Laddar annons
Socialdemokraternas alkoholpolitik 2018
1 Jul, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Socialdemokraternas alkoholpolitik 2018

POLITIK. Vinbankens serie Riksdagspartiernas alkoholpolitik och partiets talesperson om en stor smakupplevelse startar med regeringspartiet, Socialdemokraterna och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Att det är Riksdagsval den 9 september 2018 har inte undgått någon. Men hur vet man vad man ska rösta på är en fråga som många ställer.

Vinbanken vill ge hemsidans läsare information om det som intresserar och berör oss extra mycket, alkoholpolitik. Häng med oss alla söndagar fram till valet och lär känna de olika partiernas talespersoner med en kort presentation över partiets alkoholpolitik.

Socialdemokraterna, alkohol och narkotikapolitik

Här följer en kort sammanfattning i punktform över partiets politik. Den som vill veta mer surfar in på Socialdemokraternas hemsida.

Socialdemokraterna vill:
• slå vakt om Systembolagets monopol eftersom det motverkar okontrollerad försäljning av alkohol
• vi säger nej till så kallad gårdsförsäljning då det inte är förenligt med EU:s regler för att kunna ha detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker
• åldersgränsen för att kunna köpa alkohol på Systembolaget ska även fortsättningsvis vara 20 år
• skärpta bestämmelser om näthandel med alkohol i syfte att värna Systembolagets ensamrätt
• skärpta insatser mot smuggling av alkohol.

socialforsakringsminister-annika-strandhall-alkoholpolitik-socialdemokraterna-vinbanken Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister Socialdemokraterna

1. Kommer frågan om gårdsförsäljning leda till en starkare uppslutning för monopolet, Systembolaget, hos S?
Vi är väldigt tydliga med att Sverige aldrig ska äventyra det viktiga undantag Sverige har som möjliggör Systembolaget.

Vi vill däremot satsa på att Systembolaget ska få ha hemkörning till hela landet. Det kommer tillgängliggöra det mindre beställningssortimentet på ett bättre sätt.

2. Är S öppna för andra beslut som rör alkoholpolitiken?
För Socialdemokraterna är det fortsatt viktigt att Systembolaget håller en god uppskilt och kontroll över vilka de säljer till och i övrigt arbetar aktivt med sitt uppdrag att inte främja ökad alkoholkonsumtion.

Vi är beredda att se över olika delar av alkholpolitiken men kommer inte att göra något som äventyrar det mycket sköra och viktiga undantag Sverige har från EU:s regelverk när det gäller alkoholhandelsmonopolet.

Systembolaget är fantastiskt, vi vill utveckla deras verksamhet och ser att den inte får äventyras.

3. Är det något annat som är särskilt viktigt i alkoholpolitiken under kommande år?
Vi lägger nu ett lagförslag som gör att alla alkoholhaltiga produkter, exempelvis Alkoglass, måste säljas på Systembolaget. Det har varit en tydlig lucka i lagen som vi vill täppa till.

Dessutom förändrar vi Systembolagets uppdrag kring hemleverans för att se till att det finns och fungerar i hela landet.

4. Finns det något tillfälle som du minns där mat och dryck har inverkat på politiken, i negativ eller positiv riktning?
Jag är ordförande i den blocköverskridande pensionsgruppen där vi tar stora beslut om pensionssystemet som ska hålla i årtionden framåt. Det är ofta långa diskussioner, men vi försöker också ta den där koppen kaffe innan mötena och äta middag ihop ibland. Det tror jag har resulterat i ett mycket bättre samarbete.

I mitt arbete som minister försöker jag se till att jag och medarbetarna har tid för den där koppen kaffe kring fikabordet, men också då och då kommer iväg på en afterwork och middag. Jag är övertygad om att vi gör ett bättre jobb när vi får stunder att prata med varandra inte bara om jobbet.

5. Vilken är din egna, största smakupplevelse?
Surhaj och brännvin om det ska vara negativ upplevelse, under en facklig konferens på Island.

Jag är väldigt nöjd med en öl med rejäl smak, en bit kött, lite pommes och en god sås. Låter kanske inte extraordinärt men fantastiskt.

Riksdagspartierna - alkoholpolitik och ståndpunkt i fråga om gårdsförsäljning 2018

Sverigedemokraternas alkoholpolitik med Christina Östberg
Feministiskt initiativ med Farida al-Abani, alkoholpolitisk talesperson
Miljöpartiet de gröna med Jan Lindholm, alkoholpolitisk talesperson
Centerpartiets alkoholpolitik med Anders W Jonsson
Liberalernas alkoholpolitik
Kristdemokraternas alkoholpolitik
Vänsterpartiet alkoholpolitik
Moderaternas alkoholpolitik