Laddar annons
Cycliste Côtes du Rhône Villages | Rött vin till fransk linssallad
25 Jan, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Cycliste Côtes du Rhône Villages | Rött vin till fransk linssallad

RÖTT VIN. Cycliste Côtes du Rhône Villages är ett ekologiskt vin från södra Rhône. Ett rött vin som vi gärna dricker till en läcker, ljummen linssallad.

Recept | Ljummen fransk linssallad | 4-6 portioner

2,5 dl puylinser eller andra gröna linser
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
2 hela rödbetor, skalade och delade i bitar
1 liten rödlök, skalad och hackad
1 stor morot, skalad och delad i mindre bitar
2 msk torkade örtkryddor, t ex timjan och oregano
3 msk färsk citronsaft
olivolja
1 gul paprika, delad i bitar
10 cm gurka, hackad i bitar
150 g färsk spenat
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk fransk senap
0,5 tsk torkad dragon
2 tsk flytande honung
2 msk färsk citronsaft
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Fördela alla grönsaker utom paprika, gurka och spenat, samt vitlök, citronsaft och olivolja på plåten. Baka i cirka 30 minuter. Ta ut och låt svalna något.

Koka under tiden linserna enligt instruktionerna på paketet. Blanda dressingen.

Lägg den färska spenaten i botten på ett stort fat. Fördela ugnsbakade och färska grönsaker ovanpå samt linserna. Slå över dressingen och servera genast. Fungerar som ensamrätt med ett gott bröd och ost. Eller som tillbehör till en bit majskyckling eller en bit lättrimmad torsk till exempel.

Fler goda tips:

Det här är ett bra vin till en mustig köttgryta. Recept finns här.

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 (76065) BS, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr

Vinbankens recension av dipl. sommelier Elke Jung

EKO och smakrikt vin av mörka bär och mörk frukt med mjuka tanniner och bra balans. Här har ni ett vin med kryddig ursprungstypicitet från Rhône-dalen, som bland annat kännetecknas av smak från björnbär, kryddor som lagerblad och vit- svartpeppar. Toppval och mycket vin för pengarna.

Vinöst vetande

Côtes du Rhône Villages är en appellation, s k AOP, som är en skyddad ursprungsbeteckning för vin i södra Rhônedalen. Allmänt sägs tillägget villages, eller byarna som det betyder på svenska, hålla en högre kvalitet i jämförelse med AOP Côte du Rhône.

Enligt regelverket ska druvorna i de röda vinerna vara minst 50 procent grenache och 20 procent syrah och/eller mourvèdre. Ytterligare 20 procent är för andra druvor vilka är godkända inom appellationen. Man gör både röda, vita och roséviner i distriktet. Vinernas alkoholhalt får inte vara under 12 vol%. Namnet på byn ska finnas på etiketten.

Detta vin är tillverkat av Nordic Sea Winery. Vinifierat (jäst och färdigställt till vin) på plats i Frankrike, varefter vinet fraktats till Sverige för att tappas i butelj på plats hos företaget, i Simrishamn. Till årgång 2014 kommer druvorna från byarna Rasteau och Tulette.

Fler härliga vintips från Rhône hittar du här.
Bild: © Melinda Nagy | Dreamstime.com