Laddar annons
24 Feb, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Uppkorkat toppvin från Bordeaux

Château Monbousquet 1999 var helt enkelt perfekt. Utsökt god, mogen och komplex. Trist i sammanhanget var att vinet inte klarade sig lika bra dag två, då hälften av innehållet sparats för nästkommande middag.

Slottet tillhör gruppen "Grand Cru Classé" i St-Emilon. Läs mer om St-Emilonvinernas klassifikatione på Wikipedia

Enligt Robert Parker i referensboken över bordeauxvinprovningar mellan 1961 till 1983 har vinerna god potential samt att de ur konsumentsynvinkel är mycket bra köp. Så rätt han hade, i hans bok var slottet inte klassificerrat, idag är det det. Med facit i handen i en urdrucken butelj håller undertecknad helt med. Bara doften lovade stordåd och ingav det där hoppfulla "nu kommer den storavinupplevelsen". Smaken var balanserad i syror och tanniner, inslag av fat, aningen tobak, mycket mörk frukt och en skön animalisk stringens tillsammans med en hint mineral. Elegant och samtidigt smakrikt kraftfull. Lång eftersmak. Dag två hade vinet tappat fokus och drog mot det torra. Ett tecken så bra som något att statusen idag är på topp. Drick nu med andra ord och spara inte på dropparna.

96972 Château Monbousquet 2001, Frankrike, 695 kr. Säljstart 09-03-02
Tyvärr har jag inte provat detta vin då det inte var med på journalistprovningen.

Om slottet och vinerna: Egendomen är stor och består av merlot till 60 procent och cabernet franc till 40 procent. Åldern på vinstockarn är hög. Vinet lagras som brukligt är i Bordeaux, 18 månader på fat. Fram till 1993 ägdes slottet av familjen Querre. Vissa vinsajters skribenter på internet menar att då var vinerna stora underpresterare, utspädda och tråkiga. Verkar dock märkligt med tanke på de omdömen Robert Parker lämnat och när man vet vilken typ och stil av vin denna referent gillar. Nuvarande ägare, Gérard Perse, en affärsman från Paris som också investerat i Château Pavie, Château Pavie-Decesse och gjort förändringar enligt tidens tecken. Koncentration och en del cabernet sauvignon, 10 procent, ingår idag i blenden samt att merlot står för 70 procent och cabernet franc har hållits tillbaka till 20 procent. Vinmakarkonsult är välkände Michel Rolland.

Många anser att Château Monbousquet är färdigt att drickas direkt efter buteljering, andra vill gärna spara vinet några år. Gemensam slutsats är att vinerna inte tillhör långliggarna.

Läs mer och se filmen om Château Monbousquet här