Laddar annons
Ostfondue | Klassisk mat med vintips
12 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ostfondue | Klassisk mat med vintips

VITT VIN OCH OST. Ostfondue är en riktig klassiker som kan vara hur enkel eller lyxig som helst. Doppa brödet som blivit för torrt eller välj halstrade oxfilébitar. Till fonduen passar det bäst med ett vitt vin.

Ostfondue är en klassisk maträtt från Schweiz med långa traditioner. Och nej, det är inte ursprungligen något som uppfunnits som den perfekta afterski måltiden. Istället var det en vanlig rätt bland bönderna på landet, enligt principen ”man-tager-vad-man-haver”. Vad man ofta hade var ost, grovt bröd och vin. Och inte mig emot, det räcker väldigt långt.

Ostfondue blir aldrig omodernt

Namnet fondue kommer ursprungligen från det franska ordet fondre som betyder smälta. Rätten fick en hajp på 70-talet men har egentligen aldrig varit riktigt modern eller omodern. Ostfondue är inte en förrätt utan en hel måltid

Enligt traditionen får man se upp när man doppar sin brödbit. Är man tjej får man kyssa personen till vänster medan en man får bjuda på nästa flaska vin. Kanske dags att byta uppgift i jämlikhetens namn?

En burgundisk fondue är en fondue där man doppar köttbitar i olja och låt oss icke glömma bort chokladfondue med smält choklad att doppa färsk frukt i.

Men åter till ursprunget. Du behöver en gryta eller kastrull som kan stå på värmekälla under tiden som doppandet pågår annars blir osten snabbt för seg. Potatismjölet används för att ”smeten” inte ska skikta sig.

Recept | Ostfondue | 4 portioner

1 vitlöksklyfta
300 g Gruyère, riven
300 g Emmenthaler, riven
1 ”klyfta” mjukost av typen La Vache qui rit (jag har fått tipset att den håller ihop smeten)
1 msk maizena eller potatismjöl
1 msk kirsch (körsbärsbrännvin)
3,5 dl vitt torrt friskt vin
dagsgammalt bondbröd

Gör så här:
Skala och dela vitlöksklyftan. Gnid insidan av grytan med bitarna. Rör ut potatismjölet i kirschen (eller annat fruktbrännvin). Koka upp vinet i grytan och lägg i osten, rör hela tiden till osten smält helt och hållet. Red sedan av med maizenablandningen. Nu är det dags att doppa.

Vill du doppa något annat i osten än bröd så kan man exempelvis ta cornichons, syltlökar, lättkokta broccolibuketter, gul och röd paprika, färska champinjoner och halstrade kuber av oxfilé för en lyxig variant till de hungrigaste.

Vintips till ostfondue

Saint Clair Riesling 2013 (6456), Marlborough, Nya Zeeland, 115 kr
Torrt, friskt och aromatiskt med smak av gröna äpplen, päron och lime.

Skål!