Laddar annons
6 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château de Rochemorin Blanc med laxcarpaccio | Måndagsmatchen

Château de Rochemorin Blanc 2010 från Lurton i Bordeaux är ett vitt vin på sauvignon blanc. Perfekt matchning med en lyxig laxcarpaccio.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart. Lästips: Vin till lax.

Maten

Passar perfekt till en förrätt med lax som marinerats i soja, ingefära och vårlök. Till kallskuren kalkon eller en lammstek tillagad på italienskt vis med färska örtkryddor och citrongratinering. Vinbanken matchar Château de Rochemorin Blanc med laxcarpaccio.

RECEPT | Laxcarpaccio – 2 portioner

100 g färsk lax, gärna salmalax
1 msk kapris, finhackad
1 msk schalottenlök, finhackad
1 tsk färsk bladpersilja, finhackad
5 msk olivolja
3 msk citronsaft
salt och peppar

Gör så här:
Skär laxen tunt och lägg upp på ett fat. Strö kapris, lök och persilja över. Blanda dressingen av olja, citronsaft salt och peppar. Slå över och låt stå en kvart innan servering.

Du kanske vill läsa mer om vitt bordeauxvin och om familjen Lurton

Vinförslag

Château de Rochemorin Blanc 2010 (4128), Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike, 154 kr

Den här årgången är frisk, elegant och koncentrerad. I jämförelse med 2009 års breda och på ett sätt, mer utvecklade smak är 2010 stramare och mer ungdomlig. Druvan är sauvignon blanc.

Vinbankens recension:

Vinet är torrt, medelfylligt till fylligt och smakar av grön frukt, äpplen och päron, det finns lätta inslag av persika och mogna krusbär samt vinbär, drag av örter, mineral och en avslutande bredd som kommer av de lätt rostade fatinslagen. Lång eftersmak. Välgjort vin som du gärna kan servera till alla, även kräsen vinvän.
Betyg: 4+

Vinöst vetande

Ända sedan 1500-talet har det odlats druvor på slottet Rochemorins ägor (som då hette Maison Nobles de Beaubois). En förmögen man på besök i affärer från regionen Dordogne, nordöst om Bordeaux blev förtjust i området och köpte land och gjorde om det till vinodlingsområde.