Laddar annons
5 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pichon Baron 1978 gillar enkel gastronomi

Château Longueville au Baron de Pichon-Longueville. Så vackert namn har egentligen detta klassiska Bordeauxslott som tillsammans med systeregendomen Pichon Lalande blev till under mitten av 1800-talet. De båda slotten är ett resultat utav Napoleons då nya arvslagar. Le Code Napoleón från 1804 föreskrev nämligen att en egendom måste delas upp lika mellan alla tillgängliga arvingar. Den stora Pichon-egendomen som funnits på platsen i kommunen Pauilac sedan Médocs vinhistoriska skapelse delades upp på två. Nästan precis i sista tid för klassifikationen av vinslotten 1855, där båda förärades placeringen andra cru.

När det gäller Pichon Baron så blev det under 1970 och 1980-talet tydligt att vinerna inte nådde upp till sin status. Bland kritiken hördes snack om allt för långa macerationer, okontrollerade jästemperaturer och oseriösa buteljeringsförhållanden - ute på gården(!). 1987 kom räddningen i form utav försäkringsbolaget AXA som köpte upp egendomen och styrde upp både kvalitet och rykte. Det är för vinerier inte alltid problemfritt att bli uppköpta av ett stort företag i en helt annan bransch, men för Pichon Baron var det precis det som behövdes. Idag kan vinet hos Pichon Baron än en gång jämföras med sin systeregendom Pichon Lalande och på egendomens 73 hektaren odlad mark växer 65 procent cabernet sauvignon och 35 procent merlot.

Min flaskas nivåer är i såkallad base of neck vilket är exceptionellt bra för ett 34 årigt vin. Det tyder på att korken fortfarande är tät. Så jag skär av kapsylen, vrider ur korken och häller upp vinet. I glaset är färgen precis som den ska vara, mörk och tegelröd. Doften är mogen och sammansatt med den klassiskt kryddiga cigarrlådan på plats tillsammans med torkade svarta vinbär. Här är verkligen en traditionellt byggd Paulliac med riktigt ren frukt utan infektioner som följs upp av en för Paulliac ursprungstypisk mintton.

Man brukar säga att Pichon Baron är det maskulina vinet och Pichon Lalande de femenina vinet. Hur Lalande -78 beter sig för tillfället vet jag inte, men jag kan säga att Baron visar sig från sin mest feminina sida och fyller ut munnen på ett smeksamt sätt i nästintill fyllig storlek med medelfriska syror. Tanninerna är fullt integrerade och så fina som de kan bli, ett perfekt vin för de som gillar mjuka viner med andra ord. Balansen mellan frukt och de tertiära aromerna utav stekt svamp och undervegetation lutar mot de sistnämnda, inte en oväntad smakprofil för en 1978. Pichon Barons andravin, Les Tourelles de Longueville,  såg dagens ljus först 1986 så antagligen kommer vinets lite gröna toner ifrån de lite mer marginellt mogna frukten. Men det är synd att analysera sönder ett så gott vin som förbättrades under en timme i glaset för att sedan ligga stabilt tills det tog slut. Så ingen stress.

Odlare kommer ihåg att sommaren 1978 kom tidigt men var desto mer oberäknelig, vinmakare i hela Bordeaux vandrade runt i insomnia och bad om stabilt väder ända tills den tidiga hösten ankom. Deras önskningar besannades och 1978 slutade som något av en ”Miracle Vintage” som Harry Waugh en av 1900-talets stora vingprofiler uttryckte det. Erfarna provare vet att kvalitén var allra bäst i Saint Julien och kanske framför allt i Paulliac, där årets bästa vin buteljerades på Chateau Lafite-Rothschild. Även de bästa vinerna är fullmogna idag och det finns inget att vinna på att lagra vidare

Ett ganska märkligt fenomen har blivit tydligare och tydligare för mig, nämligen att mogna viner ofta är godare hemma än när jag beställer dom till en middag på restaurang. Jag har tänkt mycket på det här och kommit fram till att det har att göra med att kockar tenderar att göra så kompletta och intensiva maträtter att de helt enkelt lyser så stark att de mer subtila mogna vinerna hamnar i skuggan. Mogen Bordeaux smakar bäst till enkel och ärlig mat utan krusiduller, vilka restauranger har det som koncept? Den enda jag kan komma på just nu är Jonatan Fogels mat på Skebo Herrgård åtta mil norr om Stockholm. Det ideala rätten till Pichon Baron 1978 skulle vara ett rostad lammlägg med gratin dauphinoise, alltså potatisgratäng. Om du inte har en väldigt bra anledning att använda en specifik krydda eller grönsak så undvik det. Den stora fördelen med att laga mat till mogen Bordeaux är att det är lätt, alla kan göra det.

Pichon Baron 1978 är köpt på Rare Wine för 50€, vinexperten Jan Erik Paulsons egna företag i Tyskland. Beställning på hemsidan och leverans till Sverige går utmärkt.