Laddar annons
Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 13 maj
11 May, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 13 maj

Lanseringen av mousserande, vita och roséviner i tillfälliga sortimentet den 13 maj är ett släpp med bredd och några ordentligt prisvärda viner men pallplatserna går till tre lysande champagner som inte bör missas.

Det finns en radda bra och prisvärda viner som ligger och ryttlar strax under fyndstrecket. Titta lite extra på Cheverny Blanc, Sirocco Chardonnay, Khakibos och Jim Barry Riesling. Höjdpunkterna finner ni i bubbelkategorin där vi kan glädjas åt tre höjdarprestationer där valet är så svårt att lösningen blir att ta åtminstone en av varje. Philipponnat, Laherte och Remy Massin är namnen i denna trilogi. Utöver dessa finns det även några bra roséviner där framför andra La Spinettas Il Rosé di Casanova sticker ut. Det och mycket annat hittar du i lanseringen av vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 13 maj.

Ni finner samtliga provade viner i tabellen och de recenserade höjdpunkterna i texten.

[drinklist id="100349"]

Champagne

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé (93596), 449 kr

Stor doft med vinteräpplen, persika, blommor, macadamianötter och mandlar. Att Philipponnat ser sig som ett hus som håller fram pinot noir märks tydligt i den runda krämiga smaken som är frisk och ren med äpplen, grapefrukt, sälta och mineraler. Philipponnat har länge hört till favoriterna men mest i kraft av den nästan alltid lika spännande prestigecuvéen Clos des Goisses men här händer det saker och kvaliteten på hela utbudet pekar spikrakt uppåt. Den här non-vintage cuvéen är ett bra exempel och bär med sig en av Clos des Goisses starka egenskaper: väldigt spännande att kombinera till mat. Här funkar mycket men prova med grillad marinerad fläskfilé en matig sallad.

Les Vignes d'Autrefois Vieilles Vignes de Pinot Meunier Extra Brut 2017 (94338), Laherte Frères, 599kr

Ung och energiladdad snustorr Champagne i en ren, smakrik och personlig stil med vinteräpplen, aprikos, grillade citroner, grapefrukt, kalk, mineraler och en för, huset Laherte, typisk rustik syra. Hatten av till Laherte för en klockren buteljering av pinot meunier där husets personliga stil får skina ikapp med druvan. Gjord på druvor från vinstockar som planterades 1947-1964. Servera till ravioli med en krämig hummersås.

Rémy Massin Special Club Pinot Noir 2015 (95790), 546 kr

Friskt, snyggt och högkvalitativt bubbel med äpplen, smultron, hallon, mandlar och blodgrape. Lägg sedan till ypperlig syra och eleganta mineraler och så får vi helheten i form av en charmör i champagneskepnad.

Australien

Jansz Vintage Cuvée 2017 (94473), Jansz Tasmania, 329 kr

Ungt fruktigt och elegant mousserande vin med persika, vita blommor, nutella, mandlar, rökiga mineraler, bra syra och lite sälta. Ett snyggt och välgjort mousserande vin från Tasmanien som med stormsteg närmar sig det kvalitativa toppskiktet av områden för mousserande viner.

Frankrike

Cheverny Blanc Hervé Villemade 2020 (94490), EKO, 189 kr

Frisk, välbalanserad och spännande loirekombo av sauvignon blanc och chardonnay där vi hittar persika, vita blommor och gula äpplen. Pigga, krispiga syror med rökiga mineraler längd och energi. Välgjort, trevligt och passar till lättrimmad paketgrillad torskrygg med klyftpotatis, primörer och ramslöksmajonnäs.

Jim Barry Lodge Hill Riesling 2021 (93102), Clare Valley, 149 kr

Ungt och friskt aussieriesling med blommor, äpplen, gråpäron, krita, syra, fina mineraler och bra längd.

Pike & Joyce Sirocco Chardonnay 2020 (90274), Adelaide Hills, 229 kr

Stor doft med röda äpplen, blommor, citrus, lime och fat. Smaken är frisk och pigg med äpplen, persika, nybakt bröd, vanilj, pigga syror och elegant ekhantering.

Sydafrika

Khakibos white 2020 (94371), Western Cape, Thistle & Weed, 209 kr

Ungt och aromatiskt med päron, persika, grapefrukt och fat. Smaken är frisk och balanserad med mandlar, bra syra, mineraler, sälta och fat. Ett trevligt och välgjort vin producerat på druvorna: verdelho, chenin blanc, palomino och fernao pires.

Roséviner från Frankrike och Italien.

Miraval Famille Perrin 2021 (99111), Côtes de Provence, 185 kr

Ung frisk och pigg frukt med aromatiska blommor, smultron, persika, hallon, röda äpplen, fin syra och bra balans.

Charmeur 2021 (93909), Côtes de Provence, Château Sainte-Croix, 149 kr

Ung, frisk och ”charmörigt” ren frukt med rönnbär, melon, granatäpplen och provencalska kryddor som ligger och skvalpar i bakgrunden. En välgjord, snygg rosé med bra eftersmak, eleganta syror och lite nätt sälta. Grillad kyckling och couscoussallad till detta.

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2021 (90076), Toscana, 159 kr

Ungt och friskt med blommor, granatäpplen, tranbär, blodgrape, lite rödvinsnära munkänsla med rökiga mineraler, längd och lätt sälta. Ett bra och piggt rosévin med mycket karaktär.

Fler nyheter tillfälligt sortiment bland vita och mousserande viner 

Vita och mousserande viner 6 maj

Topp 10 vita boxviner just nu

Succéförfattaren Jens Lapidus ger sig in i vinbranschen

[drinklist id="100349"]