Laddar annons
16 Nov, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château Montrose 1996, när ska jag dricka vinet?

Jag läste din provning av 1993 Château Montrose. Jag har en 96:a och vill gärna konferera med dig om jag ska öppna den nu eller spara den? Sökning på CellarTracker gör mig bara mer förvirrad (87 till 97 p) även om det lutar åt att den skulle må bra av mer tid. Jag öppnade en flaska för drygt ett år sedan, gott men kanske inte stort. Den har lagrats korrekt nästan hela tiden sedan jag köpte den och flaskan befinner sig i vinkyl nu. Johan Magnusson, vinexpert och värderingsman på Bukowskis, sommelier och ägare av Magnussonfinewine vinlagringskällare i Stockholm, svarar på vår läsarfråga.

- 1996 räknades inte som ett stort år initialt. Idag räknas 1996 som den bästa årgången på Medochalvön. Cabernetdruvan gjorde bra ifrån sig, väder stämde osv varför 1996 räknas vara ett klassiskt cabernet sauvignon (druvan) år. I perspektiv har alltså 1996 utvecklats till den bästa av 90-talets årgångar och årgång 1995 som provare trodde mer på tidigare, har idag visat sig vara den lätta av det två. Vill du fortsätta lagra vinet är min rekommendation att spara det i minst 10 till 15 år. Det klarar Château Montrose årgång 1996, förutsatt att det förvaras på rätt sätt, säger Johan Magnusson.

Vinbanken tackar Johan för svar och vill samtidigt passa på att berätta om Magnussonfinewines nya satsning i Stockholm Frihamn. Företaget har öppnat en lagringsfilial, bara för vin i låda (inte boxvin, om någon skulle tänka tanken). Intresset att investera i vin ökar och för samlare är hela kollin den ultimata insatsen. Vinerna ligger ofta om sex eller tolv flaskor per låda och när man ska spara dem under många år är inte en mysig vinkällare med hög hyra ett alternativ. Därför har Frihamslagringen öppnat, här kan kunder förvara en låda vin för 18 kr per månad, ex. moms samtidigt som det ingår en försäkring vars värde är 8000 kr per låda. För den framtida köparen är lagringshistoriken ovärderlig och det höjer i slutändan tveklöst värdet på vinerna. Läs mer här om lagring i Stockholms Frihamn.