Laddar annons
Bästa nya röda viner 6 juli 2018, småpartier
4 Jul, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa nya röda viner 6 juli 2018, småpartier

SMÅPARTIER. Sommarens röda vin-släpp är inget man ska missa. Det är i stort sett en hel rad, trevliga, intressanta och goda viner. Det finns flera bra förslag att lagra. Precis som att vissa kan korkas upp direkt.

Topplistan rymmer inte på långa vägar alla rekommenderade vinköp. Listan visar vinerna i prisordning, från lågt till högt.

Röda nyheter man inte ska missa

Röda sancerrevinet från Domaine Roger Champault är Côte de Champtin Rouge 2016 (95780), 239 kr smakar personligt och lite lagom kärvt men som i denna årgång med varm munkänsla och eftersmak. Ett lagringsvin med bra potential är franska Un Jour 2015 (95774), 215 kr från Cahor som idag smakar av strama tanniner, hög syra och blyertsliknande tajt längd.

Spanska röda Albamar O Esteiro 2016 (99181), 279 kr från Bodegas Albamari Rías Baixas hade kunnat vara på topplistan. Så missa inte tillfället att prova rött från Rías Baixas. En härlig rödfruktig, nästan blommiga smak, mjuka tanniner och sandiga eftersmak är något utöver det vanliga, här har ni ett "inte som andra" viner!

För alla som är pris-okänsliga är Kroatiska vinet Zlatan Plavac Hvar 2012 (95469), 199 kr ett tips. Personligt vin med drag av nypon, läder och tobak och mer elegant än motsatsen, yppig. Men koncentrationen kunde vara ett snäpp upp och i nivå med pris, om jag ska vara petig. Och nej, det är inte ett kändisvin - det är producentens namn, Zlatan Otok.

Tuffa, smakrika röda från nya världen

Vin från Argentina, speciellt i den högre kvalitetsskalan är på frammarsch. Bra tips i genren är Altimus 2011 (95612), 259 kr från Cafayate i Argentina. Vinet håller ihop, det är balanserat men ungt i sin täta och nästan kompakta smakstil. MASI Corbec 2015 (95613), 199 kr från Uco Valley Argentina kan man dricka nu, eller spara. Smakar av mörk frukt, söta blåbär med inslag av örter, viol och  lakrits. Inslaget av blyerts, som jag kopplar till ursprung och druva, smakar behagligt, förvånande mjukt.

USA-vinet Originals Syrah 2015 (95737), 349 kr är ungt, yvigt i sitt uttryck samtidigt med härlig stil men just för tidigt att dricka. Vänta!

Uppmärksamhet påkallas

För Col´s Block Shiraz 2014 (95653), 399 kr och Vigna Pedale 2013 (95717), 129 kr som båda, men vara och en på sitt håll gjorde allt för att inte visa sig från bästa sidan. Båda frågetecken i denna provning!

Bästa nya röda viner bland småpartier 6 juli 2018

1. Claré JC Langhe Nebbiolo 2017 (95605)

G.D. Vajra, Langhe Nebbiolo Italien, 149 kr
Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Mörk frukt, körsbär, moreller och söta blåbär, inslag av läder, nypon och örter samt viol. Spänstig längd, fruktiga tanniner.
Omdöme: Drickvänlig saftfruktig spänst. Bättre vardagsvin.
Passar till: Här är ett vin till en köttbit. Välj nöt eller mildare vilt som älgkalv.
Betyg: 3+

2. Chinon Les Petites Rouge 2015 (95798)

Charles Joguet, Chinon Frankrike, 149 kr
Druvor: Cabernet franc
Smak: Medel/fyllig. Körsbärsfrukt, inslag av viol, kärnor, örter och gräs. Hög syra, frisk och stram längd med mjuka tanniner.
Omdöme: Kärnigt, syrlig och stram. Modernare tolkning av druvan som kan stå för grönskimrande, strama och rödfruktiga vinsmaker.
Passar till: Vinet passar till lamm, gärna racks med syrlig, fetaost röra.
Betyg: 4

3. Yann Chave Crozes-Hermitage 2016 (95746)

Yann Chave, Crozes-Hermitage Frankrike, 199 kr
Druvor: Syrah
Smak: Fyllig. Stor och generös, mörkfruktig smak med inslag av söta björnbär, örter och kryddor samt fat. Tanninerna är fruktig, vinet stort och generöst med stil.
Omdöme: God att dricka nu men klarar säkert några år i källaren.
Passar till: Det här vinet skulle jag spara till hösten. Till vilt, svamp och rotsaker lagade i mustiga recept lär det smaka toppen.
Betyg: 4

