Laddar annons
Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux | Vitt vin till klassisk sjötunga à la Meunière
11 Jan, 2016

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux | Vitt vin till klassisk sjötunga à la Meunière

VITT VIN. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux är ett aromatiskt, vitt vin från Loire. Vinbanken matchar det med en riktigt klassisk rätt med sjötunga som är festlig och lätt att laga.

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2012 (2227), Fournier, Loiredalen, Frankrike, 149 kr

Vinbankens recension av dipl. Sommelier Elke Jung 

Torr, medelfyllig och frisk smak av päron, citrusfrukt, grape och mineral. Lätt parfymerad touch. Finfin eftersmak i finstilt och nyanserat vin. Vinet passar till den fina fiskrätten, till exempel vit pocherad fisk serverad med såsen beurre blanc (se recept via länk nedan), gröna bönor och en citronklyfta.


Vinöst vetande

Pouilly Fumé och Sancerre är två mindre kommuner i den vidsträckta Loireappellationen som ligger nära varandra och i direkt anslutning till Loirefloden. Druvan är främst sauvignon blanc.

Medan Sancerrevinerna är fruktdrivna, med inslag och smak av fläder och krusbär har Pouilly Fumévinerna ofta inslag av rök, som av mineralosande karaktär (tänk att ni slår ihop två kritiga stenar som får deras damm att osa av krita). De kan smaka/vara lätt aromatiska när de är som bäst.

Recept | Sjötunga (sole) à la Meunière | 4 portioner

2 sjötungor, hela utan skinn
1 dl vetemjöl
100 g smör
salt och vitpeppar
1 citron i klyftor
2 msk färskpressad citronsaft
4 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Salta och peppra den hela fisken. Vänd den sedan i mjölet. Lägg smör i en stekpanna och vänta till det ”tystnar”. Lägg då i fisken och sänk värmen ordentligt. Stek fisken på låg värme cirka 4-5 minuter på varje sida.

Bryn under tiden mer smör i en kastrull, blanda det med citronsaft.

Ta upp fisken ur pannan, filéa den och lägg upp på varma tallrikar. Häll det brynta smöret över och garnera med persilja och en citronklyfta. Servera med kokt potatis.

Fler goda tips:

Här finns recept på den fantastiskt goda såsen beurre blanc, som passar suveränt till vit fisk.

Läs mer om vita viner från Pouilly Fumé och Sancerre.