Laddar annons
Vin till Caesarsallad - populärt recept
2 Jul, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till Caesarsallad - populärt recept

Receptet på Caesarsalladen är bara ett av många. Vi gillar laga-själv och här fixar man egen dressing. Vitt vin av chardonnaydruvan med solgul smak och hintar av smör smakar urgott till Ceasarsallad.

I delstaten Washington i USA odlas mycket frukt, humle och cannabis. Delstaten är stor och vinodlingarna utgör bara en liten del av odlingsarealen. Här har man kultiverat en sort som heter concord "sedan begynnelsen", främst för att tillverka juice och marmelad. Men kvalitetsambitionerna för vinproducenterna är med sikte inställt på toppen, och att vara bäst!

Columbia Valley är en AVA (american viticulture area), liknande appellationssystemet i Europa. Här har många odlare hittat perfekta förutsättningar för druvodling och nu när vinerna blivit äldre och människorna samlat på sig rutin och rejält med erfarenhet (andra generationens vinmakare har tagit över) visar det sig i vinerna. Ste Michelle är ett av de större vinhusen med många års erfarenhet.

Vin till Caesarsallad

1. Chateau Ste Michelle Chardonnay 2016 (6447)

Ste Michelle, Columbia Valley Washington State USA, 119 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, fyllig mak av gula äpplen, mogna gröna päron och vita persikor, inslag av fat, kaffe, nötter, örter och en hint mineral. Nyanserad.
om ni vill bjuda på vinet till andra rätter välj gärna ljust kött som fläsk eller kyckling. För fisk passar både havs- och insjöfisk och fokus är snarare vilken tillagningen är eller vilka tillbehör ni väljer. Prova att grilla eller laga i ugn, tillbehör som svamp, ost, smör, mandel, jordärtskocka och mandelpotatis är klockrena smakbryggor.
Betyg: 4+

Salladen passar med grillad kycklingfilé eller knaperstekt bacon.

Recept | Caesarsallad, 8 portioner

800 gram romansallad
2 dl parmesanost, hyvlad
2 dl krutonger
3 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta(or), pressade
4 st sardeller, filéer
4 droppe(ar) worcestershiresås
2 dl parmesanost, riven
3 st ägg, gulorna

Gör så här
1. Tvätta och låt salladen rinna av i ett durkslag.

2. Lägg sedan salladen och den hyvlade osten och krutongerna på ett stort fat.

3. Blanda en dressing genom att vispa ner olivolja i en stråle i äggulorna. Det går bra att använda en matberedare eller en elvisp.
Tillsätt vinäger, vitlök, finhackade sardeller, wochestershiresås och riven ost och låt dressingen mixas till att den blir slät. Späd med lite kallt vatten om dressingen blir för tjock.

4. Ringla över salladen.

Läs mer
Topp 10 - bästa chardonnay 2018
Måndagsmatchen - för vin och mat i kombination!
BILD: Foto av Markus Winkler från Pexels