohattar. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

Wine & Soul är ett nyskapande relativ ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm.

Samtliga nyheter och recensioner på Systembolaget