LAMMSTEK. Lammet tillagas med en kryddig fyllning enligt ett portugisiskt recept. Vinet pÄ förslag till lammstek Àr ett italiensk festvin frÄn Brunello di Montalcino.
Börja med att bena ur steken. SkÀr ett snitt för att öppna steken, klÀ insidan med fyllningen och rulla sedan ihop steken. Spara benen och lÀgg dem i botten av lÄngpannan. NÀr steken Àr klar, vÀnta med att skÀra upp. FÄr köttet vila lite stannar saften kvar. Servera lammsteken med rÄstekt potatis, eller som de heter i Portugal, batatas portugesa.
Ett annat bra tips pÄ lammstek Àr receptet pÄ Italiensk lammstek, en klassiker i min familj! Vinet Àr av det festligare slaget, för att passa högtid.
Vinet
Brunello di Montalcino Col dâOrcia 2011 (12357), Col d'Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 275 kr
Druvor: Brunello
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, smak av körsbÀr, fat, örter och kryddor. Nyanserad, elegant. LÀcker, elegant finvin! Lufta gÀrna innan servering.
Producentens Rosso di Montalcino 2013 (70303), 140 kr finns i BS och Àr ett billigare alternativ, med stort mervÀrde. Lufta Àven detta vin!
Recept | Portugisisk lammstek | 4-6 portioner
1 lammstek
10 cl sherry, torrTill fyllningen
0,5 dl finhackad mynta
2 msk smör
3 msk finhackad rökt skinka
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk vinÀger
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
Gör sÄ hÀr
- Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Ta bara hÀlften av myntan.
Resten skall vara till sÄsen. - Bena ur lammsteken. SkÀr ett snitt och vik ut steken. SkÀr runt benet och lossa det.
- Bred fyllningen över. Rulla ihop steken hÄrt. Bind ihop den sÄ att det blir tÀtt. Viktigt för att steken ska bli saftig och fin.
- Stek pÄ spett eller i ugn. Om du steker pÄ spett ska temperaturen vara mycket hög till att början med. Sedan lÀgre. Steker du i ugn börjar du med att bryna köttet och benen. LÀgg sedan benen i botten och steken ovanpÄ. Stek i ugnen, cirka 220 C. Fyll pÄ med lite vatten och ös steken dÄ och dÄ (hÄll koll pÄ att vÀtskan Àr samma mÀngd under hela tillagningen). Stektiden varierar med tjockleken pÄ köttet, men utgÄ frÄn ungefÀr 40 minuter.
- Ta upp steken och benen. SmaksÀtt skyn med sherry. Red av med arrowroot utrörd i lite kallt vatten. SÄsen fÄr bara bli lÀtt simmig, men inte tjock. Smaka av och blanda i resten av den finhackade myntan.
RÄstekt potatis
1 del smör
1 del olja
1 kg potatis
salt peppar
persilja
Gör sÄ hÀr
- SkÀr potatisen i halvcentimetertjocka skivor
- stek skivorna i olja och smör. VÀnd dem sÄ ofta att de blir jÀmnt bruna. LÀgg upp potatisen. salta och peppra och strö över persilja precis innan servering.
Detta recept Àr ur en gammal kokbok!