Den genomsnittliga alkoholhalten för vin har som många säkert vet ökat dramatiskt ute i världen. Det är under de två senaste årtiondena tillbaka som den stora förändring skett och snittvinet har idag en alkoholhalt på över 13 volymprocent. Den nivån var när jag började prova vin att betrakta som obalanserat hög i de flesta fall. Alla viner med låg alkoholhalt gömmer sig väl bland Systembolagets butikshyllor. Det är både märkligt och tråkigt att bolaget inte märker ut dem med egen symbol eller att man kan söka vin efter alkoholhalt.
Hur gör man då för att få låg alkoholhalt i vin? Det finns olika sätt för vinmakaren att få ner procenten och ett sätt är att tillsätta vatten till musten eller till det redan färdiga vinet. Såklart är detta inget en vinproducent vill stoltsera med, en så kallad quick-fix metod av sällan oromantiskt slag och som inte är något annat en direkt utspädning. Ett annat sätt, kanske mer raffinerat är att vattna i vingården innan skörd, druvorna sväller av mer vätska….vatten igen fast indirekt.
Sedan finns olika filtermetoder att använda. De påverkar också smaken negativt, då fler smakämnen försvinner. Skörda druvorna tidigare, som i vinet från Sydafrika, läs mer nedan samt slutligen, dubbel osmos, som ni läser mer om under rödvinet.
Undertecknad resonerar som så att alternativ till alkoholstinna viner måste finnas och det är lite konstigt, med tanke på den snabba teknikutveckling som skett i vinvärlden, att det inte finns bättre metoder att få ner alkohol samtidigt som smak kan bevaras. Konstaterar nu att de viner som finns med lägre alkoholhalt smakar mindre, jämfört med normalprocentare och utan tvekan smakar de mindre än högoktanare, och att de som har "mindre" är utan tvekan godast om de serveras svala, så även det röda.
Att alkoholhalten gått upp medför förstås att det genomsnittliga alkoholintaget när man tar sig ett glas vin har ökar rejält. Många tänker nog inte på att en flaska vin med 15 volymprocent innehåller lika mycket alkohol som en halva Brännvin Special.
Att vin i sig är en dryck med alkohol är givet men det är onekligen så att det vore trevligt med variation även vad gäller procenttalen precis som att det finns olika vinstilar, smaker, färger och texturer. Vad tycker ni?
Vin med låg alkoholhalt
Whale Rock Chenin Blanc Sauvignon Blanc 2011 (2093), Bergkelder, Sydafrika, 60 kronor. 9,5 volymprocent.
Sydafrikanska lågalkoholviner har funnits i över 20 år och de är således ingen modern uppfinning. De är inget hokus pokus utan bara helt enkelt tidigare skördade druvor som därmed ger lägre socker- och alkoholhalt men sedan spetsas med en skvätt normalmogna druvor för komplexitet.
Casal Garcia Vinho Verde (2596), Aveleda, Portugal, 50 kronor. 8,5 volymprocent.
Gazela (2566), Sogrape, Portugal, 49 kronor. 8,5 volymprocent.
Cariño Tempranillo Syrah 2010 (2282), Tortora Vinos, Spanien, 69 kronor.
Tillverkningen av detta vin har gått till såhär, enligt Systembolaget: Detta vin framställdes av ett vin gjort av fullmogna druvor. Alkoholhalten reducerades sedan från vinet med metoden dubbel osmos. Först extraherades alkohol och vatten, sedan filtrerades vätskan genom ett tunt membran, så att alkoholhalten sänktes ytterligare. Det vatten som fanns kvar från extraheringen tillsattes igen.
Systembolaget resonerar därför som så att för att ge kunderna möjlighet att kunna välja viner med lägre alkoholhalt har de köpt in ett mindre antal viner med alkoholhalter under 10 procent och deras avsikt för framtiden är att se till att det alltid ska finnas den typen av drycker som alternativ i sortimentet. Anledningen är att de har som uppdrag att minimera alkoholens skadeverkningar. Än så länge har uppmärksamheten som du säkert vet inte varit så positiv från skribenthåll, men låg alkoholhalt är en stark trend i framförallt Storbritannien (där det är den starkast växande kategorin bland vin) och Systembolaget hoppas därför att tillgången på bra viner med lägre alkoholhalt kommer att öka framöver ute i världen.