Laddar annons
Champagne Pierre Péters
1 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Champagne Pierre Péters

Rodolpho Péters är sjätte generationen vinmakare på Champagne Pierre Péters. Under hans besök i Stockholm fick Vinbanken vara med på en provning.

Champagne Pierre Péters. Att kvaliteten på husets viner stadigt klättrat uppåt är tydligt för alla som provat champagnerna över tid.

Vinbanken frågade Rodolpho Péters om hemligheten bakom den stadiga förbättringen;

- Respektera jorden och vingårdarna. Håll dig hela tiden ett steg i bakgrunden. Följ med i förändringar som sker och agera bara om nödvändigt.

Champagne Pierre Péters - provning

Cuvée de Réserve (7350), 399 kr

Gul färg och fin mousse. Tydlig fruktig doft men också av saltstänkt tång och färska skaldjur. Torr, stram och balanserad smak med friskfruktigt driv av citrus och gröna äpplen. Den trevliga nerven kramar verkligen om moussen. Bra längd.
Betyg: 4

Druvorna kommer från de tre Grand Cru byarna Oger, Cramant och Avize.

L’Esprit 2017 (PP2101), 629 kr

Stor tydlig doft av frukt och mineral, som av ostronskal. Torr, stram distinkt nästan kraftfull smak av plommon och aprikos, tydligt driv, inslag av mineral och stram hållning. Ung och kraftfull.
Betyg: 4

En champagne Blanc de Blancs Grand Cru där druvorna kommer från fyra vingårdar i respektive Le Mesnil, Avize, Cramant, Oger. Årgångschampagne, bara de bästa åren.

Réserve Oubliée (PP1201), 699 kr

Gul färg. Doften är något bredare än övriga i den stora provningen. Lägg till en extra kryddig not och touch av vita blommor. Torr, fyllig, fruktig smak där man anar en touch av vanilj, smak av nötter, kakao, champinjoner, bröd och napperat smör. Eftersmaken är mjuk, krämig och tillgänglig.
Betyg: 3+

Oubliée är årgångslös och en cuvée av främst en basårgång. Med finns även en del vin från den gamla soleran från 1988 (perpetual reserve består av mer än 20 årgångar där 1988 är den äldsta).

Cuvée Spéciale Les Montjolys 2014, 1 295 kr. UTSÅLD.

Färgen är gul med tydligt gröna stick, moussen distinkt. Torr, friska citrus- och mineraltoner i smaken, en touch av lime, rostat bröd, nötter, rostat kaffe och krämig längd. Ett vin som vibrerar av friskhet. Intressant.
Betyg: 4

Druvorna har vuxit i Grand Cru byn Les Mesnils sur Ogers djupa lerjordar. Frukten kommer från 7 olika platser (parcels), som vinifieras separat men också på olika sätt. Årgångschampagne som vilar på fällningen i 6 år innan degorgering.

Årets champagne 2021 - topplista