Laddar annons
19 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château Haut-Batailley 1988 - i strålande drickfas

Den här veckan kommer jag tipsa om ett vin som just nu ligger i en strålande drickfas, en elegant röd bordeaux för er som uppskattar en traditionellt byggd Paulliac, som dessutom bara kostar några hundralappar.

1988 är definitivt en årgång att lägga på minnet. Växtsäsongen gav eleganta viner med något så unikt som en gemensam stil i hela Europa. Visst finns det undantag, men jag upplever ofta en strålande hög syra som går igenom hela vinet och lyfter ut aromerna långt ut i eftersmaken. Jag älskar denna årgång och tycker att den är något undervärderad, framför allt i Bordeaux. Sommaren var där torr, men inte varm. Istället blev det en typisk indiansommar som tillslut välsignade de bästa vingårdarna med mogna druvor som fick tjocka skal, vilket ger djup färg och rejält med tannin. Vet du om att din palett egentligen är svag för fylligare viner med lite sötare frukt, typiskt för varmare årgångar, så köp hellre samma vin från 1989 eller 1990, men då får du vara beredd på att slänga in lite mer pengar i potten.

Ett slott som lyckades riktigt bra år 1988 var Haut Batailley, klassificerad som 5ème cru classé. Sina 22 hektar vinodlingar i de sydligaste Paulliac producerar riktiga fyndviner, i alla fall under erkänt bra årgångar. Med en lite mindre andel cabernet sauvignon på 65 procent så verkar slottet lyckas speciellt bra de lite svalare årgångarna, resterande del är ju övervägande merlot, som är en enklare druva att få riktigt mogen. Haut Batailley föddes så sent som 1942 och ägs av François-Xavier Borie och sin dotter Emeline. Samma familj äger även Château Ducru-Beaucaillou och slotted som i Europa brukar kallas för Haut Batailleys storebror, Château Grand Puy Lacoste. I Asien kallas ibland samma slott i stället för ”Alligator wine” på grund av den slumpmässiga likheten med ett visst känt sportmärke.


Château Haut-Batailley 1988, provad i mars 2012. Min flaska har bra nivåer ända upp i flaskhalsen och ser riktigt fräsch ut. Från glaset stiger de förväntade, och i vinvärlden så eftertraktade aromerna utav torkade svarta vinbär och cigarrlåda, ytterst väldoftande och samtidigt okomplicerat. Smaken är präglad av den svala årgången med torr och stram frukt, strukturellt i perfekt balans med sin slanka kropp och läskande matvänliga syra. Långt ifrån uttorkat eller tunt, tvärt om oväntat fruktigt. Kryddig ljus tobak ligger kvar långt ut i eftersmaken. Slå upp vinet på karaff idag och fram till 2020 för allra störst njutning, men varför vänta när bitarna redan är på plats. Gastronomiskt så drar mina tankar år ett ungsstekt lammlägg på en tunn spegel av sauce bordelaise, en klassisk rödvinssås på bland annat märgpipa och schalottenlök.

Vinet är köpt nyligen på Rare Wine för 55€, vinexperten Jan Erik Paulsons egna företag i Tyskland. Beställning på hemsidan och leverans till Sverige går utmärkt. Det finns fortfarande flaskor kvar.