Laddar annons
Pärlor i lanseringen av vita och mousserande viner 6 maj
4 May, 2022

Pärlor i lanseringen av vita och mousserande viner 6 maj

Maj månads första lansering i tillfälliga sortimentet blir den 6 maj. Lanseringen bjuder på pärlor i alla tre kategorier; bubbel, vitt och rosé

Lanseringens bästa vin är en höjdare från Champagnehuset Roederer. Jules Desjouneys Pouilly-Fuissé är ett utropstecken som levererar två viner där båda är bra men det dyrare håller absolut toppnivå. Clos Cibonne hör till vinvärldens bästa producenter av rosévin. 2020 Cuvée Caroline är liksom tidigare årgångar lysande och kommer ta slut direkt trots prisnivån på nästan 300 kronor. Det finns med andra ord fler intressanta nyheter i lanseringen av vita och mousserande viner 6 maj.

Lanseringen i tillfälligt sortiment på Systembolaget - vita och mousserande viner 6 maj

Här nedan kan du läsa recensionerna och tabellen för att bland annat se vilket betyg vinerna får och hur många flaskor som kommer till Sverige.

[drinklist id="100263"]

Champagne och Argentina

Louis Roederer Blanc de Blancs 2014 (91328), 789 kr

Elegant med vita persikor, citrus, nybakt bröd och vita blommor. Superbalanserad smak med brioche, kalk, mineraler sälta och underbar syra. En klockren blanc des blancs från Roederer och rakt upp i toppskiktet av champagner från 2014.

Kung Fu PetNat 2021 (94375), TINAL-Riccitelli Mendoza 189 kr

Ungt, fruktigt och bärigt med smultron, hallon, jordgubbar, rabarber och mogna äpplen. Snyggt och balanserat med bra intensitet, skaltoner, fördömligt torr och en riktigt trevlig bekantskap men så börjar det ju bli när Matías Riccitelli gör vin. En supertrevlig aperitif till sommarterrassen.

Frankrike

Jules Desjourneys Beaujolais Villages Blanc 2018, (94484), 269 kr

Varmt mogen doft med mariekex, vita blommor, nötter och rostade mandlar. Stor smak med ståligt ren frukt, krispiga mineraler med persika, gråpäron, timjan och fat. En komplex och välgjord vit Beaujolais som passar till grillad vit fisk eller ugnsbakad fläskfilé.

Pouilly-Fuissé Jules Desjourneys 2018 (94487), 449 kr

Ung varmt mogen frukt med persika, grillade citroner, gula äpplen, apelsinblommor och rostade mandlar. Smaken har en vibrerande energi med en krispigt mineralig struktur med kalk, hasselnötter, sälta syra och mineraler. Ett smakrikt, komplext vin som tar appellationen Pouilly-Fuissé till en ny nivå. Bakom Jules Desjourneys ligger Fabien Dupperay som egentligen är ”finvinshandlare” men ville komplettera sin vindistribution med att också göra viner.

Tyskland

Schiefergestein Riesling trocken Schäfer-Fröhlich 2020 (93361), Nahe, 265 kr

Härlig doft med äpplen, charkuterier, skiffer, bakkryddor och rökiga mineraler. Komplex smak med skiffer, citrus, rökiga mineraler, bra balans, klingande rena syror och en lätt sälta. Supersnyggt.

Ururabo Flor 2018 (92279), Fio, Mosel, 299 kr

Elegant och friskt vin med gula äpplen, citrus och gråpäron. Stram smak med knastriga mineraler i en kompromisslös personlig stil med lång eftersmak med nötter och kryddor. Namnet på vinet kommer av att man låter vinet vila på tankar under skyddande lager som till del består av jästkulturer. En av initiativtagarna till det här vinet är Dirk Niepoort.

Spanien

Quars 2018 (94317), Portal del Priorat, 249 kr

Ungt friskt och stramt med gråpäron, ananaspastiller, kalk, citrus och en vibrerande syra, mineraler och fat. Supersnyggt!

Venus La Universal Dido Blanc 2019 (92698), EKO, Montsant, 189 kr

Ung, rikt mogen frisk frukt med blommor, päron, aprikospuré och fat. Smaken är djup och kraftig med intensitet, sälta, syra och längd. Känslan är att vinet har legat och dragit på skalen en period men färgen är kristallklar och vinet har en härlig energi och lätt rökig frukt och är ett av lanseringen mest prisvärda viner. Servera till tortellini fyllda med ricotta och spenat, ruccola, rostade pinjenötter och ringla en smakrik olivolja på helheten.

Rosévin från Frankrike

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2020 (92155), EKO, Côtes de Provence, 299 kr

Ungt friskt och blommigt med fina smultrontoner, citrusskal, djup och en kaskad av mineraler, energi och eleganta syror.

Fler nyheter i tillfälligt sortiment på Systembolaget

Friulano - den italienska vita druvan

Succéförfattaren Jens Lapidus ger sig in i vinbranschen

[drinklist id="100263"]