Laddar annons
21 Feb, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Beskärningen är klar


Solen värmde mot husväggen där vinstockarna står på rad. Tyvärr har min okunskap gjort att tidigare års beskärningar varit lite si och så med vad det gäller tekniken. Varje vår känns därför som en fräsch start, precis som iår. Har fortfarande ingen vettig kunskap i vinbeskärning, det är helt klart så att det är "learning by doing".

<
Tanken är att hålla stockarna låga, på grund av frost och frysrisk enligt min tankegång. Sättet kan väl närmast likna vid en fransk gobelet, med fyra eller fem armar på varje stock. Iår klippte jag ner flera årsskott till roten och behöll en och två knoppar på utvald årsgamla grenar. Sen rensade jag alla huvud-grenar från tjuvskott.
Baby verdicchion såg hängig ut och hade inte vaknat ännu vilket de båda grüner veltlinern-stockarna gjort. Jaja, vi får se vad som händer framöver.

Katten Ludvig höll mig nyfiket sällskap och testade glatt om veden gick att äta-trist för honom, bra för mig, verkade det inte vara en katt-smak-succé.

För övrigt så lät jag alla löv ligga kvar runt rotstocken. Varje höst packar jag in vinet i härliga lönnlöv, som skydd mot kylan. De åker först bort senare under våren när frostrisken inte är så stor längre.
img