Laddar annons
Bra vita viner under 100 kronor – Bäst i test 2023
19 Oct, 2023

Bra vita viner under 100 kronor – Bäst i test 2023

I dag finns det runt 150 olika vita viner på flaska som kostar under 100 kronor i Systembolagets fasta sortiment. Vi har gått igenom vinerna och kommit fram till vår topplista 2023.

Det finns gott om bra vita viner under 100 kronor på Systembolaget. Även om vi på senare tid fått se rejäla prisökningar på diverse viner så går det fortsatt att göra fynd för under hundralappen. I dag finns det runt 150 olika vita viner på flaska i det fasta sortimentet som kostar under 100 kronor. Vi har gått igenom dessa viner, testat och kommit fram till vilket som är det bästa vita vinet under 100 kronor på Systembolaget 2023. 

Hitta fler topplistor från Vinbanken här

Bra vita viner under 100 kronor - Bäst i test 2023

1
Ascot

Ascot

Crisp White, 2021
usaUSA
750 ml
12.5%

Att en blandning av riesling, chenin blanc, chardonnay och pinot grigio kan skapa ett så här smakrikt och välbalanserat vin är imponerande. Och det bästa av allt är att varje enskild druva bidrar på sitt eget sätt och känns av. Detta är extremt lätt att gilla. Det är frisk och härlig frukt bestående av gröna äpplen, vit persika, gula päron och citruszest. Här finns även en liten diskret rökig ton som förhöjer smakupplevelsen, och det finns även en touch av sälta. Ett okomplicerat vin med ett imponerande djup som förtjänar en prislapp med tre siffror. Krispigt och friskt! Njut av vinet ihop med en asiatisk laxsallad med sesamfrön och soja. 

16
99 kr
2
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

2022
australienAustralien
750 ml
12.5%

Man slutar aldrig imponeras av Penfolds viner. När vi skulle bedöma bästa röda vinet under 100 kronor fans Koonunga Hill med, och nu finns systervinet med på den här listan. Extremt snygg fathantering där fatkaraktären inte blir jobbig på något sätt utan är väl integrerad med de gula äpplena, den tropiska frukten, nötigheten och citrusen. Detta är lite fylligare men det är ändå extremt snyggt gjort. Hatten av för ett vin som bör kosta en bra slant mer. Tänd grillen och njut ihop med grillad pulpo. 

16
95 kr
3
Muscadet Sèvre et Maine

Muscadet Sèvre et Maine

sur lie, 2022
frankrikeFrankrike
750 ml
12%

Muscadet kan nog vara ett av de mest underskattade vinerna i hela Frankrike sett till prislapp. I det här vinet, som har legat på sin egen jästfällning vilket namnet antyder, får man ett härligt fruktigt och friskt vin med en del färska örter i doften som höjer fräschören. Det är gröna päron, örter och en skvätt lime i en snygg paketering. Okomplicerat och makalöst prisvärt. Det här är husvinsmaterial! Servera till ostron. 

16
95 kr
4
Brochet Facile

Brochet Facile

Sauvignon Blanc, 2021
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

Sauvignon Blanc är en väldigt lättgillad druva som producerar viner i alla prisklasser. I just det här vinet så får man de där uppenbara och druvtypiska gröna dragen från druvan. Här kommer päronen, krusbären och svartvinbärsbladen fram. Allt avslutas med tydliga toner av citronsaft. En väldigt prisvärd sauvignon blanc. En trygg favorit på hyllan. Servera ihop med ugnsstekt röding med kokt potatis och dillsås. 

16
99 kr
5
Simonsig

Simonsig

Chardonnay, 2021
sydafrikaSydafrika
750 ml
13.5%

Ett vin som visar hur mycket vinmakningen betyder. Välgjort, snyggt, vansinnigt gott och extremt lättgillat. Här får vi tydliga toner av lite mer tropiska frukter som ananas och mango, ihop med en liten vitpepprighet och en tydlig vaniljkaraktär. Syran är fin och limegreppet är påtagligt. En matvänlig och imponerande chardonnay från Sydafrika. Servera ihop med en smörstekt torsk ihop med potatispuré.

16
98 kr
6
Jean Biecher

Jean Biecher

Riesling Réserve, 2021
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

Det som fascinerar oss med riesling är hur olika druvan uttrycker sig beroende växtplats. I Frankrike får vi de lite varmare och mer tropiska dragen i vinet, utan att för den delen rucka på den imponerande syran. I det här vinet kommer du känna av de gröna syrlig, fräscha äpplena, de vita persikorna och ananasen. Det hela avslutas med en rejäl ton av lime som lyfter fräschören i vinet. Testa gärna med California Rolls. 

15.5
99 kr
7
Villa Wolf

Villa Wolf

Grauburgunder, 2022
tysklandTyskland
750 ml
12.5%

Grauburgunder låter kanske inte som det mest attraktiva namnet i vinvärlden, men i just det här vinet så bryr vi oss inte ett dugg om namnet på druvan. För innehållet är vad som räknas, och här får man verkligen till innehållet. Det här vinet är lite som en blandning av riesling och gruner veltliner. Du kommer få den där okomplicerade friska frukten med gröna äpplen, persika och citron. Men du kommer även få den där härliga lilla kryddigheten. Ett snyggt, friskt och väldigt trevligt vin. Ett måste på sommaren och ett roligt alternativ om man vill gå ifrån just riesling-vinerna lite. Testa gärna till en halloumisallad. 

15.5
99 kr
8
Leth

Leth

Grüner Veltliner, 2022
osterrikeÖsterrike
750 ml
12.5%

Gruner veltliner är en annan druva som är väldigt svår att ogilla. Den har sina typiska drag av vitpepprighet och sin helt egna karaktär. Leth är en av producenterna som verkligen lyckas med den här enkla, okomplicerade och lättgillade stilen av gruner veltliner. I vinet får du päron, en liten blommighet, honungsmelon, vitpeppar och en rejäl dos av lime. Ett välgjort, fint balanserat vin. Våga gärna testa det här vinet med en wienerschnitzel med kall potatissallad. 

15.5
95 kr
9
Porta 6

Porta 6

Branco, 2022
portugalPortugal
750 ml
12.5%

För blygsamma 79 kronor får vi här ett väldigt snyggt, ungt, enkelt och fruktdrivet vin som väldigt få skulle gissa kostar under 80 kronor. Det finns en enkelhet och fräschör i vinet som imponerar. Det behöver inte vara komplicerat på något sätt. Här är det gröna äpplen, fläder, päron och lime som samsas och skapar ett imponerande och extremt prisvärt vin. Älskar den okomplicerade stilen. 

15
79 kr
10
Savanha Tercet

Savanha Tercet

2022
sydafrikaSydafrika
750 ml
13%

Sydafrika kan producera prisvärda viner på ett sätt som få andra länder kommer i närheten av. Det här är ett bra exempel på det. Friskt, fruktigt, lättgillat och imponerande. Här är det lite tropiska inslag av ananas direkt i doften, men vi får även päron, färska örter och citron. Väldigt mycket vin för 79 kronor.

15
79 kr