Laddar annons
10 Apr, 2017

Vin till Portugisisk Lammstek

LAMMSTEK. Lammet tillagas med en kryddig fyllning enligt ett portugisiskt recept. Vinet pĂ„ förslag till lammstek Ă€r ett italiensk festvin frĂ„n Brunello di Montalcino.

Börja med att bena ur steken. SkĂ€r ett snitt för att öppna steken, klĂ€ insidan med fyllningen och rulla sedan ihop steken. Spara benen och lĂ€gg dem i botten av lĂ„ngpannan. NĂ€r steken Ă€r klar, vĂ€nta med att skĂ€ra upp. FĂ„r köttet vila lite stannar saften kvar. Servera lammsteken med rĂ„stekt potatis, eller som de heter i Portugal, batatas portugesa.

Ett annat bra tips pĂ„ lammstek Ă€r receptet pĂ„ Italiensk lammstek,  en klassiker i min familj! Vinet Ă€r av det festligare slaget, för att passa högtid.

Vinet

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2011 (12357), Col d'Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 275 kr
Druvor: Brunello
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, smak av körsbÀr, fat, örter och kryddor. Nyanserad, elegant. LÀcker, elegant finvin! Lufta gÀrna innan servering.

Producentens Rosso di Montalcino 2013 (70303), 140 kr finns i BS och Àr ett billigare alternativ, med stort mervÀrde. Lufta Àven detta vin!

Recept | Portugisisk lammstek | 4-6 portioner

1 lammstek
10 cl sherry, torr

Till fyllningen
0,5 dl finhackad mynta
2 msk smör
3 msk finhackad rökt skinka
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk vinÀger
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar

Gör sÄ hÀr

  • Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Ta bara hĂ€lften av myntan.
    Resten skall vara till sÄsen.

  • Bena ur lammsteken. SkĂ€r ett snitt och vik ut steken. SkĂ€r runt benet och lossa det.

  • Bred fyllningen över. Rulla ihop steken hĂ„rt. Bind ihop den sĂ„ att det blir tĂ€tt. Viktigt för att steken ska bli saftig och fin.

  • Stek pĂ„ spett eller i ugn. Om du steker pĂ„ spett ska temperaturen vara mycket hög till att början med. Sedan lĂ€gre. Steker du i ugn börjar du med att bryna köttet och benen. LĂ€gg sedan benen i botten och steken ovanpĂ„. Stek i ugnen, cirka 220 C. Fyll pĂ„ med lite vatten och ös steken dĂ„ och dĂ„ (hĂ„ll koll pĂ„ att vĂ€tskan Ă€r samma mĂ€ngd under hela tillagningen). Stektiden varierar med tjockleken pĂ„ köttet, men utgĂ„ frĂ„n ungefĂ€r 40 minuter.

  • Ta upp steken och benen. SmaksĂ€tt skyn med sherry. Red av med arrowroot utrörd i lite kallt vatten. SĂ„sen fĂ„r bara bli lĂ€tt simmig, men inte tjock. Smaka av och blanda i resten av den finhackade myntan.

RÄstekt potatis
1 del smör
1 del olja
1 kg potatis
salt peppar
persilja

Gör sÄ hÀr

  • SkĂ€r potatisen i halvcentimetertjocka skivor

  • stek skivorna i olja och smör. VĂ€nd dem sĂ„ ofta att de blir jĂ€mnt bruna. LĂ€gg upp potatisen. salta och peppra och strö över persilja precis innan servering.

Detta recept Àr ur en gammal kokbok!