Bäst i test vecka 20 - Systembolagets beställningssortiment
Bäst i test är artikelserien där vi recenserar och betygsätter viner i Systembolagets beställningssortiment. Vecka 20 är det fyra viner på listan, varav två är vita och två röda.
Systembolagets beställningssortiment består av över 10 000 viner, vilket är oerhört mycket jämfört med vad en fysisk systembolagsbutik har att erbjuda. I Sverige till exempel finns det strax över 1 700 viner i det fasta sortimentet, medan beställningssortimentet erbjuder över 10 000 viner. Dessa viner har inte Systembolaget själv provat utan det är importörer som tagit dit dem då de tror att det finns intresse för dessa viner. Vecka 20 är det fyra viner i Systembolagets beställningssortiment som vi fastnat för.
Vi på Vinbanken väljer varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi sedan recenserar och betygsätter. Vi siktar på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor. Efter att du beställt hem vinerna brukar det ta mellan tre och åtta arbetsdagar innan vinerna kommit fram till din lokala butik, och då är det bara att hämta ut dem.
Vinet finns tillgängligt
I artikelserien kommer vi även lägga mer fokus på producenterna och ge lite mer kontext till vinet. Vi kommer även se till att vinet finns tillgängligt i beställningssortimentet i samband med publiceringen av artikeln.
Bäst i test vecka 20 – Systembolagets beställningssortiment
I Bäst i test vecka 20 hittar du fyra viner, två vita med Portugal och Italien som ursprung och två röda där ett kommer från Australien och det andra från norra Italien.
Soalheiro Granit 2021(73450), Vinho Verde, 149 kr 16,5 poäng (++)
Ett ungt, rent och friskt vin med, persika, lime, grapefrukt, vita blommor, balans, intensiv syra, kalk, mineraler, fin sälta, intensitet och längd. Ett välgjort vin med rund fin frukt och en havsnära känsla. Servera till Linguine med vitlök, chilipeppar, olivolja och scampi. Soalheiro importeras av Ward Wines.
Quinta de Soalheiro etablerades 1974 när João António Cerdeira plantrade vinrankor i den nordligaste delen av Vinho Verde, Monção e Melgaço. Han kallade vingården Soalheiro, solig plats. Idag drivs företaget av João Antónios barnbarn. Vingårdarna är ekologiskt certifierade och hållbarhet är ett ledord. Soalheiro Granit är gjort på druvan alvarinho och kommer från en vingård som ligger på 400 meter höjd och har jordmån med mycket granit. 2015 var första årgången och blev genast blev en succé.
Belguardo Vermentino 2019 (75664), Toscana, 139 kr 16 poäng (++)
Ungt och friskt med vita persikor, vita päron, kalk, blommor och elegant ren frukt med krispigt rena och pigga syror, lite stram tropisk frukt, mineraler och lätt sälta. Ett lysande vår- och sommarvin som passar till en skaldjursrisotto med ångande varma musslor och persilja. Belguardo Vermentino importeras av Vintedge.
Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är ”nära” förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana, det här vinets ursprung och Zisola på Sicilien.
Manincor Pinot Noir 2019 (53871), Trentino Alto-Adige, 469 kr 17,5 (+)
Tät doft av körsbär, rosor, lavendel, timjan, tranbär, granatäpplen och en lätt nyans av fat. Medelfyllig smak med jordgubbar, vildhallon, vibrerande elegant intensitet, örter, rökta mineraler och en välbalanserad eftersmak med underbar intensitet och längd. Det här vinet i synnerhet men även Manincor generellt handlar inte riktigt om att samla in fantastiska poängmässiga bedömningar. Pinot Noir har nästan alltid svårt med fyrkantiga prisvärdhetstävlingar. Det här handlar istället om precision, elegans och intensitet, vilket är tre tävlingsgrenar där det är svårt att slå Manincor. Drick 22-28. Servera till ”pulled lamb” med jordärtskockspuré. Manincor importeras av Quaffable Wines.
Manincor ligger i Alto Adige i nordöstra Italien och har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Sedan 1978 ägs egendomen av familjen Enzenberg. Vid rodret sitter sedan 1991 Michael och Sophie Goëss-Enzenberg som har styrt om företaget från att sälja sina druvor till att vinifiera och buteljera själva. Idag drivs allt mot kvalitet med hållbarhet som ett av de främsta ledorden.
High Trellis Cabernet Sauvignon 2015 (51949), South Australia, McLaren Vale, 139 kr 16,5 poäng (++)
Stor doft med ung och varmt mogen frukt av krossade blåbär, mörka körsbär, björnbär, cassis, svarta vinbär och lätt rostade fat. Smaken är till en början fyllig med en körsbärssyrlig känsla men blir snabbt mörkare och upplevs betydligt tätare med luft. Trots att druvorna till det här vinet skördades 2015 är det fortfarande ett ungt och bärigt vin med koncentration och intensitet, torra tanniner, choklad, engelsk lakrits, körsbärssyror och en lätt sälta. Servera till rosmarinkryddade grillade lammracks med knaperstekta rårakor. D´Arenberg importeras av Nigab.
D´Arenberg hör till pionjärerna i Australien. Familjen Osborne köpte mark i McLaren Vale redan 1912, Vingården som High Trellis (hög Spaljé) kommer från planterades redan på 1800-talet. Idag styrs d´Arenberg av fjärde generationen Osborne med Chester i spetsen. Alla d´Arenbergs viner, oavsett prisklass, kännetecknas av en hög grad av hantverksmässighet. High Trellis är inget undantag. Förutom att vinet görs av druvor från gamla rankor tillämpar man icke certifierade ekologiska metoder. High Trellis buteljeras också helt utannågon klarifiering eller filtrering vilket bevarar de ursprungliga smakerna. När tillfälle ges tveka inte att prova ett av de dyrare röda vinerna som Coppermine Road, Laughing Magpie eller Dead Arm.