Budweiser Anheuser-Busch, same same but very different
Det är mycket svårare att skapa en bra lager än någon annan öl. Detta menar George Reisch, Budweisers erkänt framgångsrike bryggmästare som förutom att han brygger öl har flera tunga förtroendeuppdrag i branschen.
Budweiser renhet gör det därför till det svåraste och mest avancerade öl jag som bryggmästare bryggt.Processen förtjänar all respekt, även om lager inte hör till ens egen preferens. För brygg-mästarna på huvudkontoret i St. Louis, USA, är huvud-uppgiften att säkerställa att allt öl som lämnar bryggeriet håller högsta kvalitet. Bakom varje flaska döljer sig en avancerad bryggteknik och hårt arbete. Här berättar George Reisch om arbetet kring Budweiser.
Hur försäkrar du dig om att kvaliteten på varje Budweiser är optimal?
Allt grundar sig självklart i att vi alltid använder de bästa råvarorna och har rigorösa kontroller av dessa. I mitt arbete som bryggmästare är jag engagerad i hela bryggningsprocessen. Vi stämmer av, och har kontroll över varje steg av framställningen samt gör rutinundersökningar, analyser och smaktester för att försäkra oss om att kvaliteten är så hög som den skall vara. Varje dag flyger vi in prover från våra 12 bryggerier i USA till St. Louis, och prick klockan 15.00 testar vi prover från varje fas i bryggningen från alla bryggerier. Vi gör dagliga smakprov på alla råvaror som används i produktionen, från korn, ris och humle, till odlingen av jäststammarna. Vi smakar på vörten från bryggeriet, det fermenterade ölet från den första jäsningen samt det lagrade ölet, det som är färdigbryggt och slutligen testar vi färdigpaketerat öl. Den här kombinationen av undersökningar, analyser & petnoga tester låter bryggmästaren bevaka och garantera kvaliteten och kontinuiteten av all Budweiseröl.
Är det sant att ni fryser ner Budweiseröl?
Ja det är sant. I början av 1980-talet började Anheuser-Busch regelbundet kryogenetiskt frysa Budweiseröl för att jämföra smaken från år till år och årtionden till årtionden. Att kryogenetiskt frysa ned någonting innebär att man arbetar på extremt låga temperaturer. Denna metod använder vi för att säkerställa att utseende, aromer och smak förblivit densamma. Genom det här projektet har vi lärt oss att vi har varit framgångsrika i vårt uppdrag att agera beskyddare av den kontinuerliga smaken av Budweiser.
Vilket öl är då "äkta" Budweiser, läs mer på Wikipedia för att räta ut frågetecknen eller hellre, Eric Källgrens svar som följer här:
- "Vad gäller din fråga om (art nr 1669 på SB) Budweiser så är det ett av de mest kända varumärkena när det gäller drycker i USA. Bryggeriet heter Anheuser-Busch. Den produkt som säljs i Sverige bryggs av deras bryggeri i England för den europeiska marknaden. Anheuser-Busch som är det största bryggeriet i USA togs för en tid sedan över (köptes) av det brasiliansk-belgiska företaget Inbev och namnet på koncernen är idag A-B Inbev och huvudkontoret ligger i Belgien. Varumärket Budweiser kommer ursprungligen från Tjeckien och stals från det tjeckiska bryggeriet någon gång på 1800-talet av familjen Busch som tyckte att det lät bra med ett tjeckiskt öl men smakmässigt har det idag inget med Tjeckien att göra".
På Systembolaget finns "äkta och oäkting" och ölet provades 20091113
1669 Budweiser, USA, Bryggeri Anheuser-Busch, 14:50 kr för 330 ml
Ljusgul, fadd färg. Liten, lätt artificiell doft. Lätt smak, aningen parfymerad, mjuk ingen påtaglig beska. Fluffig, nästan söt eftersmak. Passar bara att dricka mycket kall en mycket varm, solig dag.
Betyg: 2
1353 Budvar Budejovicky, Tjeckien, Bryggeri Budweiser Budvar, 14:40 kr för 330 ml
Gyllengul med bärnstensfärgade inslag, klar färg. Doft av humle. Smak av malt och bröd, lätt aromatisk och en tydlig humleton som ger smaken en skön beska. Balanserad och bra eftersmak. Gärnaöl, alla tillfällen men också bra till mat som husman.
Betyg: 4+
Sammanfattning: -det är en gigantisk och stor skillnad på smaken, de två ölen är knappt ens jämförbara. Inte samma grej helt enkelt!
Historia Budweiser
När Adolphus Busch bryggde den första Budweisern på bryggeriet E. Anheuser Co i St. Louis 1876 visste han nog inte vilken succé han skapat. Än idag är hans ättlingar involverade i företaget Anheuser-Busch som brygger ölet. Budweiser är en amerikansk lager som skapades för att passa den amerikanska livsstilen och det amerikanska köket. Budweiser lagras enligt gammal europeisk bryggartradition, så kallad ”kreusening” med syftet att ge jästen mer yta att verka på, för att skapa ett ännu renare och klarare öl. Vid tillverkning av Budweiser används kärl där man lagt bokträflis i botten för en len smak.
Innan flisorna läggs i kärlet kokas de och avsmakas av bryggmästarna för att säkra att de håller högsta kvalitet. Därefter lagras ölet i tre veckor tills Budweisern får sin karaktäristiska krispiga smak och gyllene färg.
För att kunna presentera ett öl av toppkvalitet måste ett bryggeri använda enbart de bästa av råvaror. Vid tillverkningen av amerikanska Budweiser används ett korn som blandats av en samling från sju amerikanska stater och tre provinser över den Nordamerikanska prärien. De 10 humlesorterna skördas från Bonner’s Ferry i Idaho. För att garantera att humlet är av toppkvalitet äger Budweiser alla de bondgårdar som odlar det. En specialist på humle utvärderar kontinuerligt varje individuell lott och undersöker dess utseende och arom. Under skördeperioden undersöker han mer än 1 600 humleprover och väljer ut den bästa humle för Budweiser. Ytterligare en bidragare till Budweisers rena smak är att man använder ris som råvara. Ett prov från varje rislast som skall användas kokas och avsmakas av bryggmästaren innan själva bryggningen äger rum. För att riset skall vara färskt slipas, putsas, sorteras och transporteras det genast till Budweisers bryggeri efter skörden.
Om bryggare Reisch
Reisch är även ordförande för Master Brewers Association of the Americas (MBAA). Han agerar som domare i både World Beer Cup och Great American Beer Festival. George F. Reisch har utnämnts till ”Large Company Brewmaster of the Year” på the Great American Beer Festival i Denver både 2000, 2001, 2002 och 2003.