Laddar annons
Cantina Terlan tar italienska vita viner till nya höjder
2 Nov, 2025

Cantina Terlan tar italienska vita viner till nya höjder

I en tid då hela världen blickat mot röda italienska viner så har den lilla regionen Alto Adige vid Alpernas fot fokuserat på sina vita viner, sitt ursprung och sin framtid. Vi har träffat Julia Springeth från Cantina Terlan som nu är redo att visa en helt ny sida av italienska vita viner. 

  • Fynd 2025
    Winkl  Sauvignon

    Winkl Sauvignon

    2024
    italienItalien
    750 ml
    13.5%

    En ren och frisk sauvignon blanc från de italienska alperna signerad Cantina Terlan. Det är ett aromatiskt vin med sval frukt där vi får gula päron, gula plommon, vita vinbär, krusbär och en rejäl skvätt lime, där det hela avslutas med en snygg mineralisk sälta. Vi får en precis och stram syra som gör att detta blir så där härligt läskande och salivdrypande som vi vill ha en riktigt bra sauvignon. Detta är en sjukt prisvärd sauvignon blanc som visar att det finns andra ursprung än Loiredalen i Europa som kan göra sauvignon på högsta nivån. 

    90
    219 kr

Cirka 300 soldagar per år. Berg som sträcker sig 4 000 meter över havet. En havsbris som sveper in från två olika hav. Alto Adige ligger placerat där i de allra nordligaste delarna av Italien. Den unika geografin gör att det här faktiskt är en varm plats i vinsammanhang, i kontrast mot vad man kanske kan tro med tanke på närheten till Alperna. Det är även här, i den lilla byn Terlano, som 24 olika vinodlare år 1893 bestämde sig för att skapa kooperativet Cantina Terlan. 

– Det man måste veta om Alto Adige och om vårt kooperativ är att varje odlare har väldigt lite vinodlingar. Totalt är vi 143 medlemmar i kooperativet i dag, och totalt äger vi 190 hektar tillsammans. Om vi tar bort de fem största ägarna så äger varje odlare i snitt 0,6 hektar mark. Vi är Italiens nästa minsta vinregion efter Valle d´Aosta, säger Julia Springeth vars familj är en av medlemmarna i kooperativet. 

Vill visa upp en sida av italienska vita viner som man kanske inte sett förut

Julia arbetar i dag som försäljningsansvarig hos Cantina Terlan. Enligt henne har vinhusen i Alto Adige i princip varit tvungna att hålla uppe en hög kvalitet för att överleva inom vinindustrin.

– Det har varit vårt sätt att förbli relevanta. Vi har alltid haft mer fokus på kvalitet än kvantitet. För oss handlar det inte om att skapa en enorm mängd vin för en billig peng, utan det handlar om att vi med stolthet ska kunna visa upp en sida av vita viner som man kanske inte sett förut, och då måste vi ha kvalitet på vinerna. Det är också en anledning till att vi inte har ambition att växa med fler odlare. Vi har sagt att 143 är tillräckligt och vi är nöjda med hur mycket vi producerar. 

Havsbris från två hav sveper in över Alto Adige.
Havsbris från två hav sveper in över Alto Adige.

– Jag skulle nog inte säga att vi har varit bortglömda i Italien utan vi har alltid fått stå på egna ben. Vi pratar tyska i Alto Adige och vi har väldigt många tyska turister. Vi äter vår knödel, då vi inte har en egen pastasort som många andra regioner har, och vi gör våra viner på druvor som alltid varit en del av vår historia. 

Bland de druvorna finns ovan nämnda sauvignon blanc. I Sverige är Cantina Terlan representerade på den fasta hyllan av vinet Winkl som är gjort just på sauvignon blanc. Redan 1956 skapade Cantina Terlan sitt första vin gjort på druvan, och detta var i en tid då i princip ingen utanför Frankrikes gränser ens pratade om druvan. 

– Jag vet att vi var de första i Alto Adige som skapade en sauvignon blanc, och jag tror att vi var först i Italien, även om jag inte är helt säker på det, då jag aldrig hört talas om någon som gjort sauvignon blanc innan 1956.

