Laddar annons
11 Sep, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med två blandningar på GM och SB

Nya vintips denna vecka är bl.a. en småtuff pinot noir i mellanprisklass från Marlborough och en bra billig barberabox i beställningssortimentet.

Pinot Noir från Martinborough

Nya Zeeland gör idag många riktigt bra välstrukturerade pinot noir viner i mer fransk än nya världen stil. Deras äldsta lilla exklusiva vindistrikt för druvan är Martinborough som ligger på nordöns sydöstra spets. Därifrån har vi nu i september fått in Ata Rangi Crimson Pinot Noir, 2011 för 159 kronor. Tuff rik och t.o.m. lite mäktig välbyggd pinot med härligt långt rikt slut. Detta är Ata Rangi’s justa bas pinot. De gör också några riktigt storslagna i högre prisklasser.

Gros Manseng blandad med Sauvignon blanc

Druvan gros manseng är en okänd riktigt bra druva för vita viner i sydvästra Frankrike Blandad med sauvignon blanc kan de ge en utmärkt kombination av fräschör och smakkomplexitet när man gör det bra. En som gör det bra är Alain Brumont (tannatdruvans kejsare). Hans La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng/Sauvignon Blanc, 2012 för 79 kronor är för sitt måttliga pris ett utmärkt bra komplext och friskt vin i den andan på fyndnivå.

Bästa billiga halvtorra Mosel

Den nya årgången av Moselland Riesling Spätlese, 2012 är för sina 65 kronor det bästa billiga halvtorra vinet just nu. Inga stordåd för det priset men en balanserad just halvtorr riesling som drink eller även med bär och frukt.

Efterrättsstarkvin med anor

Det finns en rad traditionella starkvineri världen. Ett som passar bra till en rad efterrätter är Moscatel de Setúbal. Det finns i avdelningen måttligt starkt starkvin, 17,5%. Bör ändå serveras i rätt små glas. Då räcker en halva av José Maria da Fonseca’s 2008 till sex personer. Det är ett rikt generöst och härligt vin med mognad för bara 59 kronor halvan.

Bubblande matrosé

Veckans rekommendation av rosébubbel på Röttorps Bästa denna vecka är Rotari Rosé Brut, 2008 för 99 kronor. Inte riktigt lika bra som föregående år men ändå definitivt i topp bland rosébubblet kring hundringen. Kan med fördel också användas till lättare maträtter.

Bra Billig Barberabox i BS

Det har kommit några bra barberaboxar i Beställningssortimentet. Billigast bland dem är Conte Ricci Barbera 3lbox, 2011 för 199 kronor. Rätt bra lätt kryddig, frisk och fruktig barbera med längd och just klang. Riktigt kul för prisläget.

Gros Manseng blandad med Sauvignon Blanc Nr 2

I Per Gessle vita torra box Sommartider, 2012,  199 kronor per 3l har man också blandad druvorna gros manseng och sauvignon blanc. Vinet kommer från samma del av Frankrike. Denna gång är det Francoise Lurton som har gjort en lite billigare men ändå alldeles utmärkt lättsam blandning. Frisk enkel sauvignonig doft med lite innehåll och viss rikedom från gros mansengen, just hela vägen.

Fransk druva som är bäst i USA

Petit Sirah är en gammal Rhônedruva som aldrig gjort några större viner i Europa. Däremot har den visats sig kunna göra riktigt bra viner i USA. Foppiano Vineyards Petite Sirah, 2010 för 139 kronor är ett saftigt rikt med ungdomligt kraft och sannolikt betydande utvecklingsmöjligheter vid lagring.