Laddar annons
25 Feb, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Prova vin med smak av chardonnay

I december 2008 genomförde Lindemans viner en undersökning bland svenska vinkonsumenter. Resultatet visade bland annat att hela 55 procent av svenskarna vill lära sig mer om vin. Vidare sa konsumenterna att de har svårt att förstå vinspråket och utifrån det avgöra om vinet var i deras smak eller inte.

På frågan ”vilka av följande druvor förknippar du med vitt respektive rött vin visar undersökningen att Sangiovese och Zinfandel är de minst kända och Riesling, Sauvignon Blanc och Merlot är de druvor som konsumenterna känner till bäst.

De fem minst kända druvorna:

1. Zinfandel
2. Sangiovese
3. Chardonnay
4. Shiraz
5. Cabernet Sauvignon

Enligt undersökningen är alltså chardonnay en av doldisdruvorna, märkligt nog. Stil och typmässigt är de vita vinerna av chardonnay bland de mest sålda på Systembolaget. Många vita boxar innehåller chardonnay, precis som att druvan ingår i en klassisk champagneblanding. Varför den är så okänd är obegripligt. Å andra sidan förklarar det historien som restaurangers servispersonal älskar att berätta om, nämligen att gäster inte vill ha chardonnayvin men gärna en chablis!

Så för saker och tings tydlighet kan jag tillägga att vindistriktet Chablis ligger i franska regionen Bourgogne där den idag enda tillåtna gröna druvan är: chardonnay!

Tips på Kalifornisk chardonnayvinprovning:

1. 6282 Delicato Chardonnay, 78 kr. Betyg: 3+. Budget vin som håller.
2. 16632 Bonterra Chardonnay , 129 kr. Ekologiskt odlad. Betyg: 4+, alltid ett säkert köp!
3. 98900 Kistler Dutton Ranch Chardonnay 2003 , 1 244 kr. Kultförklarat vin a la värstingstatus!
”Budgetval” för nr 3 ovan är:
3. 97833 Melville Estate Chardonnay 2005, 299 kr. Bra köp i bättre genre.