
Har du någon gång stått där framför de mousserande vinerna och sett begreppet blanc de blancs och rynkat på pannan i förvirring? Då är du långt ifrån ensam. Vi går igenom vad begreppet betyder och ger även tips på mousserande vin som passar in på ämnet.
Djungeln av vin är inte alltid den enklaste att förstå sig på. De många olika språken, regelverken, begreppen, orden och uttrycken kan vara förvirrande även för vinälskaren. En stor portion förvirring uppstår ofta framför de mousserande vinerna där de svåra begreppen och uttrycken haglar och är många. Ett uttryck som de allra flesta nog stött när man letat champagne är blanc de blancs. Men vad betyder egentligen uttrycket och hur ska man tänka när man står framför ett vin där det står blanc de blancs?För det första så innebär begreppet blanc de blancs att vinet du har framför dig är gjort enbart på gröna druvor, närmare bestämt chardonnay-druvan. Blanc de blancs översätts till ”vit av vita” och antyder på selekteringen av endast gröna druvor.
En egen karaktär hos blanc de blancs
I dag går det att hitta otroligt många mousserande viner som är gjorda enbart på gröna druvor, även från andra länder och områden än Frankrike och Champagne. Men bara för att ett vin enbart är gjort på den i mousserande vin-sammanhang mått mätt populära och kvalitativa druvan chardonnay så innebär det inte att samtliga viner håller hög nivå. Om man ska generalisera så kan man säga att de bästa blanc de blancs-vinerna kommer från Champagne.
Hur ska man då tänka när man ska välja champagne? Rent generellt kommer en blanc de blancs vara aningen dyrare än standardvinet från det valda champagnehuset. Många som väl testat en ett sådan vin uppskattar den stilen och den påtagliga fräschören en hel del, då dessa viner skiljer sig åt en del från standarchampagner. Syran är hög men blanc de blancs har en tendens att ha aningen friskare inslag än standardchampagner. Med andra ord kan man säga att frukten kommer från lite mer och vinerna har också en tendens att vara lite mer utvecklad och ha en viss mognad i sig.
Passar till fräscha rätter med hög syra
När det kommer till mat så funkar ett sånt här vin alldeles utmärkt till fisk och skaldjur som matchar vinets höga syra och friska inslag. Ta en skaldjursplatå till exempel, där har vi ett perfekt val och otroligt bra råvaror som kompletterar ett sådant vin på ett perfekt sätt.En annan faktor som spelar in om man vill höja lyxkänslan ytterligare ett snäpp är att välja en årgångsbetecknad blanc de blancs. Det innebär att man väljer en champagne från ett specifikt år. Majoriteten av all champagne som produceras har ingen årgång då man blandar vin från flera olika årgångar för att få fram sin standardchampagne. Men om man får tag på en årgångschampagne så höjs lyxkänslan ett snäpp, och priset har då även en tendens att gå upp.
Tips på blanc de blancs på Systembolaget
