Laddar annons
Enkla fisksoppan - vintips Chablis Le Finage
30 Mar, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Enkla fisksoppan - vintips Chablis Le Finage

Påskhelgen närmar sig och även våren så smått. Chablis Le Finage 2013 från kooperativet La Chablisienne är ett vitt vin med härlig friskhet att dricka till en lättlagad fisksoppa.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Chablis Le Finage passar till förrätter som getosttoast, till ceviche, naturella skaldjur och fiskrätter eller en soppa med musslor, gös eller annan vit fisk med örter eller asiatiska kryddor. Vinbanken lagar en enkel fisksoppa till som kan varieras hur mycket som helst efter smak, humör och vad som finns hemma..

RECEPT | Fisksoppa – 4 portioner

400 g vit fisk, fryst eller färsk i bitar
1 purjolök, sköljd och skuren i bitar
3 morötter, skalade och skurna i bitar
4 potatisar, skalade och skurna i bitar
1 burk crème fraiche med franska örter
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
salt och peppar
Färsk timjan, finhackad

Gör så här:
Lägg alla grönsakerna i en kastrull. Slå på minst en halv liter vatten eller så att det precis täcker grönsakerna och lägg i fiskbuljongtärningen.

Koka upp och låt sjuda under lock. Efter 15 minuter läggs i fisken i grytan, låt koka upp och sjud några minuter. Rör ner crème fraichen, smaka av med kryddor och servera.

Variera grytan med exempelvis färska räkor, musslor, vitt vin och tomatkross.

Du kanske också vill läsa tidigare artiklar:

Vitt och fräscht, kooperativet La Chablisienne

Bästa vinet till chevre och annan getost

Vintips

Chablis Le Finage 2013 (70631), La Chablisienne, Chablis, Frankrike, 131 kr

La Chablisienne är ett kooperativ som bildades under de tuffa åren i början av 1920-talet. Idag har La Chablisienne cirka 300 medlemmar och tillsammans förfogar de över nästan 1200 hektar, vilket är cirka 25 procent av den totala odlingsarealen i Chablis. Man gör allt ifrån Petit Chablis till Grand Cru-viner.

Vinbankens recension:

Vinet har en frisk äppelkäck granny smithdoft, det är torrt och medelfylligt. Smaken är den av gröna äpplen med inslag av citrus, mineral och med en örtfrisk eftersmak. Ren och härlig!
Betyg: 3+

Vinöst vetande

Chablis är en del av Bourgogne, men ligger som en liten egen ”ö” cirka 20 mil sydväst från Paris. Chablis görs alltid på chardonnay.