4. Côte de Beaune Villages Joseph Drouhin 2015 (95001)

Joseph Drouhin, Côte de Beaune-Villages Frankrike, 199 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, smak av röda bär som hallon och skogsbär, liten lingonton, smak av örter, fat, vanilj, en hint av choklad och kola. Fin längd, mjuk och bärig.
Omdöme: Välgjord, balanserad och god, helt enkelt.
Passar till: Fina måltiden, klassiska köket. En köttbit, rödvinssås och gratäng eller prova till vit fisk lagad i ugn.
Betyg: 4+

5. Bolgheri Rosso 2016 (95809)

Collemassari, Bolgheri Italien, 199 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, körsbär och plommon, örter och kryddor, strama samtidigt fruktiga tanniner, inslag av viol, blåbär och tobak. Fat.
Omdöme: Bra längd, fint driv för potential.
Passar till: Skönt vin med stort användningsområde beroende på vem som köper. Passar lika bra till bättre vardagsmat som en god pasta som till vällagad festmåltid.
Betyg: 4

6. Damigiana Rosso Vini Rabasco 2015 (95284)SENT INKOMMEN ÄNDRING, nytt lans dt 3/8!

Vini Rabasco, Montepulciano d'Abruzzo Italien, 255 kr
Druvor: Montepulciano
Smak: Fyllig. Fruktig. Spänstig körsbär- och plommonsmak, inslag av örter, rosor, viol, kärnor och choklad. Örter och kryddor. Nyanserad. Fruktiga tanniner och bra längd.
Omdöme: Bra vin med mogen syra!
Passar till: Här är ett vin som klarar fläskkött galant, den som vill provar också till fisk med tillbehör som passar ”rött”. Grillad lök, och fler av säsongens grönsaker samt rätter ur det moderna, klassiska köket kan passa utmärkt.
Betyg: 4+

Producenten måste få en presentation. Egendomen Vini Rabasco omfattar 3,5 hektar och ligger i norra delen av Abruzzo, i provinsen Pescara. Vingård och olivodlingarna brukas ekologiskt (certifierade) av Iole Rabasco som tagit över familjeföretaget från föräldrarna. Jorden har aldrig varit besprutad och vinstockarna växer i pergola som är över 40 år gamla. Skördar blir helt naturligt, små. Iole Rabasco säger att hon gillar viner med syra och spänst framför koncentration och hög alkoholhalt. Och utan tvekan är det syra och fräschör som utmärker egendomens viner som tillverkas som vita, röda och rosé.

7. Faustino I Gran Reserva 2001 (90123)

Bodegas Faustino, Rioja Spanien, 299 kr
Druvor: 85% tempranillo, 10% Graciano, 5% Mazuelo
Smak: Fyllig. Smak av mogna, yppiga körsbär, mörka plommon, inslag av örter, viol och choklad. Fruktiga, medel-till strama tanniner med fin längd.
Omdöme: Smaken är spänstig och lovar än mer utveckling. Bra, mer moget vin!
Passar till: Utmärkt bra till festmiddag, eller som ett toppvin för att ge i present.
Betyg: 4+

8. Domaine de Sénéchaux 2015 (95031)

Domaine des Sénéchaux, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 349 kr
Druvor: Blandning, röda Châteauneuf-du-Pape-druvor.
Smak: Fyllig. Röd och blå, mogen och generös frukt med en underliggande sötma, smak av bär, inslag av örter, tobak och choklad. Tanninerna är fruktiga och det finns ett eldigare drag.
Omdöme: God som bara den, generös stil.
Passar till: Servera till en marmorerad entrecote med grillad lök och majs.
Betyg: 4

9. Originals Syrah 2015 (95737)

Stolpman Vineyards, Ballard Canyon USA, 349 kr
Druvor: Syrah
Smak: Fyllig. Mörka, söta bär som blåbär och hallon, syrlig nerv, smak av viol, blommor med parfymerad hint, inslag av lakrits och tobak. Fruktiga tanniner, bitig generös frukt.
Omdöme: Yvigt vin med fräck stil. Just nu, för ung!
Passar till: Lagringsvin. Om dricka nu, dubbeldekantera och servera till grillad entrecote med vitlökssmör och grillade potatisklyftor.
Betyg: 4

10. Château de Pez 2015 (95155)

Château de Pez, Saint-Estèphe Frankrike, 395 kr
Druvor: 48% merlot, 45% cabernet sauvignon, 4% cabernet franc
Smak: Fyllig. Mörk frukt, röd och blå, bra stramhet av fruktig syra och dito tanniner, inslag av örter, viol, hallon och körsbär. Fin, stram längd.
Omdöme: Sammansatt, nyanserad och spännande. Ung.
Passar till: Här har ni ett kalasbra vin för att lagra, dessutom för en rimlig peng.
Betyg: 4

Kolla gärna in de vita nya vinnyheterna 6 juli 2018.