Huvudbild för artikel Bästa röda vinerna i tillfälligt sortiment - 13 maj
11 May, 2022

Bästa röda vinerna i tillfälligt sortiment - 13 maj

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 13 maj är riktigt bra och toppas av portugisiska Wine & Souls toppcuvée Pintas följt av Mullineux Granite från Sydafrika.

Lanseringen i tillfälligt sortiment på Systembolaget 13 maj blir speciell av flera anledningar: Pintas 2019 är nära magiskt bra och klarar fyndnivå trots en hög prislapp. Mullineux Granite överträffar sig själv. Men gör en spaning på resten: Vietti Castiglione är en lysande Barolo för rimliga pengar och Mas Champart landar på rätt sida om fyndstrecket - här finns det tillräckligt för att ge källaren några bra tillskott.

Sagrantino är på många sätt en speciell druva som vi inte är så bortskämda med. Ett vin som egentligen skulle lanserats för några veckor sedan har nu funnit sin väg till hyllorna och får därför ett litet extra omnämnande är Collenotolo Tenuta Bellafonte 2014 (92787), Umbrien, Montefalco, 337 kr

Ett rikt och kraftfullt vin med mogen frukt av mörka plommon, tobak, läder, choklad och fat. Smaken är koncentrerad med mognadstoner, engelsk lakrits, asiatiska kryddor, lång balanserad eftersmak med härligt rustik och lite krispig tanninstruktur. Trots att sju år har gått sedan skörden och att vinet visar mognadstoner kräver det ordentligt med luft. Servera antingen till pizza eller till grillat mörkt kött med rotsaker och stekt svamp.

[drinklist id="100349"]

Frankrike

Lache Moi la Grappe 2020 (94407), Régnié, Château de la Terrière, 139 kr

Ungt, friskt, ultrabärigt och blommigt vin med violer, körsbär, kalk och pigga syror. Här handlar det om blommig fruktighet till begränsade pengar. Gjort på beaujolaisdruvan gamay och sallader med tillbehör från grillen passar bra.

Mas Champart 2018 (93050), Saint-Chinian, 199 kr

Ung tät doft med svarta vinbär, choklad, espressokaffe och fat. Tät fin smak med vibrerande koncentrerad frukt med lakrits kaffe, fin balans och bra syra. Missa inte detta vin som gjort på 70% syrah, 13% grenache, 5% mourvèdre samt 12% carignan och cinsault.

Italien

Vietti Barolo Castiglione 2018 (94626), 489 kr

Ung stram och krispigt elegant Barolo med blommor, soja, asiatiska kryddor, elegans och komplexitet och som fyller ut kostymen på precis rätt ställen. I smaken kommer vulkaniska mineraler, söta kryddor, körsbär, rökta mineraler, klockren balans och fin sälta.

Portugal

Wine & Soul Pintas Red 2019 (94627), Douro, 699 kr

Ett ungt vin med massor av djup och rik frukt av björnbär, mörka plommon, varma örter, kanel, läder, engelsk lakrits och fat men framförallt en fantastisk komplexitet och struktur. Nu ska vi inte ta till överord men ett sjukt bra litet mästerverk är vad detta är! Wine & Soul är ett ungt företag där en av ”själarna” i Soul, Jorge Serôdio Borges har sina rötter i Dourodalen. När han 1999 träffade den andra ”själen”, Sandra Tavares da Silva, var det bara vinet som saknades. Det kom 2001 och efter tjugo år har man hunnit med att både revolutionera marknaden där de traditionella portvinshusen verkar men också gjort ett rejält avtryck i Dourodalen med både stilla vita och röda viner som utstrålar personlighet och kvalitet. Av någon oförklarlig anledning finns det lika lysande portvinet Pintas 2018 (78138) kvar på Systembolaget. Båda dessa viner förtjänar varsin åttondelsfinalplats i ”vinernas Champions Leaugue”.

USA

Palermo Pinot Noir 2018 (92680), Napa Valley, Orin Swift Cellars, 599 kr

Ung och koncentrerad pinot med påfallande mörk t bärig frukt med violer, björnbär, tjära och tobak. Smaken är varmt mogen varmt mogen med rökiga mineraler, rostade fat och en lång eftersmak.

Australien

Innocent Bystander Pinot Noir 2020 (95331), Yarra Valley, 159 kr

Ung, frisk pinot med jordgubbar, smultron, hallonbåtar, och örter. Ganska återhållen smak med viss elegans, druvtypiskt, bra längd och fina körsbärssyror. En ung fruktig och välgjord pinot som passar utmärkt till en svamp- tryffelrisotto med en god dos parmesan.

Nya Zeeland

Felton road Bannockburn Pinot Noir 2020 (94413), Central Otago, 469 kr

Snygg, ren och välbalanserad pinot med tranbär, granatäpplen, choklad och koncentrerad körsbärssyrlig pigg frukt.

Chile

Garage Wine Renacido Vineyard Cabernet Sauvignon 2019 (92364), Maule, 229 kr

Ett ungt vin med bra tät, frukt av svarta vinbär, björnbär, stall och fat. Bra koncentration med violer, ceder, cassis, extraktrikt, snyggt och välgjort.

Vinedos de Alcohuaz Rhu 2018 (94492), Valle del Elqui, 299 kr

Ung och friskt mörkbärig frukt med björnbär, violer, blommor, charkuterier och. Smakrikt och välbalanserat med eukalyptus, svartpeppar och choklad.

Sydafrika

Mullineux Granite Syrah 2019 (94452), Swartland, 699 kr

Härligt mörkbärig doft med violer, björnbär, svartpeppar, salvia och diskreta fat. Koncentrerad smak med intensitet, längd och härligt mogna och samtidigt lite strama druvtypiska syrahdrag. Mullineux håller rakt igenom en ordentligt hög nivå men frågan om är om inte detta hör till en av deras bästa prestationer. Billigt är det inte men med tanke på de få flaskorna som produceras är priset ändå inte ohemult högt! Det här är ett fantastiskt välgjort vin som passar mycket men varför inte oxfilé tournedos med rårakor och primörer.

Lambrusco - vårens hetaste vin

Tillfälligt sortiment 6 maj

Mer nyheter bland vinerna i tillfälligt sortiment

Fler nyheter om rött vin

[drinklist id="100349"]