Visar upp en helt ny toppnivå

Men det är inte bara sauvignon blanc som är i fokus, utan Cantina Terlan vill nu visa upp en helt ny sida av italienska vita viner. Och i toppen av näringskedjan finner vi deras prestigevin ”Primo Terlaner I Grande Cuvée”. Det är gjort på 65 procent pinot blanc och resten är merparten chardonnay medan en liten del är sauvignon blanc. Vinet har ett djup och en struktur som jag i princip aldrig stött på tidigare i ett italienskt vitt vin. Blint hade jag gissat att vi var i Bourgogne, så hög nivå håller det.

Cantina Terlan

I dag går Cantina Terlans viner att hitta på flera av landets främsta restauranger, men även på lokala så kallade osterior i många städer.

– Det är också något som vi arbetat väldigt mycket med, att få italienska restauranger runtom i världen att faktiskt ha ett respektabelt och stort utbud av italienska vita viner. Du kan inte kalla dig för en av de bästa italienska restaurangerna och säga att du har en av de bästa italienska vinlistorna, för att sen endast ha vita viner från Bourgogne när det kommer till de vita vinerna. 

– Det händer väldigt mycket när det kommer till vita viner i Italien. För oss handlar det om att alltid göra det vi alltid gjort, nämligen fokusera på våra druvsorter och våra viner som vi gjort under alla år. Oavsett vad trenden varit i andra delar av landet så har vi hållit oss till vår tradition och vår historia, avslutar Julia Springeth. 

Cantina Terlan.

– 2011 var den första årgången av vinet och tanken med det är att verkligen visa Terlanos fulla potential. Vi ville ge ett uttryck för vad Cantina Terlan står för och för vad vår historia står för. Här samlar vi verkligen allt i en flaska. Det är de bästa druvorna från de bästa vingårdarna, och det är en hyllning till vår historia, förklarar Julia Springeth. 

Knappt 3 000 flaskor av vinet görs i dag. Men även övriga viner som visas upp, inklusive de olika instegsvinerna som görs under serienamnet tradition, imponerar rejält.

– Vi har väldigt bra förutsättningar att skapa vin där vi befinner oss. Vi har väldigt gamla odlingar av flera druvsorter, och vi har en höjd som gynnar oss. Som högst har vi i dag odlingar på 900 meters höjd.

Vad skulle du säga är era största utmaningar?

– Hmm, jag skulle nog säga att vi snarare har möjligheter. Vi ser en trend där allt fler väljer vita viner, och vi har en tradition av att skapa vita viner så det ligger oss rätt i tiden. Men om vi pratar om utmaningar så skulle jag nog säga att vår största utmaning är att hela tiden behöva kommunicera vad Alto Adige är för något. Alla vet inte vad det är för något eller var det ligger. Därför är det extra skönt att ofta endast få låta vinet tala sitt eget språk. När man visar upp vår viner så blir det ganska snabbt tydligt vad det är vi vill göra. 

Cantina Terlan.

I dag går Cantina Terlans viner att hitta på flera av landets främsta restauranger, men även på lokala så kallade osterior i många städer.

– Det är också något som vi arbetat väldigt mycket med, att få italienska restauranger runtom i världen att faktiskt ha ett respektabelt och stort utbud av italienska vita viner. Du kan inte kalla dig för en av de bästa italienska restaurangerna och säga att du har en av de bästa italienska vinlistorna, för att sen endast ha vita viner från Bourgogne när det kommer till de vita vinerna. 

– Det händer väldigt mycket när det kommer till vita viner i Italien. För oss handlar det om att alltid göra det vi alltid gjort, nämligen fokusera på våra druvsorter och våra viner som vi gjort under alla år. Oavsett vad trenden varit i andra delar av landet så har vi hållit oss till vår tradition och vår historia, avslutar Julia Springeth. 

Vinbankens tips att beställa från Cantina Terlan

Då samtliga viner inte går att beställa från Cantina Terlan så vill vi gärna tipsa om deras Terlaner Classico som är gjort på pinot blanco, chardonnay och sauvignon blanc.

  • Fynd 2025
    Terlaner Classico

    Terlaner Classico

    2022
    italienItalien
    750 ml
    13.5%

    Ett energiskt vin med ren och pigg frukt. Här får vi en svalkande ton av gröna syrliga äpplen, vit persika, nypressad citron, en hint av vita blommor och även ett stråk av basilika. Det är fräscht, syrligt och väldigt pigg syrlighet med ett långt och trevligt citrusdrivet avslut. Klingande ren mineralitet i slutet. Intressant vin från Alpernas fot gjort på pinot blanco, chardonnay och sauvignon blanc. 

    91
    219 kr