Påskhelgens sista dag kan du laga en laxpudding på laxresterna. Drick en frisk lager till eller kanske årets första rosévin.
Har du laxrester i kylskåpet är du bara att gratulera. Det spelar ingen roll om den är färsk, ugnsbakad, rökt eller gravad. Alla sorter går det bra att laga laxpudding på.
Laxpudding – 4 portioner
500 g lax färsk, kokt, rökt eller gravad lax, blanda gärna
1 gul lök, skivad
10 kokta, kalla potatisar, skivade
5 msk finhackad dill
4 ägg
3 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnsfast form och varva ingredienserna med dill mellan lagren. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll över. Tänk på att gravad lax är salt så om du använder mycket sådan kan du nästan skippa saltet helt.
Grädda i ugnen cirka 40 minuter. Låt puddingen stå och vila fem minuter innan servering. Servera med skirat eller brynt smör, gröna ärtor och citron. Dekorera gärna med lite dillvippor.
Dryckestips
Puddingen har en del sälta så välj gärna en frisk lager som släcker törsten bra. Vill du dricka vin till så välj ett friskt och torrt vin med bra syra.
Öl till laxpudding
Landsort Lager (1466), Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 29,40 kr för 500 ml
Smakrik för att vara lager. Brödiga toner och smak av apelsinmarmelad, örter och honung.
Bitburger Premium (1565), Tyskland, 12,90 kr för 330 ml
Lättsam tysk lager till bra pris. Viss brödighet och inslag av honung och citrus.
Vitt vin till laxpudding
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Loire, Frankrike, 79 kr
Mycket frisk, krispig och lite syrlig smak med toner av äpplen, örter och citrus. Bra vin till budgetpris.
Bründlmayer Grüner Veltliner 2013 (2910), Kamptal, Österrike, 129 kr
Fruktig smak med inslag av päron, citrus och lite tropiska toner. Frisk syra.
Rosévin till laxpudding
Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2013 (3181), Bordeaux, Frankrike, 89 kr
Då kickar vi igång rosévinssäsongen. Här med André Lurtons rosé som alltid håller hög kvalitet. Smak av röda bär med örtig ton och citrusinslag.