Laddar annons
Moulin Touchais – Frankrikes bortglömda söta vin
12 Nov, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Moulin Touchais – Frankrikes bortglömda söta vin

Med en historia som går tillbaka till slutet av 1700-talet så hör Vignobles Touchais till ett av de absolut äldsta vinhusen från Loiredalen. Trots det är det inte ofta som dessa högkvalitativa söta viner får stå i rampljuset i Sverige.

När någon säger chenin blanc så går kanske tankarna direkt till Sydafrika och de många torra vinerna som produceras på druvan där. När någon säger sött vin från Frankrike så går kanske tankarna direkt till Sauternes och de kända vinerna gjorda på främst druvan semillon. Men faktum är att druvan chenin blanc kan producera otroliga söta viner från Loiredalen i Frankrike. Detta är vinet Moulin Touchais ett perfekt bevis på.

Vignobles Touchais har en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. Den franska vinbonden Touchais slog sig då ner i Tigné i Loiredalen under den franska revolutionen. Efter några decennier upptäckte Touchais att området, jorden och klimatet vid Tigné var perfekt för att odla druvan chenin blanc och skapa söta viner. Där och då inledde vinbonden traditionen att lägga undan stora mängder av vinet i grävda källare. Efter att många tusen flaskor av dessa söta viner lagts undan så upptäckte man 1970, när de mörka valven öppnades upp efter att ha murats igen under andra världskriget, denna unika vinskatt. Det hela fick gå under benämningen ”The secret cellars of Loire”.

"Vi vill låta våra viner tala för sig själva"

Vinet Moulin Touchais produceras än i dag och är berömt för sin långa lagringspotential och att vinerna släpps som tidigast tio år efter produktionsåret.

– Vi jämför oss inte med Sauternes eller andra söta viner. Många känner faktiskt inte ens till appellationen Coteaux du Layon, utan vi vill låta våra viner tala för sig själva. Moulin Touchais har en fantastisk rik historia och ett starkt varumärke, berättar Frederik Wilbrenninck som arbetar för producenten Touchais.

Moulin flaska

Moulin Touchais är en blandning av omogna och övermogna druvor

Även om det är ett vin som går in under kategorin söta viner, så anser inte Frederik Wilbrenninck att det per automatik också ska klassas som ett dessertvin, även om det passar bra till desserter också.

– När man dricker Moulin Touchais så märker man att det inte upplevs för sött. Jag har testat vinet med flera olika matmatchningar som man kanske inte tror att ett sött vin ska kunna hantera, som till exempel ostron, men det passade utmärkt ihop. Det är inte ett extremt sött vin utan jag skulle säga att det skulle passa alldeles utmärkt som aperitif också.

Moulin Touchais produceras som en blandning av omogna och övermogna druvor. De omogna druvorna tillför syra och friskhet medan de övermogna druvorna står för sötman. Om man kollar på utbudet av Moulin Touchais i dag så slås man av åldern på vinerna. I dag är det yngsta vinet som du kan hitta på Systembolaget från 2002, men via beställningssortimentet går det att hitta viner från år 1968.

Moulin Touchais 2

– Jag brukar säga att det efter 30-35 år börjar hända något med vinerna. När vinerna är 20 år gamla så är det frukten som är i fokus, och sen kommer de sekundära tonerna. Men när vinet blir uppemot 35 år så ändras ordningen och det handlar främst om de sekundäre tonerna, fortsätter Frederik Wilbrenninck.

I samband med ett besök i Stockholm fick ett antal vinskribenter möjlighet att testa fem olika årgångar, från 2002 till 1968, tillsammans med diverse rätter, för att på så sätt se hur vinerna utvecklas.

Recension av Moulin Touchais

Moulin Touchais 3

Moulin Touchais, 2002 (4196) 369:-

Ett friskt och ungt vin, trots att det har 20 år på nacken, där du kommer känna av tydliga toner av aprikos i doften. Här finns även lite mandelmassa och små toner av saffran. Allt knyts ihop av en riktigt välbalanserad syra som höjer hela upplevelsen ett par snäpp. Ett perfekt vin för dig som är sugen på ett fräscht sött vin.

Moulin Touchais, 1997 (75068) 659:-

Här går vi upp ett snäpp i mognad och får en aning mer utvecklad både doft och smak. Här samsas torkade aprikoser, citrus och äpplen, och skapar ett välbalanserat vin där alla smaker spelar i samma lag. Vinet är elegant, har bra längd och avslutas med lite florala smaker i form av fläder och vanilj. Superfräscht och supergott.

Moulin Touchais, 1992 (57072) 499:-

Runt 1992, när vinet har 30 år på nacken, sker något och man märker av en betydligt större mognad i det. Det är både aprikos och petroleum i doften, och i smaken så är det tydliga toner av arrak som kommer framåt slutet. Syran är dämpad, men finns ändå där. Det hela avslutas med lite rökiga mineraler och tydliga toner av rostat bröd. Om du vill ha ett moget sött vin så är detta vinet för dig.