Laddar annons
Beaujolais Nouveau 2022 – här är vinerna
10 Nov, 2022

Beaujolais Nouveau 2022 – här är vinerna

En av årets absolut största vinhändelser är bara några dagar bort. Den tredje torsdagen i november, vilket år 2022 blir 17 november, så är det dags för det första vinet från gamla världen med årgång 2022 på etiketten att öppnas.

Att fira årets första vin har blivit lite av en tradition, inte bara i Frankrike utan även i Sverige. Många vinbarer erbjuder sina gäster möjligheten att beställa in en eller flera flaskor av årets första vin. Beaujolais Nouveau 2022 är nämligen det första vinet från gamla världen som lanseras.

Vad gör Beaujolais Nouveau så speciellt?

Vinerna som har Beaujolais Nouveau på sin etikett är purunga. Om du köper en flaska i november så ska du veta att vinet du dricker är rejält ungt. Bara några veckor tidigare var det nämligen vindruvor som skördades från sin vinranka, och som sen producerades till ett vin. Så det är verkligen årets första skörd i gamla världen som du dricker. Det är med andra ord det första vinet med år 2022 på etiketten som du kan dricka från den gamla världen. Eftersom den nya världen har en annan skördeperiod så går det att hitta viner från bland annat Australien, Sydafrika och Chile med årgången 2022 på sig. Men när det kommer till den gamla vinvärlden så är Beaujolais Nouveau det första vinet som lanseras för i år.

Varifrån kommer Beaujolais Nouveau?

I den världsberömda franska vinregionen Bourgogne handlar i stort sett allt om druvorna pinot noir och chardonnay. Men i de absolut sydligaste delarna av regionen hittar vi en subregion som heter Beaujolais, och här är det druvan gamay som är i fokus. Det finns flera olika klassificeringar av Beaujolais-viner, och just nouveau betyder ny på franska. Så det är ganska enkelt att klura ut vad namnet Beaujolais Nouveau betyder.

Hur smakar Beaujolais Nouveau?

Varje gång man dricker Beaujolais Nouveau så slås man i stort sett alltid av den tydliga smaken av skumbanan. Vinerna är enorma toner av enkla bär och är aldrig komplexa. Det är väldigt enkla viner med hög syra, tydliga bäriga toner och lite godisinslag.

Hur köper man vinet?

Varje år så lanseras flera olika Beaujolais Nouveau-viner på den svenska marknaden. Hos Systembolaget kommer det 2022 lanseras tre Beaujolais Nouveau-viner med årgången 2022 på etiketten, men de släpps till allmänheten 17 november. Så man måste vänta till den tredje torsdagen i november innan man kan få händerna på det yngsta vinet för året.

Efter det lanseras vinet i flera olika butiker i det tillfälliga sortimentet, men det brukar vara relativt högt tryck på vinerna så det gäller att man är på tårna om man vill få tag på en eller flera flaskor.

Vad ska man äta till Beaujolais Nouveau?

Det man ska tänka på är att det här är ett rött vin av det absolut lättaste slaget. Det finns knappt någon fyllighet och strävhet i vinet, och därför bör man välja en fågelrätt med någon lagom syrlig sås. Välj inte någon kraftigare kötträtt, för vinet saknar helt enkelt kraften för att komponeras ihop med en kraftig rätt.

Lista över Beaujolais Nouveau på Systembolaget

Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau, Domaine Jean Foillard, 2022 (95057) 159:-

Varje år blir det minst tre flaskor av det här vinet för min egen del. Det har blivit lite av en tradition. Här får du verkligen en stiltypisk Beaujolais Nouveau med allt vad det innebär. Du kommer känna av skumbananen, de bäriga tonerna i form av hallon och lingon, samt den relativt höga syran.

Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau, Compagnie Vinicole de Bourgogne, 2022 (5466) 95:-

Beaujolais-Village, Nouveau Vin Nature, 2022 (90439) 129:-