Laddar annons
13 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Marqués de Murrieta Reserva till balsambräserad högrev | Måndagsmatchen

Det röda vinet Marqués de Murrieta Reserva 2009 kommer från Rioja i Spanien. Årgången är mycket bra och Vinbanken serverar vinet till en balsambräserad högrev. 

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Maten. Marqués de Murrieta Reserva passar till lammrätter, till nötkött som exempelvis oxfilé, till viltkött med grytor eller gräddig sås. En touch av sötma och/eller bär får gärna finnas med i maten i form av gelé, ett mos av den lite söta jordärtskockan eller örtstekta morötter. Vi väljer en bräserad högrev med balsamvinäger till.

RECEPT | Balsambräserad högrev – 4 portioner

800g högrev av nöt, skuret i stora bitar
75 cl rött vin
5 dl-1 liter vatten
0,5 dl köttfond
6 st lagerblad
2 röda paprikor, skurna i stora bitar
10 champinjoner, skurna i skivor
2 rödlökar, skalade i klyftor
2 gula lökar, skalade i klyftor
2 morötter
1 burk hela plommontomater
4 msk smör
3-4 msk socker
2 dl balsamvinäger
salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Rulla köttet i mjölet och stek det hastigt, salta och peppra. Koka upp vattnet med vin, fond, socker, vinäger, lök och lagerblad. När det kokar lägg i köttet, sänk värmen och sjud köttet i tre till fyra timmar. Se till att köttet är täckt med vätska. Fyll på med vatten allt eftersom så att köttet hela tiden är täckt.

Sila buljongen och lägg sedan tillbaka köttbitarna i den. Tillsätt tomater, svamp och paprika och koka ytterligare i cirka 20 minuter utan lock. Servera med ett gott bröd och en sallad.

Du kanske även vill läsa:

Publicerad 2010, ompublicerad 2012 - Marques de Murrieta, kultvin från Rioja

Vinförslag

Marqués de Murrieta Reserva 2009 (2612), Rioja Spanien, 139 kr

Det här vinet är gjort på 86 procent tempranillo, 8 procent garnacha tinta, 4 procent mazuelo och 2 procent graciano. För att vara exakt! Årgång 2009 räknas generellt som en mycket bra årgång i Rioja.

Vinbankens recension:

Utvecklad, nyanserad och kryddig doft med inslag av fat. Fyllig smak med koncentration och spänst av torkad frukt, tobak, örter, mogna plommon, mörk choklad och fat. Balanserad eftersmak och nyanserad smak. Strålande vinval till middagsbordet och vid alla bjudningar.
Betyg: 4+

Vinöst vetande

För att få kallas för Rioja Reserva måste vinet lagras minst tre år innan det säljs och ett av dessa år ska vara i ekfat. Vinet får inte komma ut på marknaden förrän fyra år efter skörd.