Laddar annons
10 Apr, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till Portugisisk Lammstek

LAMMSTEK. Lammet tillagas med en kryddig fyllning enligt ett portugisiskt recept. Vinet på förslag till lammstek är ett italiensk festvin från Brunello di Montalcino.

Börja med att bena ur steken. Skär ett snitt för att öppna steken, klä insidan med fyllningen och rulla sedan ihop steken. Spara benen och lägg dem i botten av långpannan. När steken är klar, vänta med att skära upp. Får köttet vila lite stannar saften kvar. Servera lammsteken med råstekt potatis, eller som de heter i Portugal, batatas portugesa.

Ett annat bra tips på lammstek är receptet på Italiensk lammstek,  en klassiker i min familj! Vinet är av det festligare slaget, för att passa högtid.

Vinet

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2011 (12357), Col d'Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 275 kr
Druvor: Brunello
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, smak av körsbär, fat, örter och kryddor. Nyanserad, elegant. Läcker, elegant finvin! Lufta gärna innan servering.

Producentens Rosso di Montalcino 2013 (70303), 140 kr finns i BS och är ett billigare alternativ, med stort mervärde. Lufta även detta vin!

Recept | Portugisisk lammstek | 4-6 portioner

1 lammstek
10 cl sherry, torr

Till fyllningen
0,5 dl finhackad mynta
2 msk smör
3 msk finhackad rökt skinka
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk vinäger
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Ta bara hälften av myntan.
    Resten skall vara till såsen.

  • Bena ur lammsteken. Skär ett snitt och vik ut steken. Skär runt benet och lossa det.

  • Bred fyllningen över. Rulla ihop steken hårt. Bind ihop den så att det blir tätt. Viktigt för att steken ska bli saftig och fin.

  • Stek på spett eller i ugn. Om du steker på spett ska temperaturen vara mycket hög till att början med. Sedan lägre. Steker du i ugn börjar du med att bryna köttet och benen. Lägg sedan benen i botten och steken ovanpå. Stek i ugnen, cirka 220 C. Fyll på med lite vatten och ös steken då och då (håll koll på att vätskan är samma mängd under hela tillagningen). Stektiden varierar med tjockleken på köttet, men utgå från ungefär 40 minuter.

  • Ta upp steken och benen. Smaksätt skyn med sherry. Red av med arrowroot utrörd i lite kallt vatten. Såsen får bara bli lätt simmig, men inte tjock. Smaka av och blanda i resten av den finhackade myntan.

Råstekt potatis
1 del smör
1 del olja
1 kg potatis
salt peppar
persilja

Gör så här

  • Skär potatisen i halvcentimetertjocka skivor

  • stek skivorna i olja och smör. Vänd dem så ofta att de blir jämnt bruna. Lägg upp potatisen. salta och peppra och strö över persilja precis innan servering.

Detta recept är ur en gammal kokbok!