Laddar annons
Bollinger – ett champagnehus med anrik historia
22 Dec, 2021

Bollinger – ett champagnehus med anrik historia

Det finns i dag ett antal champagnehus som sticker ut mer än andra. Ett av dem är Bollinger, deras champagne dricks av såväl kungligheter som James Bond.

Vi i Sverige dricker allt mer champagne. Det visar siffror från Systembolaget. När folk i dag hör begreppet champagne så tänker många direkt på lyx och en extravagant livsstil. I mångt och mycket har champagnehuset Bollinger bidragit till den bilden. Sedan 1970-talet har bland annat Agent 007, James Bond, synts med champagne från Bollinger vid ett 15-tal tillfällen, enligt en sammanställning som Affärsvärlden gjort. Champagnehuset, som i dag anses vara ett av de mer prestigefulla, är dessutom kunglig hovleverantör i Storbritannien sedan slutet av 1800-talet.

– Just Storbritannien är en grundbult i Bollingers verksamhet. Över 30 procent av försäljningen sker i Storbritannien och britterna har en väldigt bra bild av Bollinger, säger Carl Johan Svaton som är direktör för öl och vin på Arvid Nordquist som importerar Bollinger till Sverige.

Fortfarande familjeägt

Regionen Champagne, som främst är känd för sina många champagneproducenter, är stolta över sitt hantverk. Grunden till framgången lades via en marknadsföringskampanj under efterkrigstiden för Bollingers del. Lily Bollinger, som nog är champagnehusets mest välkända namn, åkte då över till USA för att marknadsföra sitt mousserande vin. I kombination med att intresset i Storbritannien redan var stort så tog Bollinger och dess champagne marknadsandelar.

Huset är i dag ett av de äldsta som fortfarande är familjeägt. Champagnehuset Bollinger drivs i dag av femte generationen. Champagne från Bollinger är vanligt förekommande på Systembolaget och hör till ett av de mer prestigefulla varumärkena inom champagnens värld. Även inom Bollinger sig självt finns det ett antal olika champagner som är mer prestigefulla än andra. Bland annat handlar det om deras prestigechampagne, Bollinger RD, som är populärt när det når den svenska marknaden. Även La Grande Année och Bollinger Special Cuvée är viner som är populära bland champagneälskare världen över.

"En distinkt stil som sticker ut"

– Jag skulle säga att det som utmärker just Bollinger är att de har en distinkt stil som sticker ut. Det är en unik men kraftig stil där man känner igen sig om man är en van vid att dricka Bollinger, säger Carl Johan Svaton.

Att vi i Sverige blir allt mer intresserade av champagne, men även mousserande viner av högre kvalitet, är något som Carl Johan Svaton enbart ser som positivt.

– Vi har sett att världsmarknaden skriker efter högkvalitativ champagne och bra mousserande viner. Då är det bara kul att fler och fler producenter vågar göra riktigt bra mousserande viner, avslutar Carl Johan Svaton.

Världens mest utrotningshotade vin

Champagne - ett vin som blir allt populärare i Sverige