Laddar annons
14 Jul, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ett knippe viner till sommarens grillade fisk

Det är härligt med grillad fisk. På grillen passar det allra bäst med köttiga och täta fiskar och välj lite smakrikare sommarviner till. För den lyxiga grillfesten med fisk rekommenderas hälleflundra eller marulk.

På grillen fungerar också aborre, havsaborre väl liksom laxfiskar och inte minst klassikern sotare på strömming. Bläckfisk är utmärkt att grilla med sitt fasta kött. I ett foliepaket med örter och grönsaker kan man grilla vilken fisk som helst. Fisk går snabbt att tillaga på grillen, så passa noga. Det ända som komplicerar är att fisken lätt fastnar i grillgallret. Det undviker Du genom att använda ett särskilt grillnät.

Den grillade fisken ska helst ha lite smakbredd i vinet. Den trevliga friska somriga sauvignon blancen blir gärna lite för tunn. Kraftigt ekade viner fungerar inte heller så bra för mig. Chenin blanc, gros manseng, riesling och chardonnay i frisk stil är druvor som känns bättre till den grillade fisken när man vill ha vitt torrt. Jag gillar också en ung fruktig röd pinot noir till både kokt och grillad fisk. Här är ett knippe bra viner för sommarens grillade fiskar.

Kleine Zalze Bush Vines Chenin Blanc, 2011 är ett härligt billigt vin med många smaklager och en lite citrustonad syra. Bra längd och innehåll till smakrik fisk. Chenin blanc var länge Sydafrikas mest planterade druva. Den gick då under namnet Steen. Det finns ännu kvar många bra vingårdar med gamla som planterats som utspridda buska istället för i uppbundna rader. Gamla stockar ger högre druvkvalitet. Fyndigt bra pris, 69 kronor, för detta vin som ger betydande smakrikedom och kvalitet tack vare billig frukt från det som skulle vara mycket exklusiva vingårdar utanför Sydafrika.

Från Frankrike har det just dykt upp en extra bra ny årgång av La Gascogne, 2011, 79 kronor. Det är en intressant druvblandning på hälften sauvignon blanc och hälften gros manseng. Systembolaget rekommenderar vinet till lätta skaldjursrätter, men jag tycker det passar bättre till grillad fisk med sin betydande karaktär och innehåll. Skaparen av detta originella vin är Alain Brumont som annars är världsmästare på att göra märgfulla tuffa röda tannatviner från d’Artangangs gamla hemtrakter i Gascogne i sydligaste Frankrike.

För ett lite mer exklusivt fiskgrillparty passar Clotilde Davenne’s Bourgogne Blanc, 2010, 99 kronor utmärkt. Clotilde är vinmakaren bakom Brocardhuset stora Chablissuccé i Sverige. Hon har sedan några år startat ett eget vinhus där hon numera gör viner i samma kvalitet och stil. Det betyder ingen ek i onödan och ändå smakrika viner med friska syror. Denna hennes basbourgogne är lite mjukare och något smörigare än vanligt vilket sitter bra vid grillen. Fyndigt bra vit bourgogne för under hundringen.

En bra, balanserad, måttligt tuff och hyggligt rik riesling passar bra till nästan allt, men kanske speciellt bra till grillad fisk. Just nu blir mitt val Domaene Gobelsburger Riesling 2011 från Kamptal i Österrike för 99 kronor. Denna ädla riesling erbjuder många toner som klingar igenom i eftersmaken på ett härligt vis. Mycket pålitligt och bra vin i många år nu.

Frukt ung röd pinot noir med hygglig syra tycker jag är ett mycket trevligt alternativ till både kokt och grillad fisk med lite smakbredd. Saint Claire Pinot Noir, 2011, 99 kronor är en härligt lättsam ung bärig pinot noir från Marlboroughdistriktet på Nya Zeelands Sydö. Här finns både en liten kryddighet och en tuch av hallonfrukt vilket gifter sig väl med den grillade fisken. Bra lite exklusivt alternativ när man kan tänka sig rött vid fiskgrillen.